Tulisia chilimakuja

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva chili maustaa ruoan kuin ruoan.

Chili on paprikan kanssa samaan sukuun kuuluva pensasmainen kasvi, jonka hedelmiä käytetään mausteena. Chili tunnetaan voimakkaan tulisesta maustaan.

Chililajeja on satoja ja niiden vahvuus vaihtelee miedommasta poltteesta erittäin tuliseen. Tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini-niminen aine, jonka määrä vaihtelee eri chililajeissa.

Ensikertalaisen kannattaa tutustua chiliin varovasti. Tuliseen ruokaan tottuu vähitellen, joten chililajin vahvuutta ja määrää voi lisätä asteittain. Chiliä saa tuoreena ja kuivattuna jauheena sekä rouheena. Tarjolla on myös erilaisia chilitahnoja.

Mausta kalaa, katkarapuja ja lihaa

Kala ja chili tulevat hyvin toimeen keskenään. Chili-inkiväärilohen maun tekee sweet-chili sauce eli makea chilikastike. Myös katkarapuruoat saavat potkua chilistä. Aasialaisen tom-yam-katkarapukeiton kuumentaa kunnon annos tuoretta chiliä. Voit käyttää keittoon joko hyvin mietoja tuoreita chilejä tai pari erittäin vahvaa chiliä.

Chili sopii erinomaisesti liharuokiin. Kaikille tuttu chili con carne kertoo jo nimessään, millä sen maku on luotu. Myös tämän ruoan chilimäärää voi muutella ruokailijoiden chilinsietokyvyn mukaan. Pähkinäbroileri thaimaalaisittain maustetaan punaisella chilitahnalla. Jos haluat uutta ilmettä perinteisiin makkararuokiin, kokeile tulista makkaraminestonea. Jo yksi chili tekee ihmeitä maulle!

Terävöitä kastikkeita ja tahnoja

Miedot, uunissa tai grillissä kypsennettävät maissitikut terävöityvät chilillä maustetulla voilla. Chiliä voi käyttää myös erilaisiin marinadeihin ja kastikkeisiin. Thaimarinoitu porkkanasalaatti on mainio lisäke.

Meksikolaisen guacamolen mausteena chili on välttämätön. Tulinen paholaisen kastike ja punainen Rhode Island -kastike sopivat vaikkapa lihan lisäkkeeksi.

Jos olet ottanut chilin omaksesi jo pääruokien puolella, kokeile sitä rohkeasti myös jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Tulisia hetkiä!

Vinkki! Muista pestä kädet huolellisesti käsiteltyäsi chiliä. Kapsaisiini aiheuttaa voimakasta poltetta joutuessaan herkille limakalvoille, kuten silmiin.

Avainsanat

Keskustelu

Näillä pakkasilla olemme kehitelleet ”ärtsysopan”, johon pannaan muitakin aineosia, mutta etenkin chiliä. Jos on kiire, otamme paketin chilillä maustettua tomaattimurskaa, pari sipulia, valkosipulin kynsiä, pienen pakastevihannessekoituspussin, lihalientä ja sitten jotakin makkaraa esim. siskonmakkaroita.
Jos ei ole ihan näin kova kiire valmistaa ruokaa, niin sitten käytetään tuoretta chiliä, tomaattia, lihaa ja itse pilkottuja kasviksia, mutta silloin ollaankin tekemässä jo gulassia.
Chili avaa nuhaisen nenän, joskin tuore chili itkettää, jos ei muista varoa silmiään.
Chili ja valkosipuli pitää sikaflunssat loitolla.

Tämän vuoden pakkasilla panin chilipalon karjalanpaistiin ja maku terästyi. Toivottavasti äitikulta ei käänny haudassaan, kun perinneruokaa muutetaan. Piirakoiden kanssa sitä edelleen syötiin ja hyvää oli. Uunissa ei kannata ihan pientä annosta tehdä, joten jäi vielä tähteeksi
.600 g sianlihaa
1 kg lampaan ulkofileetä
salottisipuli, keltainen sipuli, valkosipulin kynsiä,chilipalko, suolaa ja mustapippuria
Uunissa lempeästi haudutellen ainakin 3 tuntia
Ja ah mikä tuoksu ottaakaan vastaan paukkupakkaslenkiltä tulevia.

Kommentoi juttua: Tulisia chilimakuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X