Ruoka

Uskomattoman mehevä mansikkakakku ja muut suosikkiherkut mansikasta – nämä reseptit haluat tallettaa!

Mansikka on kesän odotetuimpia herkkuja. Ikisuosikki maistuu ihan sellaisenaan tai tutuissa tai vähän yllättävissäkin resepteissä. Kokeile erilaisia tapoja käyttää mansikkaa. Nämä mansikkareseptit tuovat kesän kielelle!

Mansikka on itse asiassa ruusukasvien heimoon kuuluva epähedelmä, jonka syötävä osa on paisunut, mehukas kukkapohjus.

Mansikka on nykyisin yksi maailman viljellyimmistä kasveista, mutta sitä kasvaa myös luonnonvaraisena. Ahomansikka eli toiselta nimeltään metsämansikka viihtyy parhaiten kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla, kuten tienpientareilla.

Mansikka: Sesonki

Mansikat kypsyvät kesän marjoista ensimmäisenä. Kotimaista mansikkaa saadaan yhä aikaisemmin, koska sen kasvihuoneviljely on lisääntynyt ja avomailla on ruvettu käyttämään kypsymistä aikaistavia suojaharsoja. 

Mansikoiden kypsymiseen vaikuttaa kevään ja alkukesän sää. Tavallisesti kotimaisten mansikoiden sesonki alkaa juhannuksen tienoilla ja paras sesonki on heinäkuussa. Maukkaimpia ovat vastapoimitut mansikat, minkä vuoksi tuontimansikka ei maistu yhtä hyvälle kuin kotimainen. 

Puutarhamansikkaa on viljelty vasta 1800-luvulta alkaen. Se syntyi kun risteytettiin pohjois- ja eteläamerikkalaisia villejä mansikkalajeja, joita viljeltiin rinnakkain Euroopassa. 

Nykyisin mansikkaa viljellään lähes kaikkialla Suomessa aina Hangosta Utsjoelle. Uusia lajikkeita tulee markkinoille vuosittain. Tunnetuimpia meillä viljeltäviä lajikkeita ovat Jonsok, Polka, Honeoye, Sonata, Malwina, Rumba, Lumotar ja Salsa. Nämä lajikkeet sopivat hyvin tuoreena syötäväksi kuin myös pakastettaviksi.

Mansikka: Ravintoarvo 

Runsaan vesipitoisuutensa takia mansikka sisältää hyvin vähän energiaa. Sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on 43 kcal.  Sen sijaan kuitua siinä on melko paljon. Kahdessa desilitrassa mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. 

Mansikassa on paljon myös C-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, jonka saanti monella suomalaisella jää alle suositusten. Päivän C-vitamiinitarpeen saa täyteen syömällä 2,5 desilitraa mansikoita. Sadassa grammassa mansikoita puolestaan on 15 % päivän folaatin tarpeesta ja mansikka onkin siten kotimaisista marjoista yksi parhaista folaatin lähteistä. 

C-vitamiini ja folaatti tuhoutuvat herkästi kuumennettaessa. Siksi mansikat onkin parasta syödä tuoreena ja pakastetut hieman kohmeisina tai nopeasti mikrossa sulatettuina.

Mansikan säilytys 

Mansikat eivät kestä pitkiä aikoja tuoresäilytyksessä pehmeytensä ja mehukkuutensa vuoksi. Säilytä mansikat jääkaapissa +2 – +5 asteen lämpötilassa ja mielellään mahdollisimman vähän aikaa. Oikein säilytettynä mansikoiden maukkaus on parhaimmillaan.

Mansikat voi säilöä mehustamalla, hilloamalla tai pakastamalla. Mansikat voi pakastaa kokonaisina ja sokeritta, mutta niiden rakenne saattaa kuitenkin kärsiä tästä. Parhaan pakastustuloksen saakin, kun pakastaa mansikat siivutettuina sokerin kera.

Mansikat: Käyttö 

Tuoreet mansikat ovat kesän parhaita juttuja. Makeat ja mehukkaat marjat ovat ihania sellaisenaan, mutta myös leivonnaisissa, jälkiruoissa ja suolaisissa herkuissa. Välipalaksi mansikka maistuu vaikka smoothien tai puuron seassa. 

Poimi alta herkulliset mansikkarepsetit.

Mansikkakakku on kesän ykkösherkku

Ainakin kerran kesässä on leivottava mansikkakakku. Mansikkakakku voi olla perinteinen täytekakku, raikas rahkakakku, moderni mansikkakääretorttukakku, hauska vohvelikakku tai vaikka hellepäivän jäädykekakku. Perheen kesken maistuu pieni mansikkakakku, kesäjuhliin tarjolle voi nostaa vaikka nakukakun, joka yhdistää mehevän kesäkurpitsapohjan, täyteläisen tuorejuustotäytteen ja tuoreet mansikat.

Muut makeat mansikkaleivonnaiset

Mansikat sopivat hyvin monentyyppisiin leivonnaisiin. Esimerkiksi kesäinen piirakan voi leipoa mansikoista monella tapaa. Hyydytetty mansikkapiirakka tehdään juustokakun tapaan. Pohja paistetaan etukäteen ja päälle hyydytetään mansikkatäyte.

Helpoista helpoin raparperi-mansikkapiirakka puolestaan leivotaan valmiista kauramurotaikinapohjasta. Täytteeksi tarvitaan vain mansikoita ja raparperia. 

Kesäinen pullaherkku syntyy pikaviinerimäisestä pullataikinasta sekä tuoreista mansikoista ja raparperista. Jos haluat päästä helpommalla, tartu valmiiseen voitaikinaan. Helpot mansikkaviinerit leivotaan valmiista taikinalevyistä, vaniljakreemistä sekä tuoreista marjoista makeannälän iskiessä.

Mansikka maistuu jälkiruoissa

Mansikat viimeistelevät kakkujen ja muiden leivonnaisten lisäksi myös jälkiruoat. Rennon kesäjälkiruoan saat kun kokoa mansikat maljaan yhdessä kanelipullien sekä sitruunaisen kermavaahdon kera. Trifle on brittiläinen, kulhoon tehty kerrosjälkkäri, joka on yhtä aikaa näyttävä ja rennon huoleton. 

Vähintään yhtä helposti syntyy toinen brittiläinen herkku eli eton mess, joka koostuu vatka­tusta kermasta, marjoista ja marengista. Täydellinen kesäjälkiruoka on helppo ja nopeatekoinen.  

Hauskat, helpot ja herkut Oreo-mansikkajäätelötikut syntyvät mansikoista, maidosta ja vaniljasokerista. Kokonai­nen oreo­-kek­si on sujahtanut mansikkaiseen jäätelötikkuun. Keksi näyttää hauskalta ja tämä herkku mais­tuu perheen pienimmillekin.

Herkkua mansikat ovat myös rahkan, vanukkaan tai pannacottan muodossa.

Mansikka maustaa kesäjuomat

Raikkaat kesäjuomat höystetään tietysti mansikoilla. Poreileva raparperi-mansikkasangria on raikas, alkoholiton kesäjuoma. Limetti raikastaa juoman ja vaniljatanko tuo juomaan pyöreyttä. 

Kesäjuhlien ihanimmassa alkumaljassa eli kuohuvassa mansikkajääteessä yhdistyvät kesän ensimmäiset mansikat, roseeviini sekä hittiteenä tunnettu hibiscustee.

Kylmä mansikkasmoothie maistuu erityisesti kesällä aamupalalla tai välipalana. Smoothien voi valmistaa kesällä tuoreista ja talvella pakastetuista mansikoista. Kauraleseet tai -hiutaleet tuovat mansikkasmoothieen kuituja, ja mukaan voi lisätä myös yön yli vedessä lionneita vehnänjyviä.

Hyödynnä makea mansikka myös suolaisessa ruoanvalmistuksessa

Mansikoiden juuri sopivan makea maku täydentää hyvin myös suolaisia makuja. Erityisen ihanasti makeat mansikat sopivat salaatteihin juustojen, kuten vuohenjuuston, brien tai halloumin kanssa, mutta kokeile mansikoita myös melonien, kurkun, parsan ja vaikkapa basilikan kanssa. 

Gazpacho tehdään yleensä tomaateista, mutta kokeilepa vaihteeksi mansikoita. Kylmänä juota­vassa mansikka­gazpachokei­tossa on samat raaka­-aineet kuin espanjalaisessa sukulaisessaan tomaatti­gazpachossa, mutta tomaatit vaihdetaan makeisiin mansikoihin. Kruunaa annos murustetulla vuohenjuustolla sekä tuoreilla basilikanlehdillä.

Tai yhdistä mansikat, vuohenjuusto ja balsamico leivän päällä. Mansikkaleivät sipaistaan avokadolevitteellä ja nautitaan välipalaksi, nam!

Kun haluat lyödä vieraasi ällikällä, sujauta mansikat voileipäkakkuun. Porovoileipäkakku kootaan pitkulaiseen leipävuokaan. Sen täytteenä on mansikoita, vuohenjuustoa ja poroa. Hurmaava leivonnainen kruunataan kauniilla koristelulla. Kaunis kukkapelto syntyy yrteistä, syötävistä kukista ja palloraudan avulla melonista ja mansikoista.

Tee mansikoista hilloa

Jotta mansikoilla pääsee herkuttelemaan myös satokauden jälkeen, voi osan kesän mansikkasadosta säilöä hillona. Mansikoiden makupariksi voi kokeilla limettiä, nektariineja, raparperia tai vaikka basilikaa ja jalapenoa. 

Lue lisää Anna.fi: Mansikkakakun koristelu marjoilla ja kukkasilla – näin koristelet kakkusi kahvipöydän katseenvangitsijaksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uskomattoman mehevä mansikkakakku ja muut suosikkiherkut mansikasta – nämä reseptit haluat tallettaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.