Ruoka

Ruokalista viikko 7 – maukkaat perunaruoat jokaiselle päivälle

Tällä viikolla vietetään perunaviikkoa. Peruna on ekologinen, terveellinen ja käyttömahdollisuuksiltaan lähes loputtoman monipuolinen raaka-aine, joten se jos mikä ansaitsee oman teemaviikkonsa. Kokkaa perunasta mehevä uunimunakas, maukas laatikkoruoka tai espanjalainen chorizo-perunakeitto ja paista ystävänpäivän kunniaksi sydämenmuotoiset toscapullat!

Miltä kuulostaisi viikko ilman pastaa tai riisiä? Kotimainen peruna on yllättävän monipuolinen raaka-aine, sillä se taipuu niin keitoksi, munakkaaksi kuin laatikoksikin. Poimi perunaruoat viikon jokaiselle päivälle!

Maanantai: Uunimunakas

Tuliko keitettyä muutama pottu liikaa? Uunimunakas valmistuu kätevästi edellispäivän keitinperunoista, tuoreesta pinaatista ja kevätsipulista. Uunikypsennys takaa, että perunamunakas säilyy taatusti mehevänä. Kokeile myös munakaskäärylettä.

Paista lisäksi ystävänpäivän kunniaksi sydämenmuotoiset toscapullat ja ilahduta lähimmäistäsi.

Tiistai: Juusto-perunakeitto

Juusto-perunakeitto mukailee nostalgista perunavelliä! Miedolla vuohenjuustolla rikastettu soppa toimii kevyenä lounaana esimerkiksi sämpylöiden kanssa. Jos haluat sopasta kasvisversion, vaihda kanaliemi kasvisliemeen. Sosekeittojen ystävälle maistuvat myös juuressosekeitto hernerouheella ja purjo-perunasosekeitto keittiöpäällikkö Juha Maunulan ohjeella.

Keskiviikko: Uunimade

Uunimade on sydäntalven herkullinen sesonkiruoka, joka kypsyy kerman ja kuivattujen sienien kanssa uunissa puolessa tunnissa. Tarjoa maukkaan kala-aterian kanssa vaikkapa keitettyjä perunoita. Nappaa myös ohjeet radiojuontaja Anni Hautalan uuniloheen ja perunasoseen kanssa tarjottaviin silakkapihveihin.

Torstai: Espanjalainen chorizo-perunakeitto

Tässä keitossa maistuu Espanja. Espanjalainen peruna-chorizokeitto ryyditetään chilillä ja lorauksella valkoviiniä. Tarjoa soppa pähkinä-yrttihakkeluksen kanssa. Vai kokeilisitko sittenkin perinteistä makkarakeittoa tai samettista siskonmakkarasoppaa?

Perjantai: Uuniperunat kalatäytteellä

Uuniperunat pitää pintansa vuosikymmenstä toiseen – ja ihan syystä! Kyseinen retroruoka on maukas, vaivaton ja lähes rajattomasti muunneltava. Tällä kertaa potun täytteeksi valmistetaan tahna kotimaisesta luonnonkalasäilykkeestä. Halutessasi voit myös nostaa pöytään perinteisen kylmäsavulohitäytteen tai savuporotäytteen.

Lauantai: Välimerellinen kanapata

Talvi on pataruokien kultakautta. Välimerellinen kanapata tuo illalliselle kaivattua lämpöä. Pataan uppoaa myös kivasti kasviksia ja tuoreita yrttejä, kuten tomaattia, perunaa, oliiveja sekä timjamia ja rosmariinia. Sitruuna-broileri-oliivivuoka ja broilerilasagne toimivat myös viikonloppuna.

Sunnuntai: Särki-perunalaatikko

Särki-perunalaatikko on arkiruokien kunkku, sillä säilykesärjestä ja perunasta valmistuu hetkessä iso satsi ruokaa pienellä vaivalla. Vuokaan laitetaan vain purkillinen maustettua särkisäilykettä, perunoita ja kerma-kalalientä – uuni hoitaa loput. Juustoinen janssoninkiusaus pellillä tai kinkkukiusaus ovat myös takuuvarmoja arkiruokia!

Jälkiruoka: Marenki-veriappelsiiniunelma

Nappaa kolmen raaka-aineen marenki-veriappelsiini­unelman ohje tal­teen yllätysvie­raita varten. Raikas jälki­ruoka valmistuu vain viidessä minuutissa ilman uunia ja liettä. Jos aikaa on enemmän leivo pöytään pellillinen vaniljapullia, joissa ihastuttaa mantelitäyte ja vaniljakreemi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 7 – maukkaat perunaruoat jokaiselle päivälle

Ulla-Riitta

Toscapullat? Reseptiä ei ollut laitettu!
Hyvää ystävänpäivää!

Milla Kukkonen

Hei, kiitos viestistäsi! Linkki on nyt lisätty. Yst. Milla / Kotiliesi

Maukas perunaruoka ylimääräiselle päivälle.

Siirappinen perunasosevuoka yli jääneestä perunamuusista. Valmistetaan muusia tarkoituksella niin reilusti että ”jämästä” saa 2-3 litran vuoan siirapilla makeutettua perunavuokaa.

Siirappinen perunasosevuoka valmistetaan näin:

Lisätään yli jääneeseen perunamuusiin maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisätään tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan ohennettua sosetta. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä. Tarkistetaan suola, perunamuusin suola usein riittää. Sekoitetaan.
Laitetaan sose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Jos halutaan, niin pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa.
Paistetaan aluksi noin 170-190 asteisessa uunissa. Kun pintaan muodostuu väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Näin vältetään perunasosevuoan korppuuntuminen.
Paistetaan siirapilla makeutettua perunasosevuokaa noin 3 tuntia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.