Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!

Juustopiirakka on varsinainen joka paikan höylä. Voit tarjota juustopiirakkaa välipalana, lounaalla tai kahvipöydässä mieleisilläsi lisukkeilla höystettynä. Leivo pellillinen juustopiirakkaa, leikkaa se paloiksi ja nosta tarjolle juhlien buffetpöytään.

Juustopiirakka jos mikä sulattaa sydämet ja hurmaa herkkusuut! Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat juustopiirakat. 

Lue myös: Suolainen piirakka sopii iltapalaksi

Pohjataikina – tee itse, oikaise valmiilla tai jätä kokonaan leipomatta

Juustopiirakan pohjataikinan voi tehdä itse tai poimia kaupasta valmiina. Kun raastat täytteen lisäksi myös taikinaan juustoa, saat mausta herkullisen ja koostumuksesta mehevän. 

Täyteläistä juustoa pukee pieni rapeus. Siksi juustotäytteen ja rapsakan lehtitaikinan yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. Juustopiirakka onnistu myös gluteenittomana, ja sen voi halutessaan tehdä kokonaan ilman pohjaa.

Paras piirakkataikina on yksinkertainen. Viileät raaka-aineet ja nopea sekoitus takaavat parhaan lopputuloksen. Älä ylityöstä taikinaa, jotta pohjan rakenteesta ei tule kova. 

Moni taikina on parhaimmillaan, kun annat sen levätä viileässä ennen paistamista. Siten pohjan rakenteesta tulee paras mahdollinen.

Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohjaa paistaa ennen täytteen lisäämistä 10–15 minuuttia.

Lue myös: Piirakkapohja ota haltuun pahtaa niksit!

Juustopiirakka paistuu rapeaksi, kun paistat sen metallivuoassa. Piirakan saa näyttävästi tarjolle, kun leivot sen irtopohjaiseen piirakkavuokaan.

Voit valmistaa piirakan myös tavalliseen piirakkavuokaan, leipoa sen suoraan pellille, somiin pikkuvuokiin tai hauskasti pitkänomaiseen leipävuokaan.

Lue myös: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

Paista juustopiirakka uunin alatasolla, jotta pohja ennättää paistua kunnolla rapeaksi ennen kuin pinta tummuu liikaa. Tarvittaessa voit asettaa piirakan päälle palan leivinpaperia suojaksi paiston loppuvaiheessa.

Juustopiirakka: västerbottenia, vuohenjuustoa, parmesaania vai sittenkin emmentaalia?

Juustopiirakan täytteeseen sopivat juustot maun mukaan: kokeile voimakkaan makuista emmentaalia, italialaista parmesaania tai sveitsiläistä gruyerejuustoa.

Feta-pinaattipiirakka on klassikko, mutta kreikkalaisen juuston makupariksi voi yhdistää myös lehtikaalia. Lempeän makuisesta ricottajuustosta valmistuu samettinen piirakka kevään ja kesän juhlapöytään.

Tuhti juusto kaipaa rinnalleen raikkautta. Yhdistä juuston makupariksi sesongin raaka-aineita. Keväällä ja kesällä juustopiirakka saa kaverikseen tuoreita yrttejä, parsaa tai makeita kirsikkatomaatteja.

Syksyllä ja talvella juustojen kaveriksi sopivat kantarellit, omena, puna- ja keltajuuri sekä karamellisoitu sipuli. 

Voit tehdä juustopiirakan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Täyte kiinteytyy ja maut tasaantuvat, kun piirakka saa levätä viileässä ennen syömistä.

Lue myös Anna.fi: Leivo pellillinen juustopiirakkaa

Juustopiirakka voimakkaan makuisista juustoista

Voimakkaan makuiset juustot, kuten ruotsalainen västerbotten, sveitsiläinen gruyere sekä musta- tai punaleima-emmentaali tuovat juustopiirakkaan makua ja mehevyyttä.

Helppoon juustopiirakkaan voit raastaa vaikka kaikki jääkaapin juustonkannikat. Täyteläisen ja pähkinäisen maun salaisuus on muskottipähkinä. Pohja­na toimii tuore­lehtitaikina, joten juuri helpommalla ei suolaista piirakkaa voi valmistaa.

Mätitahnamaisen kastikkeen kera tarjottu hienostunut västerbotten-juustopiirakka sopii rapujuhlien tarjottavaksi.

Ranskalaisen avopiirakan tapaan suoraan pellille leivottu galette puolestaan on rennon leipurin valinta. Piirakka leivotaan suoraan pellille ja taikinan reunat käännellään rennosti täytteen päälle.

Galette yhdistää kantarellit, omenan ja sveitsiläisen gruyere-juuston maukkaaksi kokonaisuudeksi.

Kahden juuston parsapiirakka sopii niin juhlapöytään kuin brunssillekin tai vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kera tarjottuna. Täytteen lisäksi juustoa lisätään myös pohjataikinaan, joten lopputulos on supermehevä.

Kaikkien kestosuosikki: fetapiirakka

Feta-pinaattipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia ja monen lemppari. Kreikkalainen spanokopita tehdään filotaikinasta. Piirakan herkullisessa täytteessä maistuvat pinaatti ja fetajuusto sekä tuoreet yrtit ja muskottipähkinä. 

Feta-lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, joissa ihastuttaa lehtikaali ja fetajuusto. Piirakat leivotaan suolaisiksi pikkunaposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

Voit leipoa mehevän fetajuustopiirakan myös valmiista lehtitaikinasta, gluteenittomasti tai kokonaan ilman pohjaa.

Aromikas vaihtoehto: vuohenjuustopiirakka 

Vuohenjuustopiirakka on herkkusuun valinta. Vuohenjuusto-pinaattipiirakka on mehevä suolainen piirakka, joka sopii yhtä hyvin brunssipöytään kuin saunaillan suolapalaksi.

Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä ja maistuu ihanasti basilikalta. Juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Vuohenjuusto-tomaattipiiraan kermaisen pehmeään täytteeseen tuo pientä potkua sinappi.

Aromikas vuohenjuusto ja makeaksi karamellisoituneet sipulit ovat ihania yhdessä. Vuohenjuusto-sipulipiirakan pohja valmistuu näppärästi valmiista lehtitaikinasta.

Miedon maukas ricottapiirakka

Ricottajuustosta valmistuu samettinen, pehmeä ja lempeän täyteläinen juustopiirakka. Yhdistä makupariksi pinaattia, yrttejä tai tomaatteja. 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X