Puolukka säilöön mehuna ja marmeladina

Puolukka on metsämarjoistamme halutuin ja tärkein. Raikkaan kirpeä puolukka on satoisa marja ja sen säilyvyys on erinomainen.

Puolukka on koko Suomessa kasvava monivuotinen varpukasvi. Satokausi kestää elokuun lopulta lokakuun alkuun. Marja on hapan, kovapintainen, muodoltaan pyöreä ja väriltään punainen.

Puolukkavarvut

Terveellinen puolukka

Puolukassa on kuitua on 2,6 g/100 g. Puolukassa on myös kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä flavonoideja ja lignaaneja. Sen terveysvaikutukset ovat tunnettuja erityisesti virtsatietulehduksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Suuren bentsohappopitoisuutensa ansiosta puolukka säilyy hyvin sellaisenaan veteen säilöttynä tai raakasurvoksena. Puolukoita voi myös pakastaa ja valmistaa hyytelöksi, hilloksi ja nektariksi.

Marjat sopivat myös moniin taikinoihin väriä ja makua antamaan. Kuivatut puolukat ovat maukas lisä salaattiannokseen.

Lue myös: Puolukka-masariinitorttu

Säilö puolukkasato purkkiin ja pulloon

Vanha ja yksinkertainen tapa säilöä puolukat tuoreena on säilyttää ne vedessä. Vesipuolukat suljetaan lasitölkkeihin ja säilytetään viileässä.

Puolukkahillo

Omena-puolukkamarmeladi ja puolukka-appelsiinimarmeladi maistuvat paahtoleivän päällä.

Perinteinen, hyytyvä puolukkahillo on kaali- ja maksaruokien lyömätön kumppani.

Helppo puolukkamehu syntyy uuttamalla. Uutettu puolukkamehu valmistuu ämpärissä muutamassa päivässä.

Keitetty inkivääri-puolukkamehu säilyy kylmässä puolisen vuotta.

Puolukkapore maistuu janojuomana vedellä, kivennäisvedellä tai sitruunalimonadilla laimennettuna.

Puolukoista voi tehdä myös lämmittävää glögiä, joka maustetaan kanelilla, tähtianiksella, mausteneilikalla ja inkiväärillä. Puolukkaglögin voi halutessaan terästää vaikka konjakilla tai puolukkaliköörillä.

Lue lisää puolukasta:
Puolukka piristää jälkiruokia
Puolukka sopii puuroon ja piirakkaan
Ruoka.fi: Nopea puolukkahillo

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puolukka säilöön mehuna ja marmeladina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X