tähtitorttu konjakki-luumuhillolla

Joululeivonnaiset joka makuun – listasimme Kotilieden parhaat klassikot ja uudet makuelämykset

Joululeivonnaiset perinteisesti vai uudella twistillä? Kokosimme tarjolle Kotilieden maukkaimpia ja mehevimpiä joululeivonnaisia. Valitse suosikkisi!

Joululeivonnaiset tulvivat tuoksua, meheviä ja mausteisia. Joulun makumaailmaan voi uppoutua leipomalla suolaisia ja makeita herkkuja kahvipöytään. Kokosimme ihanimmat ohjeet uusiin ja perinteisiin joululeivonnaisiin.

Lue myös: Joulutorttujen makeimmat täytteet – katso vaihtoehtoja perinteiselle luumuhillolle

Joululeivonnaiset voivat olla tuttuja kahvikakkuja, perinteisiä piparkakkuja, moderneja muunnoksia suosikeista tai hurmaavia herkkuja maailmalta. Parhaat joululeivonnaiset maistuvat joulun lämpimille mausteille ja tuovat hurmaavan tuoksun kotikeittiöön. 

Joululeivonnaiset kahvikakkujen ystäville

Kahvikakut ovat kiitollisia joululeivonnaisia. Ne voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja välttää siten pahimmat joulukiireet. Maku itse asiassa vain syvenee, kun kakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän. Säilytä kakku huolellisesti esimerkiksi folioon käärittynä, jotta jääkaapin tuoksut eivät tuo leivonnaiseen epämiellyttävää sivumakua.

Englantilainen hedelmäkakku pellillä on klassikon uusi muoto. Makuja pullollaan oleva hedelmäkakku on joulupöydän suosikki, mutta klassikkoakin on lupa hieman tuunata. Tämä mehevä hedelmäkakku leivotaan pellille ja koristellaan sokerimassakoristeilla. 

Viskillä terästettu kuivakakku on klas­sikko. Lorauta pul­lon jämät kakku­taikinaan ja vaihda rusinat mieleiseksi hedelmiksi. Terästetty hedelmäkakku säilyy hyvin läpi pyhien, ja sen voi leipoa etukäteen. 

Christmas pudding eli englantilainen joulukakku tai -vanukas on näyttävä tarjottava, jossa on muun muassa rusinoita tai korintteja sekä hunajaa tai siirappia. Hedelmäisen joulukakun voi maustaa raastetulla sitruunankuorella. Kakku keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Taatelikakku maistuu ihanasti joululta. Joulun suosikkikahvikakku säilyy pitkään ja on helppo tehdä kahvipöytään, lahjaksi tai vaikkapa myyjäisiin. Mehevän taatelikakun makua voi  halutessaan muuttaa terästämällä taikina portviinillä tai rikastamalla taikina vaikkapa suklaalla. 

Helppo maustekakku on kahvikakku, jonka teko onnistuu kaikilta. Taikinaa ei tarvitse edes vatkata, huolellinen sekoittaminen riittää. 

Arabialainen maustekakku on kuin sadusta. Siinä tuoksuvat silkkitien mausteet. Kaakao antaa kakulle runsautta ja täyteläisyyttä, jonka kruunaa vielä mokkainen kuorrutus. 

Perinteisten hedelmä- ja maustekakkujen sijaan joulupöytään voi loihtia myös muita meheviä kahvikakkuja, jotka saavat sukat pyörimään jaloissa. Suklaa-kirsikkakakku on kahvipöydän ihastus, kun täytät kakun kolon erilaisilla konvehdeilla. 

Tämä mehevä kahvikakku saa makua rosmariinista, oliiviöljystä ja sitruunasta. Yksinkertaisen tyylikäs rosmariini-oliiviöljykakku on mainio valinta joulun kahvipöytään. 

Joululeivonnaiset voivat maistua myös valkosuklaalle, karpalolle ja appelsiinille. Karpalo-valkosuklaakakku saa mehevyyttä taikinaan lisättävästä jogurtista.

Joululeivonnaiset keksien, piparkakkujen ja pikkuleivosten ystäville

Ei joulua ilman piparkakkuja! Toki tuttua ohjetta saa vähän peukoloida ja mausteilla hullutella. Mikset maustaisi taikinaa raakalakritsi­jauheella tai mantelilla ja inkiväärillä? 

Saksalaiset perin­teiset Lebkuchen­-keksit ovat pipar­kakkujen sisaria. Hunaja ja maus­teet antavat niille herkullisen joulun maun.

Valkosuklaa, karpalo ja pistaasipähkinät maustavat nämä jouluun sopivat rapeat cookiet. Pistaasi-karpalocookiet sopivat omaan herkutteluun tai lahjaksi lähimmäiselle.

Macaron-leivokset maistuvat joulun ajan kahvipöydässä tai jouluaterian päätteeksi pikkumakeana suupalana. Kauniiseen rasiaan pakattuna ranskalaisleivokset ovat myös iki-ihana ruokalahja. Joulun makua leivonksiin saa esimeriksi piparkakkumausteella tai glögillä. 

Kanelipullakeksit voi nimetä myös korvapuustikekseiksi. Keksit sopivat hyvin pikkumakeaksi kahvin kanssa tai joulumyyjäisiin, sillä ne voi leipoa muutamaa päivää ennen myyjäisiä.

Amerikasta kotiu­tuneet crinkle­-keksit näyttävät ihan miniruislim­puilta, mutta on tehty kaakaojauheesta ja maustettu makoisiksi piparminttu-uutteella. Jos annat keksit lahjaksi, pakkaa ne pahvirasioihin ja laita koris­teeksi kuusenko­riste.

Joululeivonnaiset voivat olla myös rapeita marenkeja, jotka voi tehdä valmiiksi vaikka viikkoja etukäteen. Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, kaupoissa myydään laaduk­kaita marenkeja valmiina. Silloin piparkakku-suklaamarenkien valmistus vie vain muutaman minuutin.

Lue myös Anna.fi: Piparkakku tuoksuu joululta

Joululeivonnaisia pehmoisten pullien ja hiivataikinaleivonnaisten ystäville

Onko jotain parempaa kun tuore, pehmoinen pulla? Täytteillä ja muotoa vaihtamalla perinteiseen nisuun saa helposti joulun makua ja tuntua. Joulupulla voi maistua ihanasti vaikkapa karpaloille ja piparkakulle tai pekaanipähkinälle ja kanelille. 

Joulun hittileivonnaisia ovat pullaa ja piparia yhdistävät leivonnaiset. Piparipullapitkossa piparitaikina on kääritty pullataikinan ympärille ja letitys on tehty neljällä osalla.

Perinteinen pullakranssi on näyttävä kahvipöydän tarjottava. Siitä riittää suuremmallekin porukalle. Kranssiin sisään sopivat erilaiset marjat ja paistonkestävät hillot. Tässä karpalokranssissa on pehmeää voita ja kirpsakoita karpaloita. 

Kranssin ja pitkon sijaan pöytään voi loihtia myös näyttävän tähtipullan, joka on kiva ja rento tapa tarjota pullaa. Jokainen voi ottaa haluaman kokoisen palasen. Näyttävä pulla sopii lahjaksi tai omaan herkutteluun. Näyttävä tähtipulla aiheuttaa taatusti ihastuksen kiljahduksia herkuttelijoiden keskuudessa. Sujauta täytteeksi tahinia tai mustikoita ja puolukoita.

Kanelin tuoksu tuo joulun tunnelman ja sopii ihanasti myös pullan makuun. Kaneli-sokeripulla on mennyt ihan korkkiruuville. Pullan pinta on herkullisen rapea ja ihanan kanelinen. 

Jouluinen panettone on italialainen, kuohkea joululeivonnainen ja eräänlainen pullan ja hedelmäkakut välimuoto. Se tuo mukavasti vaihtelua perinteisille joulupullille. Panettone saa makua korinteista ja suklaapisaroista. 

Saksalaisten Stollen on sekin kakkumainen joulupulla. Kuivatut hedelmät ja rusinat ovat siinäkin pääroolissa. Stollen maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. Leivonnaisen tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa.

Joululeivonnaiset täytekakkuja, piirakoita ja torttuja himoitsevalle

Porkkanakakku monien lemppari ja sen lämmin makumaailma istuu täydellisesti jouluun. Piparkakun makuisessa porkkanakakussa maistuvat joulun mausteet neilikasta kaneliin.

Arabian nights -pavlova lainaa makumaailmansa tuhannen ja yhden yön tarinoista. Joulun juhlapöytään täydellisesti istuva pavlova  täytetään sesongin makeilla hedelmillä ja viimeistel­lään tilkalla ruusuvettä. Lisää sitä varo­vasti, muuten jälki­ruoka maistuu hel­posti parfyymille. 

Joulun herkullisin, satumainen täytekakku syntyy marengin ja kookoksen yhdistelmästä. Kookos-marekikakun välissä on kookosen maustama kermavaahto ja pinnalla lumivalkea marenkihuntu. 

Suklaan ystävän joululeivonnainen on raidoitettu piparkakkubrownie, joka  syntyy maitosuklaasta tehdyn suklaabrownies-pohjan ja piparkakkumausteilla maustetun taikinan yhdistelmästä. 

Kun haluat yllättää juhlapöydässä, valmista luumutortut uudella tavalla. Tuoreluumutortut valmistetaan minikokoisiksi ja kuorrutetaan vaniljarahkalla ja tuoreilla luumuilla.

Kermalikööri-suklaakakku on näyttävä, mehevä ja uskomattomattoman herkullinen. Tuttu kermalikööri Bailey’s on suklaan kans­sa huippu makupari. Kermalikööri maustaa kakku­taikinan lisäksi myös täytteen. Tämä kakku on tehty aikuiseen makuun.

Granaattiomenan­ siemenet ovat uskomattoman kauniita ja myös herkullisia kakunkoristeita, jotka tuovat tuhtiin suklaapiirakkaan kaivattua raikkautta. Tässä suklaapiirakassa on rapean piirakkapohja, päällä on samettinen suklaatäyte ja koristeena komea keko granaattiomenan siemeniä. 

Suussa sulava, marenkinen Brita-kakku on kahvipöytien klassikko. Päärynöillä ja piparkakuilla maustettuna se muuntuu hetkessä joulujuhlan jälkiruokakruunuksi.

Kun etsit joulun kahvipöytään jotain vähän erilaista tarjottavaa, tartu tähän reseptiin. Kirsikkapiira­kassa yhdistyy monta tekstuuria: ihanan sitkoinen filopohja, mehu­kas kirsikkahillo­täyte ja rapeat muro­taikinatähdet.

Joululeivonnaisia suolaisen nälkään

Ei makeaa mahan täydeltä! Tokihan jouluna herkutellaan myös suolaisilla joululeivonnaisilla.

Joulusesongin mehevin piiras on punajuuri­galette. Sen valmistamiseen ei tarvita edes piirasvuokaa, vaan taikina tai­tellaan rennosti täytteen päälle.

Kylmäsavuporo ja puolukat ovat sulassa sovussa herkullisissa filotaikinaan tehdyissä pikkuisissa piiraissa. Pienet poropiirakat voi leipoa ajoissa valmiiksi jääkaappiin ja lämmittää juuri ennen tarjoilua. 

Suolainen poro ja kirpeä puolukka maistuvat rosmariinin kanssa myös näissä muffinissa. Poro-puolukkamuffinit voi hyvin tehdä hyvissä ajoin ja pakastaa.

Voiko joululeivonnaiset valmistaminen enää helpommaksi muuttua? Paketillisesta torttutaikinaa valmistuu vaikka mitä herkkuja, kuten tämä valkohomejuusto-timjamikiekko. Murra rapisevan lehtevää taikinaa ja dippaa se sulaan juustoon. Valmista herkku vaikka pikkujouluihin tai aattoillan suolaiseksi pikkunaposteltavaksi.

Myös helpot riistarullat tehdään lehtevästä lehtitaikinasta. Välissä on maukas täyte hirven jauhelihasta, kasviksista ja juustoraasteesta.

Filotaikinasta valmistuvat joulun makoisimmat suolapalat kurpitsatäytteellä. Yhdistä makean kurpitsan makupariksi suolaista fetajuustoa ja pähkinäiseksi paahtuneita pinjansiemeniä. 

Myös tässä ohjeessa hyödynnetään oivaa filotaikinaa. Viikunatartaletti yhdistää viikunat ja vuohenjuuston herkulliseksi suupalaksi. Balsamicolla ja yrteillä maustetut viikunat kypsennetään rapsakoissa filotaikinakupeissa.

Joulun aikaan kootaan tietysti näyttävä juustotarjotin, johon itse tehdyillä kekseillä saa helposti jujua ja vaihtelua. Rapeat rosmariinikeksit valmistuvat helposti ja sopivat erinomaisesti tarjottavaksi valkohomejuuston ja makean viikunahillon kanssa. 

Sinihomejuustolta ja pähkinältä maistuvat keksit ovat nekin oiva lisä juustotarjottimelle. Suolaiset herkkupalat sopivat myös pikkujouluihin glögin rinnalle. 

Keskustelu

Kotilieden leivonta-lehdessä 5.11. oli s. 31 Tropiikin leivokset
Valmistusaineluettelossa ei ollut kuorrutuksen ainesosia.
Kuorrute näyttää kuvassa tomusokeriseokselta. Jauhopeukaloilla se onnistuu varmaankin vanhasta muistista, mutta aloittelevilla saattaa innostus vaihtua hämmennykseen.

Kommentoi juttua: Joululeivonnaiset joka makuun – listasimme Kotilieden parhaat klassikot ja uudet makuelämykset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X