Ruoka

Vappuleivonnaiset jokaiseen makuun – leivo mehevät munkit, hauskat churrot ja käryttömät uunidonitsit

Itse tehdyt munkit on vapun paras herkku. Kokosimme parhaat ohjeet ja vinkit vappumunkkien paistamiseen. Kokeile myös helppoja uunipaistettuja donitseja ja herkullisia churroja.

Vappuleivonnaiset voivat olla perinteisiä munkkeja ja donitseja tai uusia trendiherkkuja. Vanhoihin suosikkeihinkin saa helposti uutta jujua. Täytä munkit ihanalla suolakinuskilla tai leivo donitsit vaivattomasti uuninpellillä. Tässä makeat ja suolaiset reseptit vapun juhlintaan.

Lue myös: Mikä rasva on paras munkkien paistamiseen? Martat vastaavat ajankohtaiseen kysymykseen

Vappuleivonnaiset: Munkit

Munkit ovat vappuleivonnaisten aatelistoa. Munkkitaikina on perinteinen pullataikina, jossa rasvan ja sokerin määrää on hieman vähennetty. Lisää jauhoja maltillisesti taikinaa tunnustellen ja uskalla jättää se riittävän löysäksi. Taikinan voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunankuorella, vaniljalla tai kurkumalla maun mukaan. Mustikkamunkkeihin ripautetaan kuivattua mustikkaa. 

Munkit kohotetaan kahteen kertaan. Kohottamiseen kannattaa varata aikaa, sillä mitä paremmin taikina kohoaa, sitä kuohkeampia munkkeja saat. Kohotetut munkit voi kypsentää perinteiseen tapaan uppopaistamalla tai kevyemmin uunissa paahtamalla. 

Munkkirinkilät ovat suussasulavan ihania sellaisenaan, mutta valmiit munkit voi halutessaan myös täyttää tai kuorruttaa mieleisikseen. Maistuisiko tänä vappuna suositut berliininmunkit, trendikkäät omar-munkit vai täytteäisitkö suositut vappuleivonnaiset vaihteeksi mangokinuski-tuorejuustotäytteellä tai suolakinuskilla?

Vappuleivonnaiset: Donitsit 

Jos uppopaistaminen ja rasvalla läträäminen ei innosta, huippuhyvät vappuleivonnaiset voi valmistaa myös uunissa. Donitsit valmistuvat donitsipellillä helposti ja nopeasti, mutta leivonnaiset onnistuvat myös pursottamalla taikinasta donitsin muotoisia rinkuloita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Aivan kuten vappumunkitkin, myös donitsit voi maustaa ja kuorruttaa mieleisikseen. Suklaadonitsit maustetaan kaakaolla sekä maapähkinälevitteellä. Pintaansa ne saavat vastustamattoman suklaakuorrutteen. Keväisissä donitseissa ihastuttaa puolestaan raikas sitruuna sekä hauska sokerikuorrute ja koristerakeet.

Vai miltä kuulostaisi jättidonitsi! Tämän kakun voisi syödä yhdeltä istumalta, niin herkullista se on. Donitsikakku on helppo tehdä, taikina vain sekoitetaan ja paistetaan. Ei vatkausta, eikä turhia välivaiheita. 

Kronitsi näyttää ja maistuu donitsilta, mutta se yllättää croissantin rapeudella. Krontitsit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, joten leivo ne vasta juhlapäivänä ja pakasta ylijäävät. 

Hauska idea on myös tehdä donitseja torttutaikinasta. Jos kaapissa kummittelee vielä jäänteitä joulun suklaakonvehdeistä, tämä on oiva tilaisuus käyttää ne.

Churrot ja muut uppopaistetut vappuherkut

Jos perinteiset vappumunkit tylsistyttävät, kokeile espanjalaisia munkkitankoja eli churroja. Churrotaikina valmistetaan tuulihattujen tapaan ilman kohotusta ja kypsennetään kuten perinteiset munkit eli uppopaistamalla. Pintaansa espanjalaiset pikamunkit saavat kanelia sekä sokeria. Kaveriksi sopii täyteläinen suklaakastike, johon dipattuna churrot ovat herkku vailla vertaa.

Vappuna herkutellaan perinteisesti myös muilla uppopaistetuilla leivonnaisilla. Tippaleivät ja rosetit vaativat hieman vaivaa, mutta voittavat kaupan valmiit mennen tullen.

Kun perinteiset vappuleivonnaset tylsistyttävät, mutta uppopaistaminen houkuttaa, paneroi muutama banaani ja kypsennä kuumassa rasvassa. Rapsakat banaani-kookosnugetit maistuvat sellaisenaan tai sorbetin, jäätelön ja herkullisen jälkiruokakastikkeen kera.

Vapun makeat herkut uudella tapaa

Vappuleivonnaiset voivat olla paljon muutakin kuin perinteisiä munkkeja, donitseja ja tippaleipiä. Yllätä vappuvieraasi vaahtokarkkikuorrutteisella browniella, toffeisilla popparitikkareilla tai makeanraikkaalla limettipiiraalla.

Lakritsiwhoopiet ihastuttavat vappuvieraat huikealla lakun maulla. Ne maustetaan lakritsi-toffeepatukoilla ja lakritsijauheella. Hauskat whoopiet ovat macaron-leivosten sukulaisia, joissa täyte tulee kahden keksipohjan väliin. 

Valkosuklaa-vadelmapiirakkatikkarit eli pie popsit maistuvat erityisesti lapsille, mutta ovat toki myös aikuisten mieleen. Nämä vappuleivonnaiset ovat tunnetun kakkutikkarin sukulaisia. Uunissa paistettuihin pikkupiirakoihin painetaan jäätelötikut ja pie popsit ovat valmiit.

Vappuna suu laitetaan makeaksi ja tällä piirakalla se onnistuu varsin mainiosti. Banaani-kinuskipiirakka on todellinen sokerihiiren unelma, joka on ottanut mallia suositulta banoffee piirakalta. Vatkattu kerma sopii ihanasti kinuskisen banaanipiiraan makumaailmaan.

Ei juhlaa tai päivää, johon pulla ei passaisi. Tahmeisiin pecanpähkinäpulliin tulee himo. Sokeri muuttuu tahmeaksi ja karamellimaiseksi uunissa. Saa nuolla sormet! 

Tai pyöräytä pullataikina korkkiruuville ja ripauta pintaan kaneli-sokeria. Näiden pullien pinta on herkullisen rapea ja ihanan kanelinen.

Lue myös Anna.fi: Mitä överimpi, sitä parempi! Kokosimme vapun piknikille tai brunssille ihanimmat ja herkullisimmat reseptit ja ideat

Suolaiset vappuleivonnaiset

Ei makeaa mahan täydeltä! Vappuna herkutellaan toki myös suolaisilla leivonnaisilla. Leivo vappubrunssille suolainen piirakka yrtti-juusto-, feta-parsakaali-, chorizo– tai broileritäytteellä. Tai jos haluat päästä superhelpolla, tee sushipiirakka valmiista lehtitaikinalevystä. Päälle levitetään sushista tuttuja makuja. 

Pepperoni-artisokkafocaccia on pehmeä, ruokaisa ja kerrassaan vastustamaton leipä, joka sopii suolapalaksi sellaisenaan muiden vappileivonnaisten seuraan tai vaikkapa raikkaiden salaattien kylkeen. Älä säästele oliiviöljyssä, siinä piilee maun salaisuus.

Jos mieli tekee pizzaa, mutta jo ajatus tuntuu liian vaivalloiselta, tee helppoja pizzakierteitä. Suolaiset pizzakierteet leivotaan pehmeään rahka-voitaikinaan. Tee taikina itse tai oikaise kaupan valmiilla. Täytteitä voi varioida oman maun mukaan.

Suolaiset donitsit maistuvat makeiden vappuleivonnaisten jälkeen. Ne tehdään helposti donitsin muotoon leikatusta lehtitaikinasta ja täytetään meetvurstilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vappuleivonnaiset jokaiseen makuun – leivo mehevät munkit, hauskat churrot ja käryttömät uunidonitsit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.