Ruoka

Pastakastike on helppo arkiruoka ja nopea viikonloppuherkku – kurkkaa Kotilieden suosikkireseptit!

Hyvä pastakastike ei tarvitse eksoottisia mausteita eikä vaikeita keittiökikkailuja maistuakseen mahtavalta. Muutamasta perusraaka-aineesta syntyy jo varsin kelpo kastike. Kokeile vaikka näitä kolmea suosikkireseptiä.

Pastakastike valmistuu tomaatti-, öljy- tai kermapohjaisena nopeasti arki-illan iloksi tai hissukseen haudutellen viikonlopun herkkuhetkiin. Kokosimme ohjeet, joihin rakastut! 

Lue myös: Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

Pastakastike jauhelihasta

Monien suosikkipastakastike tehdään jauhelihasta. Eikä ihme, sillä huolella valmistettu pasta bolognese todella vie jalat alta. Reilusti raastettuja juureksia, tilkka punaviiniä ja muutaman tunnin hauduttelu takaavat makuilotulituksen.

Lihapullat, tomaattikastike ja spagetti on monen lapsen lemppari. Nämä lihapullat valmistuvat ilman käryä, sillä ne muhivat mehukkaiksi ja kypsiksi tomaattikastikkeen mausteisessa syleilyssä. Sambal oelek- chilitahna antaa lihapullille lempeän tulisuuden. Tarjoile lihapullat ja tomaattikastike pastan kera ja koristele annos tuoreella basilikalla.

Kesäkurpitsalla ja palsternakalla ryyditetty jauheliha-kasviskastike on helppo, nopea ja maukas arkiruoka, joka maistuu herkulliselta pastan kera. Tee kerralla iso satsi, sillä kastike maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä.

Pastakastike kanasta

Herkullinen pastakastike valmistuu jauhelihan lisäksi myös broilerista. Chili-kanapasta on todellista makujen ilotulitusta. Kermaiseen, parmesaanijuuston mehevöittämään ruokaan luonnetta tuo reilu tujaus chiliä. 

Kana-kantarellipasta vie taatusti nälän mennessään. Kantarellit antavat kermaiselle pastakastikkeelle ihanan makuvivahteen. Pasta viimeistellään parmesaaniraasteella ja tuoreilla basilikanlehdillä.

Pastakastike lohesta ja muista kaloista 

Yksi Suomen suosituimmista pastakastikkeista tehdään kylmäsavulohesta. Ja tällä ohjeella siitä valmistuu todella maukas! Sitruunankuori raikastaan kermaisen soossin ja savulohi viimeistelee makuelämyksen.  

Kermainen lohipasta on puolen tunnin arkiruokaherkku, johon jujua tuovat pikantti rucola ja aromikas fenkoli. Tilkka valkoviiniä loihtii ruokaan ripauksen luksusta.

Tämä nerokas pastakastike valmistuu piparjuurituorejuustosta ja ruokakermasta. Piparjuuri-lohipasta on nopea ruoka, jolla kelpaa herkutella niin arkena kuin viikonloppunakin. Voit käyttää ruokaan myös maustamatonta tuorejuustoa ja maustaa sen nokareella piparjuuritahnaa.

Lohi-carbonarakastike on klassikon kalaisa versio. Tämä ohje on peräisin ahvenanmaalaiselta tunnetulta kokilta Michael Björklundilta. Kermainen kastike, reilu loraus valkoviiniä ja savustettu lohi loihtivat ruoasta takuuvarman hitin. 

Maukas pastakastike valmistuu lohen lisäksi myös muista kaloista. Kalastajan pastassa yhdistyvät simpukat, vaalea kala ja laadukas pasta

Kalapasta puttanescan tyyliin puolestaan valmistetaan kotimaisesta järvikalasäilykkeestä. Pastakastike on saanut inspiraationsa italialaiselta pastaklassikolta, pasta puttanescalta. Suolaiset oliivit ja kaprikset ovat täydellinen makuyhdistelmä mausteiselle ja öljyiselle kalalle.

Tämä pastakastike tehdään keittiönkaapin aarteista. Tomaattisen tonnikalapastakastikkeen seassa on herkkusieniä ja reilu tujaus chilikastiketta.

Tomaattinen pastakastike 

Sipulia, tomaattimurskaa, oliiviöljyä sekä mausteita. Siinä kaikki, mitä tarvitset parhaaseen tomaattikastikkeeseen. Hyvän tomaattikastikkeen salaisuus ei siis piile raaka-aineiden määrässä vaan niiden laadussa sekä ajankäytössä. Käytä mieluiten laadukasta oliiviöljyä sekä kokonaisia säilyketomaatteja, sillä niissä on eniten makua.

Valmista pastakastike myös huolella ajan kanssa. Sipuleita kuullotetaan kymmenisen minuuttia ja kastike saa hautua ainakin 20 minuuttia, mielellään pidempäänkin, jotta maut ehtivät rauhassa tekeytyä. Pieni ripaus sokeria voi olla paikallaan taittamaan tomaattien hapokkuutta.   

Jos kaipaat perinteiseen tomaattipastakastikkeeseen jujua, tartu tähän reseptiin. Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo tomaattiseen pastakastikkeeseen potkua.

Tämän tomaattikastikkeen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin ja napata esiin, kun arkiateria pitää taikoa nopeasti tarjolle. Kastike tehdään tuoreista tomaateista säilykkeiden sijaan ja se maustetaan makoisaksi inkiväärillä, timjamilla sekä savupaprikajauheella. Kaada valmis tomaattikastike tölkkiin tai pulloon ja säilytä kylmässä.

Tomaatin makuun sopii erinomaisesti myös suolainen fetajuusto. Tomaatti-fetapasta onkin kiireisen kokin ja arjen pelastaja. Raikas ja helppo pastakastike valmistuu siinä ajassa, kun spagetti kiehuu kypsäksi. Suolainen fetajuusto lisätään pastan joukkoon lopuksi yhdessä tuoreiden yrttien kanssa. 

Kasviskastike pastalle syntyy tölkillisestä tomaattimurskaa sekä munakoisosta ja herkkusienistä. Muheva pastakastike sopii loistavasti myös esimerkiksi lasagnen väliin.

Lue myös Anna.fi:  Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Italialainen pastakastike

Italialainen ruoka valmistuu usein vain muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta ilman erityisiä kikkailuja. Joskus jopa vain hyvä oliiviöljy, chili ja valkosipuli riittävät hyvään pastakastikkeeseen. Siitä todisteena herkullinen pasta all’aglio, olio e peperoncino.

Myös cacio e pepe on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullinen. Kuten nimikin kertoo, pastakastike tehdään pecoino-juustosta ja paahdetuista mustapippureista sekä reilusta nokareesta voita. Cacio e pepe -pasta on nerokkain pastaruoka, mitä on olemassa. 

Simpukkapastan kastike tehdään valkoviinistä, oliiviöljystä ja kourallisesta mausteita. Simpukat kypsyvät nopeasti, joten tämä ruoka on todellista pikaruokaa.

Pasta alla carbonara on Italian Lazion maakunnalle ja erityisesti Rooman kaupungille ominainen pasta. Munista, juustosta ja pastan keitinvedestä valmistuu herkullinen pastakastike.

Ragù napoletano tai ragù di carne -pastaohje on Napolin alueen erikoisuus. Se eroaa bolognalaisesta serkustaan eli bolognesesta siinä, että napolilainen ragù tehdään kokolihasta, ei jauhelihasta. Tämä pastakastike vaatii aikaa, joten se sopii parhaiten leppoisaan viikonloppukokkaukseen.  

Pestopasta on italialaisia suosikkeja. Italialaiset rakastavat pestoaan niin paljon, että sen valmistuksesta kilpaillaan jopa maailmanmestaruustasolla. Jos pestopasta kuuluu myös omiin suosikkeihisi, on tämä resepti sinua varten. 

Ohjeessa pesto valmistetaan perinteiseen tapaan basilikasta, pinjansiemenistä, parmesaanijuustosta ja oliiviöljystä, mutta mahtavan monipuolinen kastike muuntuu lähes loputtomiin. Kokeile erilaisia yrttejä, vaihda pinjansiemenet pähkinöihin ja raasta joukkoon myös hieman pecorinojuustoa. Kun paahdat pähkinät ja jauhat kastikkeen perinteiseen tapaan morttelissa tehosekoittimen sijaan, saat siihen tuplasti enemmän makua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pastakastike on helppo arkiruoka ja nopea viikonloppuherkku – kurkkaa Kotilieden suosikkireseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.