Ruoka

Valkoviini on mainio seurustelu- ja ruokajuoma – tunnetko suosituimmat valkkarit ja parhaat makuyhdistelmät?

Valkoviini sopii seurustelujuomaksi sellaisenaan tai ruokajuomaksi erityisesti kala- ja kasvisruoille. Tunnetko suosituimmat valkoviinit? Entä osaatko valita tilanteeseen sopivan viinin?

Valkoviini on tyypillisesti vaaleista rypäleistä valmistettu viini. Valkoviinien väriskaala vaihtelee liki värittömästä, läpikuultavan vihertävästä kullankeltaiseen ja aina oranssiin asti. Värin sävy ja syvyys riippuvat käytetyistä rypäleistä, kypsyydestä ja valmistustavasta. 

Valkoviinit luokitellaan neljään ryhmään

Siinä missä punaviinit luokitellaan täyteläisyyden mukaan, valkoviinien luokituskriteeri on makeus. Valkoviini voi olla mitä tahansa rutikuivasta erittäin makeaan. 

Valkoviinin makeus on peräisin rypäleiden luontaisesta sokerista, josta suurin osa muuttuu hiivan kanssa käydessä alkoholiksi. Usein viiniin jätetään kuitenkin jonkin verran sokeria, jota kutsutaan jäännössokeriksi. Jäännössokerin määrän perusteella valkoviinit luokitellaan kuiviksi, puolikuiviksi, puolimakeiksi ja makeiksi. Mitä vähemmän sokeria viinissä on, sitä kuivempi viini on. 

Toinen valkoviinin makuun vaikuttava tekijä on hapokkuus, joka tuo viiniin ryhtiä, pirteyttä ja raikkautta. Valkoisten rypäleiden hapokkuudessa on suuria eroja, mutta kaikkien valkoviinien hapokkuus talttuu ajan myötä.  

Kolmas makua määrittävä tekijä on viinin tammisuus. Moni valkoviini käy jäähdytetyssä terästankissa rypäleiden aromien ja viinin raikkaan hedelmäisyyden korostamiseksi. Sen sijaan tammessa käynyt ja kypsynyt valkoviini pehmenee suutuntumaltaan ja saa paahteisia voin, vaniljan ja toffeen aromeja.

Tunnetuimmat valkoviinit

Valkoviinien rypälelajikkeita on tunnistettu maailmalla satoja. Näistä yleisempiä ja eniten viljeltyjä rypälelajikkeita ovat muun muassa Chardonnay, Gewürztraminer, Grenache Blanc, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon ja Viognier. 

Riesling

Riesling on valkoviineistä ehkä monipuolisin, sillä se voi olla kaikkea teräksisen hapokkaasta kuivasta valkoviinistä makeaan jälkiruokaviiniin. Rieslingin moni-ilmeisyyden ansiosta viinejä on helppo yhdistellä erilaisten ruokien kanssa.

Tyypillisesti riesling-viineistä voi erottaa hedelmäisiä ja sitruksisia aromeja, kukkaisuutta, mehiläisvahaa ja hunajaa. 

Chardonnay

Chardonnay on yksi maailman suosituimmista rypälelajikkeista. Siitä syntyy kullankeltaisia, kuivia valkoviinejä.  

Chardonnay-rypäle itsessään on aromeiltaan varsin neutraali, mutta siitä valmistetut valkoviinit ovat usein makumaailmaltaan miellyttävän hedelmäisiä, Chardonnay tuokin esille kasvupaikkansa ilmaston ja maaperän ominaisuuksia erityisen hyvin.

Lämpimillä viinialueilla chardonnay tuottaa trooppisen hedelmäisiä viinejä, viileämmillä alueilla chardonnay on usein aromeiltaan huomattavasti hillitympi ja runsaan hapokas. Chardonnayn tyyppiaromeja ovat muun muassa sitruuna, voi, ananas, mango, vanilja, paahtoleipä, manteli, kerma, savu sekä merelliset aromit.

Sauvignon Blanc 

Sauvignon blanc on heti Chardonnayn jälkeen suosituin valkoinen rypälelajike ja rypäleistä todennäköisesti helpoiten tunnistettavia. Perusluonteeltaan kuivat, pirteän hapokkaat ja aromikkaat sauvignon blanc -viinit ovat hyviä valintoja kepeiden kala- ja kasvisruokien kumppaniksi.

Lajikkeen sisäisiin makueroihin vaikuttavat muun muassa maaperän ja ilmaston vaihtelut sekä se mihin ajankohtaan sato korjataan. Varhain poimituissa rypäleissä maistuvat parsa ja vihannespaprika, kypsemmässä sadossa voidaan havainnoida karviaisen, mustaherukan ja kiivihedelmän aromimaailmaa.

Tammitynnyrikypsytys pyöristää Sauvignon Blanc -viinien makuja ja pehmentää rypäleen korkeaa hapokkuutta. Terästankkikypsytys sen sijaan pitää viinin terävän hapokkaana ja aromit voimakkaina.

Valkoviini ruoan kanssa

Valkoviinin makeus yhdessä hapokkuuden ja hedelmäisyyden ohella määrittää sen, millaiselle ruoassa se sopii. Hyvä perussääntö on valita happamalle ruoalle hapokas valkoviini ja makealle ruoalle makea valkoviini. Toisin sanoen, mikäli ruoassa on käytetty makeita ainesosia, kuten hunajaa, makeahkoja vihanneksia tai esimerkiksi sinappia, ei kannata valita kovin hapokasta viiniä, sillä ruoan makeus saattaa korostaa viinin hapokkuutta liikaa.

Vastaavasti jos ruoka on kovin hapokasta ja siinä on käytetty esimerkiksi viinietikkaa, sitruunaa tai maitotuotteita, hapokas viini on oikea viinivalinta. Ruoan hapokkuus ja rasvaisuus pehmentävät viinin hapokkuutta ja tuovat viiniin pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Rasvaisten juustojen kanssa hapokkaat valkoviinit sopivat jopa paremmin kuin monet punaviinit.

Älä arkaile yhdistää valkoviiniä myöskään kevyiden liharuokien, kuten kana- ja possuruokien kumppaniksi.

Valkoviini ruoanvalmistuksessa

Valkoviini sopii monipuolisesti myös ruoanvalmistukseen. Lisää tilkka valkoviiniä pastakastikkeeseen tai kala- ja äyriäisruokiin. Risottoihin valkoviini tuo mukavasti hapokkuutta ja keittojen liemiin ripauksen luksusta. 

Valkoviini viimeistelee pastat

Tilkka valkoviiniä pastakastikkeessa antaa arkisellekin pastalle hetkessä uutta nostetta. Kokkaa arki-illan iloksi nopea kikhernepasta, simppeli pinaattipasta tai suussa sulava kylmäsavulohipasta

Pasta alle vongole eli italialainen simpukkapasta on nopea tehdä ja maistuu myös viikonloppuaterialla. Sydän- tai venaussipukat, puoli pulloa valkoviiniä, laadukas pasta ja ripaus mausteita on lähes kaikki, mitä tätä ruokaa varten tarvitset.

Valkoviini ja risotto ovat luodut toisilleen

Risottoihin valkoviini tuo kaivattua hapokkuutta. Valitse mieluiten kuiva valkoviini, lisää se pannulle ennen liemen lisäämistä ja anna kiehua, kunnes viini on imeytynyt riisiin. 

Risotto on täydellinen ruoka niin arkeen kuin viikonloppuunkin ja sopii loistavasti vähän fiinimmänkin aterian tarjottavaksi. Mikä parasta, risotto taipuu sesongin mukaan. Herkuttele syksyllä sienillä höystetyllä emmerrisotolla ja alkuvuodesta täydellisyyttä hipovalla veriappelsiinirisotolla. Keväällä on sitten sitruunarisoton sekä parsa-vuohenjuustorisoton vuoro. 

Valkoviini broileri- ja liharuoissa

Tilkka valkoviiniä tekee terää erityisesti broileriruoille, mutta valkoviini passaa mainiosti myös punaisen lihan makuun. 

Niittybroileri tomaattikastikkeessa tehdään Sikke Sumarin ohjeella. Ruoka muhii maistuvaksi uunin lämmössä. Valkosipuli, tuoreet yrtit, valkoviini sekä tujaus harissatahnaa loihtivat makuelämyksestä täydellisen.

Lyonin kana on ranskalainen suosikki, jonka keskiössä on täpäkästi rakuunalla, valkoviinillä ja punaviinietikalla maustettu kermainen kastike ja siinä meheväksi muhivat broilerin paistileikkeet. Lyonin kanan kastike on niin hyvää, että viimeisestä pisarasta kisataan.

Tartiflette tehdään perunasta, makkarasta tai pekonista sekä Reblochon-juustosta. Tämä helppo ja maukas uuniruoka on tyypillinen ranskalainen vuoristoruoka, jolle tilkka valkoviiniä antaa mukavaa syvyyttä.

Marokkolainen lammaspata säväytetään punaviinin sijaan valkoviinillä. Uunissa hissukseen hautuva vuokaruoka maustetaan marokkolaisen keittiön hedelmillä ja mausteilla.

Valkoviini nostaa keitot luksusluokkaan

Tilkka valkoviiniä nostaa keiton kuin keiton hetkessä luksusluokkaan. Tee arkiruokapöytään jauheliha-linssikeitto Vappu Pimiä ohjeella tai nosta kesän suosikkiruoka, kesäkeitto hetkessä luksusluokkaan lisäämällä kermaisen liemen joukkoon tilkka valkoviiniä. 

Rapukeitto ja mausteinen bouillabaisse ovat fiiniä juhlaruokaa, joiden salaisuus piilee huolella valmistetussa liemessä. Hienostunut bouillabaisse toimii alkupalapöydässä tai pääruokana tuoreen leivän kanssa. Rapukeitto ihastuttaa loppukesän rapujuhlissa, mutta maukkaalla liemellä voi maustaa myös kalakeitot ja kastikkeet tai sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Valkoviiniä kala- ja äyriäisruokiin

Kala- ja äyriäisruokien makuun valkoviini sopii kuin nakutettu. Ylellinen kastike kalaruoille tai vaikka huolella paistetuille kampasimpukoille syntyy voista, kermasta, valkoviinistä ja simpukkaliemestä.

Merimiehen sinisimpukat on ranskalainen klassikkoannos, joka ilahduttaa yksinkertaisuudellaan sinisimpukoiden ystäviä. Simpukoiden lisäksi tarvitset salottisipulia, valkoviiniä, laadukasta kalalientä ja kuohukermaa sekä ripauksen mausteita. Tarjoa merimiehen sinisimpukat ranskalaisten perunoiden, tuoreen vaalean leivän ja majoneesin kanssa.

Portugalilaisessa kalapadassa on sinisimpukoita ja mustekalaa. Tomaattisen kastikkeen viimeistelee valkoviini ja savupaprikajauhe.

Lue myös Anna.fi: 6 x paras valkoviini joulupöytään

Valkoviini: Tarjoilulämpötila 

Valkoviini tarjoillaan yleensä viilennettynä. Kuivat ja kuivahkot viinit tarjoillaan noin 10–12 °C. Makeat ja makeahkot valkoviinit puolestaan noin 8–10 °C.

Viini on parempi tarjota hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä juoma lämpenee nopeasti lasissa. Liian kylmänä tarjottuna valkoviini menettää kuitenkin osan makuominaisuuksistaan. 

Valkoviini: Säilyvyys avattuna

Valkoviinin säilyvyyteen vaikuttaa ennen kaikkea se, miten paljon pullossa on viiniä jäljellä. Avattu pullo kannattaa tyhjiöpumpata, sulkea korkilla ja säilyttää jääkaapissa.

Nuori ja hapokas valkoviini säilyy hyvänä useita päiviä avaamisen jälkeen. Pisimpään säilyvät valkoviinit, joissa on happojen lisäksi makeutta. Makeat jälkiruokaviinit säilyvät jopa viikkoja. Jos valkoviini alkaa olla jo elinkaarensa loppupuolella, se kannattaa nauttia mahdollisimman pian avaamisen jälkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkoviini on mainio seurustelu- ja ruokajuoma – tunnetko suosituimmat valkkarit ja parhaat makuyhdistelmät?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.