Ruoka

Grillatut kasvikset – näin grillaat kasvikset herkuiksi

Kasvisten grillaus onnistuu, kun huomioit erilaisten ja erikokoisten kasvisten kypsymisajat. Kokosimme tähän Kotilieden herkullisimmat grillireseptit ja vinkit kasvisten grillaukseen.

Grillatut kasvikset tuovat ruokapöytään aina uusia makuja. Kasvisten grillaus on helppoa ja joutuisaa puuhaa. Kun saat grillin kunnolla hehkumaan, voit samalla kerralla grillata koko aterian niin, että ruoasta tulee värikäs, houkutteleva ja terveellinen.

Grillattavaksi soveltuvat kaikenlaiset kasvikset muun muassa parsa, sipuli, tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, maissi, herkkusienet ja perunat. Valitse grillikasvikset oman maun mukaan.

Lue myös: Mitä vegaani laittaa grilliin? Nappaa kesän paras vegaaninen grillimenu

Grillatut kasvikset kannattaa esivalmistella

Pese kasvikset puhtaiksi. Voit grillata kasviksia kokonaisina, mutta ne kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin siivuina tai lohkoina. Kookkaat sipulit ja perunat kypsyvät kokonaisina grillissä hitaasti. Siksi niitä voi esikypsentää höyryttämällä, keittämällä taia mikroaaltouunissa.

Grilliraidat sopivat monille kasviksille

Tomaatit sopivat kokonaisina grillattaviksi, mutta vesipitoisuutensa vuoksi ne kypsyvät parhaiten ilman foliota ja miedolla lämmöllä. Liian kovassa lämmössä tomaatit halkeilevat helposti.  Isot tomaatit voi grillata myös puolikkaina ja maustaa yrteillä tai rouhitulla mustapippurilla, pienet kirsikkatomaatit voi pujotella vartaisiin. Grillaa tomaatteja paistoalustalla, koosta riippuen noin 5-10 minuuttia.

Grillatuilla kasviksilla lastattu lautanen on kesän hitti. Avotulella paahtaminen tuo ainutlaatuisen maun myös yllättävämpiin kasviksiin kuten retiisiin. Grillatut kasvikset tarjotaan indonesialaisen gado gado -kastikkeen kanssa.

Grillatut kasvikset hautuvat meheviksi folio- tai voipaperinyyteissä. Erilaiset kasvisnyytit ovat grillijuhlien maittavia herkkuja sellaisenaankin, mutta sopivat myös lihan tai kalan lisukkeiksi. Nyytteihin laitettavat kasvikset suikaloidaan ohuiksi tikuiksi tai paloiksi. Mausta grillattavat kasvisnyytit esimerkiksi yrteillä, pippurilla, tuorejuustolla, fetalla tai maustevoilla. Nyyttejä kannattaa grillata jokaista ruokailijaa kohti 1 – 3, jolloin niistä ei tule liian isoja ja ne kypsyvät tasaisesti.

Vihannesten grillaus on helppoa. Nämä kevyesti savustetut kasvikset maustetaan välimerellisin maustein ja grillataan herkuksi hetkessä.

Grillatut kasvikset loistavat vartaissa

Kasvisten grillaus lohkoina tai paloina onnistuu parhaiten, kun teet erilaisista kasviksista värikkäitä vartaita. Kasvikset lohkotaan tai viipaloidaan, ja palat kieritetään marinadissa. Herkkusienet ja kirsikkatomaatit sopivat vartaisiin kokonaisina, mutta useimmat muut kasvikset kuten paprikat, sipulit ja kesäkurpitsa on syytä lohkoa ennen vartaaseen laittoa.

Puiset varrastikut liotetaan vedessä noin puoli tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät syty palamaan. Tasaisen kypsymisen varmistamiseksi varrastikkuja käännellään muutaman minuutin välein. Kasvikset kannattaa laittaa vartaisiin tiiviisti, koska silloin vartaiden pyörittäminen on helpompaa eivätkä kasvikset pääse kuivumaan.

Parsan grillaus on helppoa

Grillattu parsa on kevään ja alkukesän hienostunein bbq-herkku. Parsan grillaaminen on helppoa, kunhan tarkkailet sen kypsyyttä.  Parsa on helppo grillattava, se ei vaadi paljon esivalmisteluja. Huuhtele parsat ja leikkaa tai napsauta sormin parsan puumainen tyviosa pois. Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria, jos parsat ovat tuoreita, eikä kuori näytä paksuilta. Jos kuorit parsat, aloita kuoriminen aina nupusta alaspäin parsan- tai perunakuorimaveitsellä.

Parsa ei kuivu, kun sivelet sen öljyllä kauttaaltaan. Grillattu parsa on parhaimmillaan, kun se on vielä napakka. Viimeistele parsat sormisuolalla, pähkinäöljyllä ja parmesaanilastuilla tai ranskankermasta ja majoneesista tehdyllä ja limetillä maustetulla aiolin tyyppisellä kastikkeella.

Parmankinkkuun tai pancettaan kääräistyt parsat säilyvät mehevinä grillin kuumuudessa ja imevät itseensä ihan suolaisen aromin.

Grillijuhlien kestohitti – maissi

Grillatut kasvikset -ryhmän todellinen kesähitti on maissi. Grillissä maissintähkä paahdetaan miedolla lämmöllä ilman suojalehtiä sellaisenaan tai folioon kääräistynä. Grillaa maissia 15-20 minuuttia koko ajan käännellen. Pintaan kannattaa sivellä öljyä tai voisulaa. Lopuksi päälle voi raastaa esimeriksi parmesaanijuustoa.

Juuresten grillaus

Juuresten grillaus onnistuu parhaiten noin sentin paksuisina siivuina, sillä ne vaativat pidemmän kypsymisajan kuin muut vihannekset. Grillissä paahdetut porkkanat ja tilli-hasselpähkinäpesto ovat täydellinen makupari.

Grilli tuo mukavaa vaihtelua perunaruokiin.  Grillatut perunat  maistuvat kaikille ja keräävät kehuja grillijuhlissa. Peruna on itsessään niin herkullinen, että se ei kaipaa kikkailuja. Perunat saavat makua grillistä ja mausteeksi riittää vaikka pelkkä suola.

Pienet perunat voi grillata raakoina, jolloin niiden kypsyminen vie runsaammin aikaa, mutta kärsivällistä grillimestaria tämä ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee. Kiireisempi grillimestari esikypsentää perunat tai käyttää edellisen päivän jämäperunoita.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistuvat valkosipulisi-sitruunaperunat grillissä

Artikkelia on muokattu 1.6.2023 ja 23.5.2024

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillatut kasvikset – näin grillaat kasvikset herkuiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.