Ruoka

Joululounas kotona aloittaa aaton ruokajuhlan – kokosimme lounasmenut perinteisestä riisipuurosta juhlaviin voileipiin ja nopeisiin pastoihin

Joululounas kotona kokoaa pöytään klassikot riisipuurosta saaristolaisleipään sekä modernit versiot aaton alkuun.

Joululounas kotona joulusaunan tai joulurauhan julistuksen jälkeen on tuttu tapa laskeutua joulunviettoon. Mutta mitä lounaalla kannattaisi tarjota, jos haluaa jättää laatikot, rosollin, sillit ja kinkut joulupöytään?

Laadimme listan aterioista, joilla joululounas onnistuu pienellä vaivalla aattoillan juhlaan valmistautuessa.

Hedelmät ja pähkinät pukevat joulupuuron juhlavaksi. Hedelmäinen riisipuuro tarjotaan tuoreiden viikunoiden, appelsiinipalojen, mantelien ja hunajan kera. © Sampo Korhonen

Riisipuuro on perinteinen joululounas kotona

Klassisin joululounas kotona on riisipuuro. Kansanperinteen mukaisesti puurokattilaan piilotetaan manteli, joka tuo löytäjälleen naimaonnea tai perheenlisäystä.

Onnea symboloiva ruokaperinne juontaa juurensa aina antiikin Roomaan asti, jolloin vietettiin saturnalia-juhlaa keskitalven Saturnus-jumalan kunniaksi. Tuona päivänä orjista tuli perheen herroja. Riisipuurokattilaan on Suomessa sujahtanut onnenmanteli 1800-luvun puolivälistä lähtien, kertoo Helsingin yliopisto.

Nykyään pitkään haudutettu riisipuuro tarjotaan kanelin ja sokerin kera. Vegaaninen riisipuuro keitetään täysmaidon sijaan esimerkiksi kaurajuomaan.

Voileipäkö liian arkinen jouluun? Eivät nämä ainakaan!

Saaristolaisleipä on yksi suosituimmista joululeivistä. Maltaisen makea joululeipä maistuu myös joululounaalla, kun sen tarjoaa ruokaisien täytteiden kera. Vappu Pimiän toasta skagen on klassikkopari saaristolaisleivälle. Vegaaninen skagenröra sekoitetaan puolestaan katkarapujen sijaan kylmäsavutofusta ja kaurafraichesta.

Jos kaipaat pöytään vaihtelua tutuille klassikoille, tee poroleivät kylmäsavuporosta tai tarjoa vaikkapa maksapateeta ja karpaloa leivällä.

Pikablinit vohveliraudalla säästävät tilaa jääkaapissa

Blinit eli venäläiset tattari- ja vehnäjauhoista paistetut ohukaiset ovat vaihtoehto perinteiselle jouluruoalle. Lounaaksi paistuvat pikablinit vohveliraudalla ilman käryä. Tämän taikinan ei tarvitse antaa levätä yön yli, joten nämä blinit onnistuvat, vaikka jääkaappi olisi jo täynnä muita jouluruokia.

Tarjoa blinit erilaisten höysteiden kera. Sienisalaatti, savulohimousse ja mätimousse kuuluvat täytteiden vakiokalustoon. Kokeilunhaluiset ja kasvissyöjät nostavat pöytään porkkanasta tehtyä kylmäsavulohen korviketta eli porkkalaa ja purppuraa punajuurimoussea.

Kermainen sienikeitto virittää juhlatunnelman

Sienestäjän joulu ei tule ilman sieniä. Kevyt sienisoppa on juhlava alku joulun ruokailuille ja jättää vatsoihin tilaa myöhemmin koittavalle tuhdimmalle jouluaterialle.

Joululounaan sienikeitto valmistuu kuivatuista tai pakastetuista tateista tai suppilovahveroista sekä kermasta. Kuivatut sienet ovat parhaimmillaan, kun niitä liottaa ennen käyttöä vedessä vähintään vartin verran.

Pasta päästää kokin helpolla – näin tuunaat sen jouluun sopivaksi

Alle puolessa tunnissa valmis pasta säästää aikaa viime hetken jouluvalmistelujen lomassa. Jouluisen vivahteen pastaan saa, kun kermaisen kastikkeen sekaan leikkaa siivun paistettua joulukinkkua tai kalapöytään varattua kylmäsavulohta. Myös pääaterian lisukkeeksi paahdetut ruusukaalit toimivat pastan kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joululounas kotona aloittaa aaton ruokajuhlan – kokosimme lounasmenut perinteisestä riisipuurosta juhlaviin voileipiin ja nopeisiin pastoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.