Ruoka

Antipasto on herkullinen ruokahalun herättäjä – hurmaannu näistä italialaista herkuista

Antipasto on italialainen tapa syödä pieniä annoksia erilaisia herkkuja ennen illallista. Antipasto ikään kuin herättää ruokahalun ennen varsinaista illallista.

Italialainen illallinen koostuu viidestä osasta. Antipasto on osa italialaista illallista.

Ensin alkuillasta tai myöhään iltapäivästä nautitaan drinkit eli aperitivot, jonka jälkeen on pieni paussi. Sitten siirrytään illalliselle, joka alkaa usein antipastolla. Sen jälkeen tulee illan alkupala eli primi piatti ja pääruoka secondo, sitten hedelmät ja jälkiruoat.

Italialainen antipasto

Antipasto nautitaan aperitivon jälkeen ennen illallista. Antipastopöytä on usein noutopöytä tai pienet syötävät ovat koottu tarjoiluvadeille ruokapöytään.

Ne ovat usein kylmiä pieniä makupaloja, kuten juustoja, leikkeleitä, pieniä piiraita tai grillattuja ja marinoituja kasviksia, kuten tomaatteja, paprikaa, munakoisoa tai kesäkurpitsaa.

Mukana on usein leipää tai leipätikkuja. Focaccia sopii hyvin antipastolautaselle.

antipasto munakoiso
Antipastopöydässä munakoiso on usein grillattu ja marinoitu öljyssä. © iStockphoto

Antipastolautanen

Jos haluat tehdä helpon italialaisen illallisen ja helpon, mutta näyttävän antipastolautasen, kokoa yhdelle vadille tai lautaselle valmiiksi viipaloituja kinkkuja, salameita, juustoja, oliiveja, kapriksia ja leipää. Tämä on helpoin tapa tehdä antipastolautanen.

Kaupoista löytyy erilaisia valmiita kinkku- ja salamisekoituksia, jotka helpottavat tekemistä. Valitse laadukkaita tuotteita, niin mikään ei voi mennä pieleen.

Lihatuotteiden lisäksi valitse antipastolautaselle myös kasviksia. Kaupan valmiit grillatut paprikat, maustetut oliivit ja grillatut munakoisot auttavat tässä.

Jos haluat panostaa ja tehdä kaiken itse, Kotilieden arkistosta löydät maistuvia ideoita antipastolautasen kokoamiseen. Kokeile ainakin ihanan helppoja marinoituja tomaatteja, grillattua munakoisoa tai grillattuja paprikoita.

Antipastolautanen on aina helppo tapa saada vieraat kiittelemään upeasti kootusta illallisesta.

Antipastosalaatti

Antipaston voi koota myös salaatiksi. Jos ei halua notkuvaa antipastopoöytää, voi tarjoilla vain yhden salaatin. Kokosimme parhaat vinkit raikkaisiin antipastosalaatteihin.

Antipastopiirakat

Antipastopöytään voi leipoa jotain pientä suolaista. Itse tehdyt piiraat toimivat aina etenkin isolle porukalle.

Suolainen antipastopiirakka on loistava antipastopöydän tarjottava, sillä sen voi leikata pieniin paloihin ja nauttia kylminä alkupaloina.

Antipastopizzat

Antipastopiirakan sijaan antipastopöytään voi tehdä pizzoja. Isosta pizzasta voi leikata viipaleita tai pizzan voi leipoa myös pieniksi annoskokoisiksi sormisyötäviksi.

Kokeile näitä kolmea herkullista pizzaohjetta. Ne toimivat myös sormisyötävänä antipastopöydässä.

Pizza voi olla perinteinen tomaattipohjainen tai bianco eli valkoinen pizza. Myös muotoon sidotut pizzapommit ovat hauska antipastopöydän tarjottava.

Helpot antipastit

Helpot antipastit eivät vaadi kummoisia kokin taitoja. Helpot italialaiset tarjoilut syntyvät muutamasta hyvästä raaka-aineesta: laadukkaasta mozzarellasta, aidosta parmankinkusta, italialaisittain valmistetuista kypsistä tomaateista ja erilaisista kasviksista.

Ranskalainen charcuterie-lautanen toimii myös helppona antipastona, kun valitset laudalle italialaisia leikkeleitä ja juustoja ranskalaisten sijaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Antipasto on herkullinen ruokahalun herättäjä – hurmaannu näistä italialaista herkuista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.