Ruoka

Parhaat joulutortut joka makuun – ota haltuun erilaiset torttutaikinat, taittelut ja täytteet!

Parhaat joulutortut siivittävät joulutunnelmaan. Taikinaa, täytteitä ja taittelutekniikkaa vaihtelemalla uudistat joulutortut tarjoilukerta toisensa jälkeen ja ihastutat herkuttelijat!

Parhaat joulutortut voivat olla perinteisiä luumumarmeladilla täytettyjä tähtisakaraleivonnaisia tai jotain aivan muuta.

Lue myös: Valmis lehtitaikina – näin teet siitä näyttävät leivonnaiset helposti

Kokosimme kattavan tietopaketin joulun parhaista tortuista. Poimi talteen maukkaimmat taikinat, veikeimmät täytevaihtoehdot sekä upeimmat vinkit torttujen taitteluun.

Joulutortut taikina: valmistaikina vai itse tehty?

Joulutortut valmistuvat kätevimmin pakasteena myytävistä valmistaikinoista. Valmiiksi kaulitut taikinalevyt ovat näppäriä ja ne sulavat nopeasti. Pakastetaikinalevyjen avulla torttuja voi paistaa nopeasti tarpeen mukaan pitkin joulun pyhiä. 

Joulun aikaan kaupan pakastealtaassa on tarjolla kolme taikinavaihtoehtoa: voi-, lehti- ja torttutaikina.

Lue myös: Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina – näin valitset oikean valmistaikinan leivonnaisiin 

Parhaat joulutortut tehdään kuitenkin alusta alkaen itse. Klassinen voitaikina onnistuu kotonakin, mutta sen kauliminen ja kääntely vaativat hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Ihanan säväyksen saat lorauttamalla taikinaan tilkan konjakkia. 

Rahkavoitaikina on hieman helppotekoisempi, mutta silti maukas torttutaikina. Maitorahkan ansiosta taikina on myös perinteistä voitaikinaa kevyempi.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan ei tarvitse jäädä jouluna nuolemaan näppejään, sillä gluteeniton torttutaikina syntyy helposti voista, rahkasta ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Gluteeniton joulutorttutaikina tehdään samaan tapaan kuin perinteinenkin rahkavoitaikina. Pehmenneen rasvan joukkoon nypitään jauhot, ja taikinaan sekoitetaan lopuksi rahka. Taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mutta sen voi tehdä valmiiksi jo leipomista edeltävänä päivänä.

Myös kaupan pakastealtaasta löytyy valmiita gluteenittomia torttutaikinoita. Gluteeniton torttutaikina saattaa olla haastava kaulittava, joten pari niksiä on syytä olla hallussa.

Lue myös: Menikö hermot? Tarttuuko gluteeniton torttutaikina kiinni? 4 nerokasta niksiä pelastaa

Parhaat joulutortut taittelu: perinteinen tähti vai trendikäs lumihiutale?

Joulutortun malli on ollut pitkään perinteinen tähti. Uudet tuulet ovat kuitenkin napanneet joulutortun käsittelyyn ja viime vuosina trendinä on ollut taitella joulutortut tähden sijaan toinen toistaa kauniimmiksi kuvioiksi. Lehti-, torttu- ja voitaikina taipuvat moneen, kun laittaa mielikuvituksen liikkeelle.

joulutorttujen taittelu
Joulutorttujen taittelu on hauskaa puuhaa, jossa on rajattomasti mahdollisuuksia. Leikkaa valmistaikinat täysin uudella tavalla. Parhaat joulutortut voi taiteilla somasti lumihiutaleen, enkelin, kukan tai neliökukan muotoon. Kuva: Niclas Mäkelä

Katso videolta neljä tapaa taitella joulutorttu.

Joulutorttuletti on hauska tapa tehdä isosta lehtitaikinalevystä suurelle porukalle helposti hyvää. Yksittäisten joulutorttujen näpertäminen on aikaa vievää, mutta joulutorttuletin teet todella nopeasti ja saat yhdellä kertaa isomman ja näyttävämmän herkun. Viimeistele joulutorttuletti tupsauksella tomusokeria sen jäähdyttyä.

Katso video: Joulutortun malli on nyt letti – katso videolta, miten joulutorttuletti tehdään

Joulutortut täyte: makeaa vai sittenkin suolaista?

Luumumarmeladilla lastattu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Perinteisillä luumuhillolla täytetyillä joulutortuilla on herkuteltu Suomessa jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi.

On makuasia ovatko parhaat joulutortut luumutäytteisiä, kastanjahillolla silattuja vai kenties sittenkin suolaisia.

Valmismarmeladin sijaan luumumarmeladin voi tehdä myös itse. Kaneli tai tähtianis maustavat luumuisen torttutäytteen makoisaksi. Tilkka konjakkia puolestaan säväyttää herkun aikuiseen makuun sopivaksi.

luumuinen joulutortun täyte
Itse tehty luumumarmeladi vie voiton kaupan valmiista mennen tullen. Kuva: Norma Ojanen

Ohje: Luumuinen torttutäyte

Jos perinteinen luumuhillo ei maistu, klassikkotäytettä voi mausteilla ja höysteillä muunnella mieleisekseen. Kokeile täytteeksi myös muita hilloja ja marmeladeja. Herkullisia makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi aprikoosi, omena, päärynä ja viikuna. Tarkista, että tuote on paistonkestävä. 

Pehmeän makuisia torttuja saat, kun sekoitat torttutäytteen sekaan hieman maustamatonta tai vaniljan makuista tuorejuustoa. Kokeile myös joulutorttuja ranskalaiseen tapaan täyttämällä leivonnaiset kastanjahillolla. Tai ihastu paahdettujen pähkinöiden sekä kinuskin koukuttavaan yhdistelmään.

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä joulutorttu voi yhtä hyvin olla myös suolainen. Cashewpähkinät, hunaja-vuohenjuusto, sinihomejuusto-pääynä sekä cacio e pepe ovat joulun uusia hittejä! 

Lue myös Anna.fi: Nutellakuusi on tämän joulun hittiherkku! Näin valmistat suklaisen torttukuusen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat joulutortut joka makuun – ota haltuun erilaiset torttutaikinat, taittelut ja täytteet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.