Ruoka

Italialaiset jälkiruoat – kurkkaa ihanimmat herkkuohjeet tiramisusta semifreddoon

Italialaiset jälkiruoat ovat paljon muutakin kuin gelatoa ja tiramisua. Laita suu makeaksi pehmeällä pannacottalla tai nauti aterian päätteeksi annos affogatoa.

Italialaiset jälkiruoat saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle. Ota talteen ihanimmat reseptit ja herkuttele italialaisittain!

Lue myös: Italialainen ruoka piristää arkea – katso parhaat reseptit

Italialaiset jälkiruoat: Pannacottat  

Pannacotta on pehmeä, liivatteella tai hyytelösokerilla hyydytetty italialainen jälkiruoka. Pannacotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa. Kuohukermaa käyttämällä saat jälkiruokasta täyteläisen ja maidolla astetta kevyemmän. Myös jogurtti sopii pannacottan valmistukseen. 

Pannacottan voi maustaa monin tavoin esimerkiksi vaniljalla, kahvilla tai vaikkapa lakritsilla. Persimon-pannacotta on jouluaterian elegantti päätös. Aikuisten makuun maustettu fiini jälkiruoka maustetaan tähtianiksella ja terästetään tilkalla rommia.

Pannacotta on helppo valmistaa, mutta se kannattaa tehdä jääkaappiin hyytymään vähintään pari tuntia ennen tarjoilua, mieluusti jo edellisenä iltana. Tarjoa pannacotta marjojen tai hedelmien kera. Hedelmät voi halutessaan myös marinoida tai paahtaa makoisiksi. 

Italialaiset jälkiruoat: Tiramisut

Tiramisu on ehkä suosituin italialainen jälkiruoka. Tira mi su tarkoittaa ”kohota minut ylös” eli piristä minua. Makeaa jälkiruokaa on tarkoitus syödä vain sen verran, että siitä tulee pirteäksi. Liika makea väsyttää.

Tiramisussa on kerroksittain espresso-marsalaseoksella kostutettua kakkupohjaa tai Savoiardi-keksejä ja pehmeää mascarponea. Koristeena jälkiruoan pinnalla on kaakaojauhetta tai suklaarouhetta. 

Perinteiseen tiramisuun saa helposti myös vaihtelua. Tämä tiramisu kootaan näyttävästi annosmaljoihin ja koristellaan suklaalastuin. Ihana vadelmatiramisu puolestaan ihastuttaa pehmeällä koostumuksella ja marjaisuudella.

Tiramisu maistuu myös joulun aikaan. Tarjoa juhla-aterian päätteeksi suussa sulavaa piparkakkutiramisua tai makeaa taatelitiramisua.

Italialaiset jäätelöt, semifreddot, sorbetit ja kastikkeet 

Italia on gelaton luvattu maa. Gelato eli italialainen jäätelö on suomalaista kermajäätelöä tiiviimpää, pehmeämpää ja se sulaa hitaammin.  

Semifreddo on jäädykkeen ja jäätelön ihana risteytys. Semifreddo tarkoittaa ”puoliksi jäätynyttä” ja sen kuuluu jäädä löysäksi sisältä, eikä sen ole tarkoitus kohmettua jäätelön tapaan. Semifreddo on gelatoa kevyempi jälkiruokavaihtoehto ja sopii yhtä hyvin helteiseen kesäpäivään kuin talviseksi makeaksi herkuksi, joka odottaa pakastimessa. 

Italialaiset jälkiruoat voivat olla myös varsin yksinkertaisia. Affogato tarkoit­taa italiaksi huku­tettua. Affogato al caffè -jälkiruoka yhdistää kuuman espresson ja kylmän vaniljajäätelön. Vaniljajäätelö hukkuu tässä kahvinystävän jälkiruoassa espressoon. Helpoimmillaan affogato valmistetaankin pallosta vaniljajäätelöä ja annoksesta espressoa. 

Astetta juhlavamman affogatosta saa keittämällä kaveriksi kahvilla maustetun kinuskikastikkeen tai tarjoamalla vaniljajäälön sijaan itse tehtyä hasselpähkinäjäätelöä. 

Zabaglione tai Zabaione, makea viinivaahtokastike on alun perin italialainen keksintö ja peräisin Medizien hovista Firenzestä. Italialaisessa versiossa mausteena on usein makeaa marsalaa. Ranskalaiset tekevät sabayonkastikkeensa valko- tai kuohuviinistä. Omien mieltymysten mukaan vaahdon voi myös tehdä vaikkapa viskillä tai liköörillä. Tarjoa zabaglione esimerkiksi marjojen tai hedelmien kera, sirottele pinnalle tomusokeria ja tarjoa heti.

Lue myös Anna.fi:  Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Italialaiset kakut, piirakat ja juomat

Italialaiset jälkiruoat voivat olla myös makeita leivonnaisia. Pala herkullista kakkua tai piirakkaa päättää aterian maukkaasti. 

Crostatapiirakka on tuttu näky ita­lialaisen maalais­majoituksen aamiaisella. Murotaikinapoh­ja saa päälleen ricottajuustoa ja jotakin hil­loa. Tässä ohjeessa pehmeä ricotta saa seurakseen makeankirpeää veriappelsiinihilloa. 

Italialainen suklaakakku on riittoisa, sillä pienikin pala sulostuttaa suuta jälkiruokana tai hyvän kahvin kanssa. Se riittää myös ainoaksi tarjottavaksi vaikka kuohuviinilasillisen kanssa. Ilman jauhoja valmistettava suklaatorttu sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Ohje on peräisin Giovanna Folonarin keittokoulusta, Ruffinon viinitilalta Toscanasta Italiasta. 

Panettone on Milanon alueelta tuleva pullamainen kakku, jota syödään erityisesti joulun aikoihin. Perinteine panettone sisältää muun muassa kandeerattua appelsiinia, sukaatteja sekä rusinoita. Tässä ohjeessa panettone saa lisämakua korinteista ja suklaapisaroista. 

Panforte on toscanalai­nen, hedelmäkakkua muistuttava tahmea jälkiruoka­herkku, jossa on runsaasti kuivattuja hedelmiä sekä pähkinöitä. Joissain resepteissä kak­kuun on lisätty myös tummaa suklaata ja mar­salan tilalle Vin Santo ­jälkiruoka­viiniä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Italialaiset jälkiruoat – kurkkaa ihanimmat herkkuohjeet tiramisusta semifreddoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.