Ruoka

Kylmäsavulohi – rakastettu suolapala sopii arkeen ja juhlaan

Kylmäsavulohi on monikäyttöinen ruokien raaka-aine. Siitä loihtii näppärästi niin nopeat pastat, illanistujaisten herkut kuin juhjapöydän parhaat tarjottavatkin. Kokosimme Kotilieden maittavimmat kylmäsavulohireseptit, ole hyvä.

Kylmäsavulohi on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten ruokapöydässä. Näillä ohjeilla munakasrulla saa suussasulavan täytteen kylmäsavulohesta ja juustokakku taipuu juhlavaksi tarjottavaksi kylmäsavulohen ja mädin avulla. Sushisalaatti on nopea arki-illan herkku, jossa raaka kala korvataan kylmäsavulohiviipaleilla.

Lue myös: Helpot lohiruoat – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

Kylmäsavulohi maistuu kylmänä tai kuumennettuna. Se on herkkua sellaisenaan leivän päällä ja voileipäkakun koristeena. Kuumennettuna se sopii moniin samoihin ruokiin kuin lohifileekin: keittoihin, pastoihin, piirakoihin tai pizzan päälle. Kylmäsavulohi tuo ruokiin hurmaavan savuisen aromin. 

Kylmäsavulohelle riittää nopea kuumennus, ja se lisätään lämpimiin ruokiin yleensä vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Koska kylmäsavulohi on voimakassuolaista, ei ruoka yleensä kaipaa ylimääräistä suolalisää. 

Kylmäsavulohi on herkästi pilaantuva tuote. Se tulee säilyttää kylmässä, korkeintaan +3 asteen lämpötilassa. Kala pitää syödä pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Kylmäsavulohen voi myös pakastaa, mutta sulatuksen jälkeen se tulee käyttää ruokiin välittömästi.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Alkupalaksi kylmäsavulohi? Oi kyllä! Tartarina, keitossa tai pateen muodossa

Japanilainen lohitartar ja omena-mangosalsa vie kielen! Veikeä wasabi sopii mainiosti juhlapöytään. Salonkikelpoinen alkupala syntyy wasabilla maustetusta kylmäsavulohesta ja raikkaan makeasta omena-mangosalsasta.

Parsa-savulohikeitto sopii keväiseen juhlapöytään. Parsa ja kylmäsavulohi muodostavat mainion makuparin, joka toimii myös keitossa. Sitruunamehu viimeistelee ja raikastaa kermaisen pehmeän keiton. Tarjoa parsa-savulohikeitto pienistä annosmaljoista niin saat siitä näyttävän juhlapöydän tarjottavan.

Lohesta ja kylmäsavulohesta valmistettava savulohipatee kypsennetään uunissa lempeällä lämmöllä vesihauteessa. Tomaattinen chilikastike, tilli, kerma ja kanamuna tuovat pateeseen täyteläisyyttä ja mainion maun.

Kaipaatko pikkunaposteltavaa? Hyödynnä kylmäsavulohta paholaisenmunista rapeisiin crostineihin

Helppo tapa käyttää kylmäsavulohta on koota siitä somia suupaloja esimeriksi leivän päälle. Lohicrostinit ovat pieniä alkupalaleipiä, jotka päällystetään kylmäsavulohella, ricottalevitteellä ja pikkelikurkuilla.

Makean saaristolaisleivän kanssa suolainen kylmäsavulohi on todellinen ässä. Herkullinen lohitahna leivän päälle tehdään kylmäsavustetusta lohesta, kananmunasta sekä tuorejuustosta ja raikastetaan sitruunalla ja tuoreella tillillä. 

Kylmäsavulohesta, punasipulista, sitruunasta ja ranskankermasta pyöräytetty lohitartar on herkkua paitsi leivän päällä, myös uuniperunan täytteenä. 

Paholaisen munat, devil eggs on klassikko, joka maistuu suolaisena suupalana tilanteessa kuin tilanteessa. Voit tehdä maukkaan tahnan kylmäsavulohesta, majoneesista sekä mausteista tai lisätä viipaleen savulohta vasta täytettyjen munanpuolikkaiden päälle.

Tai kiepauta lohisiivut munakasrullan väliin! Kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja pinaatilla täytetty omelettirulla leikataan terävällä veitsellä suupaloiksi.  

Kylmäsavulohipiirakka on klassikko – kokeile savulohta myös juustokakussa

Lohi-parsakaalikranssi kaunistaa jyhlapöytäsi ja yllättää vieraasi. Kaunis kranssi kätkee sisäänsä juustoisen lohi-parsakaalitäytteen. 

Lohi-juustokakku on ylellinen herkku, jossa on hapankorpuista valmistettu rapea pohja, liivatteella hyydytetty kermainen täyte ja päällä kylmäsavulohesta sekä mädistä valmistetut herkullisen koristeet. Hurmaava lohikakku sopii eritysen hyvin joulun ja uuden vuoden juhlatarjottavaksi.

Lohi-voileipäkakku saa makua ja ruokaisuutta kylmä- ja lämminsavulohesta sekä ranskankermasta. Kun lohi-voileipäkakun pukee juhla-asuun siitä tulee kahvipöydän himoituin herkku. Voit taiteilla kylmäsavulohiviipaleista kauniit ruusukkeet kakun koristeeksi. Katso kuvalliset ohjeet lohi-voileipäkakun koristelemiseen täältä.

Kylmäsavulohipiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Yhdistä lohen makupariksi vaikkapa piparjuurta tai kananmunaa. Erityisen juhlavan herkun teet raastamalla piirakan päälle graavattua keltuaista. Graavattu keltuainen on helppo tehdä, mutta vaatii muutaman päivän valmistusaikaa.

Upeasti mädillä, lohiruusukkeilla ja syötävillä kukilla koristeltu munakasrulla on juhlapöydän komistus. Pinaattinen rulla pitää sisällään kylmäsavulohen lisäksi katkarapuja.

Kylmäsavulohi pääruokana: salaattia, laatikkoa ja munakasta

Kylmien alkupalojen ja leivonnaisten lisäksi kylmäsavulohi on herkkua myös lämpimissä ruoissa sekä salaateissa. Voit lisätä kylmäsavulohiviipaleita esimerkiksi kalakeittoon tai pastakastikkeeseen tai pyöräyttää siitä parmesaani- ja valkohomejuuston kera mehevän munakkaan. 

Helppo tapa herkutella sushilla arki-iltana on koota sushin ainekset salaatin muotoon tai kulhoruoaksi. Kylmäsavulohiviipaleet sopivat sushisalaattiin raa’an kalan asemasta.

Savulohi-parsarisottoa ei kyllästetä kermalla ja parmesaanilla, vaan kivan kepeä versio italialaisklassikosta raikastuu valkoviinillä ja sitruunamehulla. Lämminsavulohen sijaan voit mainiosti käyttää myös kylmäsavulohta.

Klassinen lohilaatikko saa raikkaan päivityksen kylmäsavulohesta ja lehtikaalista. Kermalla herkuksi silattu laatikkoruoka maistuu taivaalliselta raikkaan salaatin kera.

Uuniperuna on mitä mainioin ruoka: maukas, vaivaton ja erilaisilla täytteillä helposti sekä lähes rajattomasti muunneltava. Tässä potun täytteenä on mehevä tuorejuusto-kylmäsavulohitahna.

Äyriäsipasta sitruunakastikkeessa onnistuu katkarapujen ja simpukoiden sijaan myös kylmäsavulohesta. Kerma, sitruuna ja konjakki ovat täyteläisen, mutta raikkaan maun salaisuus. Lisää kala kastikkeeseen vasta lopuksi, sillä nopea kuumennus on sille eduksi.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylmäsavulohi – rakastettu suolapala sopii arkeen ja juhlaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.