Mausteet kuuluvat jouluun

Joulu tuoksuu kaukaisten maiden mausteilta: kanelilta, inkivääriltä, kardemummalta, neilikalta, anikselta ja muskotilta. Tutustu pieneen mausteoppaaseen, ja anna huumaavien tuoksujen taikoa koti täyteen joulutunnelmaa.

Meille joulun kielelle tuovat mausteet ovat monissa maissa jokapäiväisten herkkujen tärkeitä osia.

Muskotti

Muskottipuun hedelmän siemenestä eli pähkinästä jauhettua tai raastettua maustetta käytetään makeiden ruokien, leivonnaisten, maitoruokien ja kasvisruokien mausteena. Se sopii laatikkoruokiin ja maitokastikkeeseen, kuten lasagneen sekä perunaruokiin. Muskottikukka taas sopii etikkasäilykkeisiin. Suurina annoksina muskottipähkinä voi aiheuttaa hallusinaatioita.

Kaneli

Kanelin tuoksu kuuluu jouluun: glögiin, piparkakkuihin ja riisipuuroon. Kanelimauste jauhetaan puun versojen kuoresta. Aito Ceylonin kaneli on lyijykynänpaksuinen, hieno rulla. Burmalainen kassiakaneli on kanelin edullinen korvike, joka sisältää paljon enemmän kumariinia, jonka mahdollisista haittavaikutuksista maksalle on ollut puhetta.

Mausteneilikka

Mausteneilikka on indonesialainen, myrttikasvien sukuun kuuluva puu. Aasiassa mausteneilikka on liharuokien ja riisin mauste. Meillä se on jouluinen maku, jonka tapaa piparkakusta, maustekakusta, silliliemestä ja glögistä. Kokonaisia neilikoita painellaan myös kinkun pintaan koristeeksi. Neilikka sopii hyvin moniin juomiin ja säilykkeisiin.

Tähtianis

Tähtianis on kiinalaisen puun hedelmä, joka kuivuu koristeellisesti tähden muotoon. Tähtianis sopii juomiin ja hedelmäisiin jälkiruokiin, mutta sitä voi käyttää myös äyriäisruokiin. Sokerivedessä keittämällä siitä saa maukasta siirappia, joka sopii jäätelön kanssa.

Inkivääri

Inkivääri on aasialainen, kauniisti kukkiva liljakasvi, jonka maavartta käytetään mausteena ja lääkekasvina. Tuoreena se sopii itämaisiin ruokiin: lihalle, kasviksille, juomiin ja jälkiruokiin. Japanissa liemeen säilöttyjä inkiväärilastuja tarjotaan sushin kanssa. Meillä jauheuttua inkivääriä käytetään pikkuleipiin ja maustekakkuihin.

Kardemumma

Kardemumma kuuluu inkiväärikasveihin. Meillä sitä myydään yleensä jauhettuna tai siemeninä, joskus myös siemenkotina. Tutuin käyttötapa on maustaa inkiväärillä pullataikina, mutta se sopii myös juomiin ja säilykkeisiin. Kardemumma on intialaisen keittiön perusmauste ja garam masala ‑mausteseoksen tärkeä osa.

Pomeranssi

Pomeranssi on sitruspuu, jonka hedelmän kuoressa on karvaita, aromaattisia öljyjä. Maustekaupoista saattaa saada kuivattuja pomeranssinkuorilohkoja, mutta yleensä mauste myydään meillä jauhettuna. Se sopii hyvin marmeladeihin, mausteiseen, makeaan leipään ja piparkakkuihin. Kokonainen kuori maustaa glögin.

Lisää joulun makuisia ruokaideoita:
Joulumausteilla makua
Sahrami maustaa jouluherkut
Manteli maustaa leivonnaiset
Joulusilli saa makua wasabista
Ruoka.fi: Masalamaustetut mantelit

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mausteet kuuluvat jouluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X