Kotiruokaa vähällä vaivalla

Saat kunnon kotiruokaa kohtuullisessa ajassa, kun valitset oikeat raaka-aineet ja vaivattomat valmistusmenetelmät.

Valkosipuli, inkivääri ja chili maustavat lämmittävän kanakeiton. Keiton tulisuutta voi säädellä makean chili-kastikkeen määrällä.

Lohi kypsyy uunissa nopeasti. Aasialaisista mausteista tehdään mausteseos, jolla lohipalat sivellään ennen kypsennystä. Uunilohen lisäkkeeksi sopii riisi.

Kotitekoinen herkku, modernit makkaraperunat, syntyy peruna- ja juureslohkoista sekä mausteisesta makkarasta. Raakamakkaroiden kypsennys vie hieman enemmän aikaa, mutta koko ateria valmistuu kätevästi kerralla.

Vihannekset tuovat nopeasti valmistuvaan pataruokaan, chili con carneen, värikkyyttä ja lisämakua. Chilillä höystetty tomaattimurska maustaa ruoan.

Kookos-lohikeiton valmistusta nopeuttavat pakastekalakuutiot. Perinteinen ruoka saa uutta makua thai-vokkivihanneksista sekä kookoksella ja limetillä maustetusta ruokakermasta.

Valmiista tomaattikastikkeesta, pinaattikastikkeesta ja keitetystä pastasta syntyy maistuva feta-pinaattipastavuoka. Yhtä nopeasti valmistat aineksista myös lasagnen, kun käytät tuorelasagnelevyjä.

Raikkaan jälkiruoan ihanan mausteinen lisäke valmistuu nopeasti appelsiineista. Jogurttipannacottan voi valmistaa jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä.

Muistatko mikroaaltouunin?

Joka kodin sulattaja ja lämmittäjä mikroaaltouuni sopii myös ruoanvalmistukseen. Kypsennysaika on lyhyt, joten ruoan ravintoaineet säilyvät. Lisäksi ruoka on kevyttä, koska rasvaa ei juuri tarvita.

Mikroaaltouunissa kypsennettäessä lopputulos on samankaltainen kuin keittämällä. Kypsennettäväksi sopivat erinomaisesti siis sellaiset ainekset, jotka keitettäisiin myös liedellä. Herkullinen ulkonäkö on osa nautintoa, joten valitse raaka-aineita, joiden ulkonäkö ja rakenne eivät kärsi mikrossa kypsennettäessä.

Kasvikset: Pakastetut kasvikset kypsentyvät kätevästi jäisenä ilman vettä. Kuori tuoreet kasvikset tarvittaessa, paloittele ja kypsennä astiassa, jossa on hieman vettä. Peitä astia mikrokuvulla ja kokeile kypsyyttä välillä esimerkiksi haarukalla. Paloitellut kasvikset kypsyvät mikroaaltouunissa täydellä teholla (600–700 W) muutamassa minuutissa.

Perunat: Jos tarvitset vain pienen määrän keitettyjä perunoita, kypsennä ne mikroaaltouunissa. Pese ja pistele kuorelliset perunat. Jos kuorit perunat, niitä ei tarvitse enää pistellä. Laita perunat mikron kestävään laakeaan astiaan, peitä mikrokuvulla ja kypsennä täydellä teholla (600–700 W).  Neljä keskikokoista perunaa kypsyy mikroaaltouunissa noin 4–6 minuutissa, isommat perunat tai uuniperunat noin 12–15 minuutissa. Perunan kypsyyttä voi kokeilla hammastikulla.

Kala: Kala kypsyy muutenkin nopeasti, joten mikroaaltouunia käytettäessä kannattaa olla tarkka. Kalaa on hyvä kypsentää jaksoittain, ettei se pääse kypsymään liikaa ja kuivumaan. Kalaruoista parhaiten mikroaaltouuniin sopivat kalamurekeruoat. Esimerkiksi murekemassa (400–500 g kalaa) kypsyy mikroaaltouunissa mikroon soveltuvassa rengasvuoassa kannella peitettynä ja täydellä teholla (600–700 W) kypsennettynä 8–10 minuutissa.

Lisäkkeitä ja lisämakua

Puolivalmisteet: Valmiiksi paloitelluilla pakastevihanneksilla ja vihannessekoituksilla joudutat ruoanlaittoa huomattavasti. Pakastekasvikset tuovat vaihtelua vihannestarjontaan myös talvella, kun tuoreiden kasvisten saatavuus on heikompi ja ne ovat suhteellisen kalliita. Kasvisten lisäksi kylmäaltaista löytyy myös valmiiksi suikaloituja ja viipaloituja liha-, kana- ja kalatuotteita, joita kannattaa käyttää arkena hyväksi.

Vaivattomat lisäkkeet: Pasta ja riisi ovat nopeasti kypsyviä perunan vaihtoehtoja. Etenkin tuorepasta on oivallinen lisäke arkena, sillä sen keittoaika on vain pari minuuttia. Nuudelit sopivat vokkiruokien ja itämaisten ruokien seuraksi sekä keittoihin.

Valmiit maustesekoitukset: Maustehyllystä löytyy runsaasti valmiita maustesekoituksia. Perussekoitusten, kuten broileri-, kala-, ja jauhelihamausteen lisäksi saatavana on mielenkiintoisia makuyhdistelmiä. Niillä saa lisävivahdetta ruokaan. Tarjolla on myös myllyihin pakattuja maustesekoituksia, jotka sopivat hyvin pöytämausteiksi.

Tahnat ja kastikkeet: Lisämakua ruokiin saat ateriakastikkeista ja etnisistä tahnoista. Valmiit ateriakastikkeet sopivat ruoanvalmistukseen sellaisenaan. Vahvan makuisia kastikkeita voi myös käyttää mausteina. Tahnoja saa jo monesta kaupasta ja niillä voi korvata vastaavan tuoretuotteen ruoassa.

Valmiiksi maustetut maitotuotteet: Kastikkeissa ja keitoissa voi käyttää valmiiksi maustettua ruokakermaa ja ranskankermaa. Maustettu ranskankerma sopii esimerkiksi mureketaikinoihin nesteeksi. Mausteita ei tarvitse erikseen lisätä.

Säilykkeet: Erilaisilla kala- ja kasvissäilykkeillä sekä hedelmä-säilykkeillä höystät arkiruoan vaivatta. Moni perinteinen säilyke on saanut rinnalleen maustetun version.

Kuvat: Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotiruokaa vähällä vaivalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X