Ruoka

Makkara sopii moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen – tutustu eri makkaralaatuihin ja nappaa parhaat vinkit maistuviin ruokiin

Makkara maistuu suomalaisille. Makkaroiden laajasta kirjosta löytyy herkkuja joka makuun ja käyttötarkoitukseen. Tutustu eri makkaroiden saloihin ja nappaa talteen parhaat reseptit!

Makkara maistuu monille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kesällä syödään enemmän grillimakkaroita, lenkkimakkararuoat ovat suosittuja grillauskauden ulkopuolella. Mainio ja monipuolinen makkara pelastaa pulasta, kun maukasta syötävää on saatava nopeasti. Makkara maistuu myös viikonlopun herkkuaterialla.

Lue myös: Helppoja makkararuokia arkeen – katso helpot ohjeet!

Makkara: tunnetko kesto-, leikkele- ja ruokamakkaroiden erot 

Kestomakkarat ovat karkeajakoisia, keinosuoleen valmistettuja makkaroita. Makkarat kypsennetään kylmäsavumenetelmällä, minkä ansiosta ne säilyvät syömäkelpoisina parin kuukauden ajan tai jopa pidempään. Tyypillisiä kestomakkaroita ovat meetvursti ja salami. 

Leikkelemakkarat soveltuvat erinomaisesti leivänpäällisiksi. Makkarat valmistetaan muovikuoreen ja ne kypsennetään vähintään 65 asteessa. Tyypillisinä makuaineina käytetään valkopippuria, sinapinsiemeniä ja chiliä. Hienojakoinen lauantaimakkara ja karkeampikoostumuksinen balkanmakkara ovat tyypillisiä leikkelemakkaroita. 

Ruokamakkarat ovat erityisesti ruoanlaittoon tarkoitettuja makkaroita. Niitä myydään sekä kypsennettyinä että kypsentämättöminä. Tyypillisiä kypsennettyjä ruokamakkaroita ovat lenkki-, nakki- ja grillimakkara. 

Kypsentämättömiä ruokamakkaroita kutsutaan raakamakkaroiksi, joista tunnetuin lienee muovikuoreen valmistettu siskonmakkara. Myös braatvursti, verimakkarat, kuten mustamakkara ja ryynimakkara kuuluvat ruokamakkaroihin.

Makkara: valmistus onnistuu myös kotona

Makkaraa löytyy kaupasta jos jonkinlaista, mutta sen valmistus onnistuu myös kotona.

Itse tehdyn makkaran valmistus on helpompaa kuin kuvittelet. Se vaatii vähän aikaa, mutta on odotuksen arvoista. Kotimakkara on gourmetherkku, jota kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä.

Katso video: Näin teet itse makkaraa kotona – onnistuu aloittelijaltakin

Arjen klassikot: siskonmakkara ja lenkkimakkara 

Lenkkimakkara on maistunut suomalaisille jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Suosituimmat lenkkimakkararuoat ovat kuitenkin säilyneet samoina vuosikymmenten ajan.

Makkarakastike, uunilenkki ja makkarakeitto kisaavat keskenään suomalaisten makkararuokien TOP-3 paikasta. 

Monessa kodissa uunilenkkiä on syöty aina perjantaisin saunan jälkeen. Makkarakastike puolestaan on nappivalinta perinteisen perunamuusin kylkeen.

Lue lisää: Rakastetaanko teilläkin makkararuokia? Lue lenkkimakkaran mielenkiintoisesta historiasta

Siskonmakkara on lenkin ohella arjen rakastettu klassikko. Perinteinen siskonmakkarakeitto taipuu moneen makuun.

Vai tekisitkö siskonmakkaroista vaihteeksi pastaa? Italialainen klassikkoruoka salvia-voipasta syntyy siskonmakkarasta vielä vähän ruokaisammin ja varsin nopeasti myös arki-iltana. Purista siskonmakkarat ulos kuorestaan ja paista makoisaksi voissa. Salviavoi, sitruunamehu ja parmesaanijuusto viimeistelevät makuelämyksen. 

Lue lisää: 9 nerokasta ideaa siskonmakkaroista: ”Meillä niistä tehdään Mannerheimin lihapullia!”

Säväytä chorizolla ja braatvurstilla 

Espanjalainen mausteinen chorizo ja saksalainen braatvursti kuuluvat ruokamakkaroihin. braatvursti maustetaan usein yrteillä, muskotilla ja sipulilla. Chorizoa säväyttävät chili, paprika, korianteri ja pippuri.

Makkarapata chili con carnen tapaan on taatusti tuhtia ja lämmittävää ruokaa, joka maistuu erityisen hyvältä kun ulkona pakkanen paukkuu.

Chili con carnen raaka-aineeksi sopii perinteisen jauhelihan lisäksi myös muut lihat, kuten tässä mausteinen chorizo-makkara. 

Makoisa makkarapelti perunoilla ja herkullisilla kasviksilla höystettynä käy mainiosti arki-illan herkutteluun silloin, kun aika on kortilla tai kokkausinto kadoksissa.

Jätä perinteinen lenkkimakkara tauolle ja poimi kaupasta paketti laadukasta raakamakkaraa. Esimerkiksi mausteinen chorizo sopii herkkuruoan pääraaka-aineeksi.

Maukas espanjalainen chorizo-raakamakkara antaa särmää myös lihapullille. Pursota makkaroiden sisus kuorestaan ja korvaa sillä osa jauhelihasta. Chiliripauksella ja sokerilla karamellisoitu pinta viimeistelee chorizopyörykät.

Hauskat makkarakroketit sopivat illanistujaisiin pienen, pyöreän muotonsa ansiosta.

Espanjalaiset chorizomakkarat jauhetaan monitoimikoneessa hienoksi massaksi yhdessä perunoiden, aurinkokuivattujen tomaattien ja persiljan kanssa. Massasta muotoillaan palloja, jotka kieritellään leivänmuruissa. Kroketit friteerataan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Tai mitäpä jos tekisit makkarakeiton uudella tavalla. Mausteinen chorizo antaa makkara-lehtikaalikeitolle ja espanjalaiselle chorizo-perunakeitolle sopivasti särmää. 

Aasialaiset hodarit ovat maukasta katuruokaa etnisellä vivahteella. Hodareiden juju on pikkelöity juuressalaatti, jalapenosalsa ja laadukas braatvursti..

Salami ja meetvursti 

Kestomakkaroihin kuuluvat salami ja meetvursti ovat omiaan leipien välissä.

Ruokaisat salami-mozzarellaleivät ovat maukkaita eväsleipiä piknikille. Mukavan suolainen foccaccialeipä saa mehukkuutta pestosta ja säilykepaprikoista. Leipien täyteläisen maun takana ovat mozzarella- ja salamiviipaleet, joita saa leivän väliin laittaa runsaasti. Basilikanlehdet viimeistelevät italialaistyylisen makumaailman

Tai tee salamista tuliset juusto-salamisandwichit. Muhkeiden lämppäreiden väliin sujautetaan salamin lisäksi Taleggio-juustoa. Jalopenoviipaleet tuovat leiville mukavaa potkua.

Meetvursti yllättää lehtitaikinasta valmistettujen hauskojen ”donitsien” välissä.

Makkara grillissä 

Makkara jos mikä kuuluu kesään. Ihanasti grillissä tirissyt ja sopivasti hiiltynyt grillimakkara maistuu perinteisen sinapin tai sinapilla säväytetyn majoneesikastikkeen kera.

Grillimakkara sujahtaa mutkattomasti tortillan väliin ja yllättää vartaassa myös sellaisenaan tai croissant-taikinaan kääräistynä. 

Kesän komeimman grilliplatterin kokoat erilaisista grillimakkaroista, maissista ja varhaiskaalilohkoista kera herkullisten kastikkeiden.

Lue lisää: Mikä on kesän 2019 paras grillimakkara? Testasimme uutuusmakkarat – nyt grillataan mausteisia makuja!

Raakamakkarapyttis kokoaa kesäherkut samaan muurikkapannuun: makkarat, varhaisperunat, herneet ja uuden sadon sipulit, mutta joukkoon voi tietysti perinteisen spydärin tapaan hukuttaa myös muut kesäkeittiöön tähteelle jääneet kasvikset. Lopuksi rouhaisut suolaa ja pippuria ja helppo kesäruoka on valmis.

Muistathan, että raakamakkara on nimensä mukaan raakaa lihaa ja siksi aina kypsennettävä huolellisesti.

Lue lisää: Raakamakkara grilliin – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

 

Lähde: Lihatiedotus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makkara sopii moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen – tutustu eri makkaralaatuihin ja nappaa parhaat vinkit maistuviin ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.