Huh, mitä herkkuja! Täydellistä kotiruokaa, jonka jäljiltä haluaa nuolla lautasenkin

Pienillä vinkeillä nostat arkiruoan uudelle tasolle. Keittiömestari kaverusten Risto Mikkolan ja Henri Lepistin vauhti on kova. Herroilta pukkaa keittokirjoja tasaiseen tahtiin. Uusin Arjen luxus - lisää luxusta (Readme) tarjoilee kattauksen maukasta kotiruokaa.

Mikä ja kuka?

Kahden keittiömestarin Risto ”Ripe” rokkikokki Mikkolan ja Henri Lepistin arkiruokakirjasarja sai jatkoa. Arjen luxus – lisää luxusta (Readme) on kovanluokan keittokirja, joka tarjoilee kotikokeille mainioita vinkkejä miten kotiruoasta saa helposti parempaa. Kirjan ohjeet pohjautuvat Iltalehden ruokasivuilla julkaistuihin ohjeisiin.

Koska tekijät ovat ravintolakokkeja, se näkyy myös ohjeissa. Jotkut työvaiheet ovat pidempiä kuin kotona on totuttu tekemään, mutta ne eivät vie välttämättä kovin kauaa aikaa, joten kannattaa ainakin kokeilla herrojen niksejä. Saatat yllättyä kuinka helposti kotiruoasta saa vieläkin parempaa.

Kirjan parasta antia ovat erilaiset maustamisvinkit esimerkiksi kastikkeille, perunamuusille, juureksille tai vain yksinkertaisesti pastalle.

Testasimme, toimiko?

Selasin kirjaa himoiten. Ensimmäinen Arjen luxus -kirja on ollut minulla kovassa käytössä ja olen jo tottunut herrojen kokkaustyyliin. Paljon voita, paljon kermaa, paljon kaikkea. Siinä kolme asiaa, millä monesta ruoasta saa taiottua paljon parempaa.

Kirjan parasta antia ovat pienen pienet vinkit maustamiseen. Tiesitkö, että esimerkiksi ripaus sokeria tekee ihmeitä kermakastikkeelle? Ammattilaiset osaavat tehdä tasapainoisia makuja. Happo-sokeritasapaino on monen hyvän ruoan salaisuus.

Onkohan kirja tehty hieman kiireessä, sillä painovirhepaholaisia tipahtelee kirjan sivuilta jopa ärsyttävyyteen asti. Jokunen ohje jää myös kokonaan kesken. Kirja on hieman hutiloidusti tehty. Kirjasta ei löydä edes suuntaa antavia aikoja, kuinka kauan jonkun ruoan valmistus kestää tai monelle hengelle ne ovat tarkoitettu.

Jotkut lisukeohjeet saattavat jäädä myös huomaamatta, sillä niitä ei mainita otsikossa eikä ohjeen viimeisissä lauseissa.

Lisukkeet esimerkiksi testaamamme ohjeen kohdalla huomasin vasta, kun kastike oli valmiina. Karamellisipulia olisi pitänyt paistaa uunissa tunnin ajan, joten koko ohjeen kohdalla, tämä olisi pitänyt olla ensimmäinen tehtävä asia. Koska ohjeen alussa ei kerrottu järjestystä eikä mainittu lisukkeesta mitään, se vähän unohtui.

Arjen luxusta kirjassa on mainioita kotiruokaohjeita.

Pienillä viilauksilla kirja olisi täydellinen.

Ohjeet kuitenkin toimivat, kuten herrojen ohjeilla on tapana. Kesken jääneen ohjeen voi helposti päätellä itse, jos on kokenut kotikokki, mutta aloittelijalta jää helposti sormi suuhun.

Testiruokana maksaa

Tiedättekö sen tunteen, kun joskus tekee mieli lohturuokaa? Ruokaa, jonka syömistä ei voi lopettaa, vaan lautaselle pitää lapata lisää. Ruoan tuntu suussa ja masussa on taivaallinen. Mielesi tekee nuolla lautanen, käpertyä sen jälkeen sohvalle sykkyrään hyvän olon tunteessa ja pienessä nirvanassa loikoillen.

Broilerin maksakastike puolukkaisella kermakastikkeella on juuri tällainen ruoka. Kokeile sitä kotona. Ohjeen saat kotiliesi.fi arkistosta.

Broilerinmaksakastike kermaisella puolukkasoosilla on ihanaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huh, mitä herkkuja! Täydellistä kotiruokaa, jonka jäljiltä haluaa nuolla lautasenkin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X