Silakkaruokia perinteisellä ja modernilla otteella

Silakka on monikäyttöinen ja edullinen ruokakala, jota on hyvin saatavilla ympäri vuoden. Silakasta saa runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia. Rasvaisimmillaan ja mehevimmillään silakka on syksyisin, mutta silloinkin se on suhteellisen kevyttä syötävää.

silakat

Silakasta syntyvät monet lapsuudesta tutut kalaruoat, kuten silakkapihvit ja silakkalaatikko, jotka maistuvat niin perinteiseen tapaan valmistettuna kuin uusilla mausteilla päivitettynäkin. Silakka taipuu myös modernimpiin kalaruokiin, kuten hampurilaisen täytteeksi tai japanilaistyyppisiin tempuroihin.

silakkalaatikko

Silakkalaatikko on helppo, hurmaavan vanhanaikainen kala-perunavuoka, josta riittää syötävää useammaksi päiväksi. Samaan tapaan silakoista ja perunoista syntyy myös piparjuurella maustettu silakkalaatikko, jolle piparjuuri antaa potkua.

Sitruunasilakat kääräistään rulliksi, maustetaan sitruunalla ja kypsennetään uunissa. Sitruunasilakat voi tarjota lämpimänä pääruokana perunamuusin ja salaatin kera tai kylmänä alkuruokana ruislimpun viipaleen päällä.

Myös rapusilakat voi tarjota lämpimänä tai kylmänä. Maukas kalaruoka saa ravunpunaisen värin ja mehevän maun tomaattimurskasta.

silakat

Fenkolisilakat on maukas ja kevyt arkiateria. Hopeakylkiset silakkafileet saavat uutta makua fenkolista ja pirteän säväyksen puolukoista.

Silakkapihvit paistuvat uunissa tai pannulla

Uunissa kypsennetyt silakkapihvit on mitä vaivattomin kala-ateria, joka kaipaa kaverikseen ainoastaan keon perunamuusia. Kermaiset silakkapihvit on saman ruoan täyteläisempi versio, jossa silakat maustetaan kermalla ja pyöritellään ruisjauhoissa.

silakkapihvit

Perinteiset silakkapihvit kieritellään ruisjauhoissa ja paistetaan rapeiksi pannulla. Perinteisen tillin sijaa silakkapihvien mausteeksi voi kokeilla myös ruohosipulia, sinihomejuustoa tai pestoa.

Tillipestosilakoiden juju on herkullisessa pestokastikkeessa, joka pyöräytetään tillistä, valkosipulista, parmesaanista ja manteleista.

Modernit silakkaruoat

Teriyakisilakat saavat aasialaista makua teriyaki- ja soijakastikkeesta sekä seesamiöljystä. Mausteiset silakkarullat maistuvat alkupalana tai kala-aterian osana.

silakkatempura

Silakkatempurat ovat japanilaistyyppisiä suupaloja, jotka kypsennetään öljyssä. Tempurat voi tarjota sellaisenaan tai sushin tapaan soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kanssa.

Savusilakka-tsatsikiwrapit kääräistään tortillaletuista ja täytetään savusilakoilla, kasviksilla ja raikkaalla tsatsikikastikkeella. Wrapit maistuvat sekä pikalounaana että retkieväänä.

silakkahampurilainen

Silakkahampurilainen maistuu niillekin, jotka suhtautuvat perinteisiin silakkaruokiin irvistellen. Herkkuhampurilainen täytetään perinteisillä silakkapihveillä, sipulilla, kiinankaalilla ja sinappirelishillä maustetulla ranskankermalla.

Lisää maukkaita silakkaruokia:
Silakan perkaaminen
Silakkapihvit uunissa tai pannulla
Silakkapihvit maistuvat arkena
Tapio Wirkkalan silakkaherkku
Ruoka.fi: Silakkapitaleivät

Kuvat: Norman Ojanen, Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio / OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Silakkaruokia perinteisellä ja modernilla otteella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X