paahdettu bataatti-rucolapasta

Paahdettu bataatti-rucolapasta ja 8 muuta ohjetta rucolan ystävälle

Kirpsakka rucola eli sinappikaali on oiva maunantaja moniin ruokiin. Rucolanlehdet sopivat muun muassa keiton raaka-aineeksi, riimilihan kaveriksi ja yrttisen peston joukkoon.

Satojen vuosien ajan sinappikaalia on viljelty lääkekasvina, ja se kasvaa myös luonnonvaraisena Välimeren alueella. Kaupassa sinappikaalia myydään nimellä rucola ja nimi onkin vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa ruokasanastossa. Voimakkaanmakuinen, pitkälehtinen kasvi on mitä mainioin valinta salaatteihin, suolaisiin leivonnaisiin ja voileipien päälle. Rucola maistuu Välimeren tapaan myös pitsan päällä, pestossa ja lämpimissä ruoissa. Ravinteikas rucola on erinomainen A-, K- ja C-vitamiinin sekä kalsiumin lähde.

Trendikäs bataatti-rucolapasta on arkiruokaa parhaimmillaan. Uunissa paahdetut bataattikuutiot ja keitetty pennepasta yhdistetään tuoreeseen rucolaan, mistä syntyy vastustamaton lämpimän ja kylmän liitto. Annos kruunataan suolaisella parmesaaniraasteella ja miedolla kotijuustolla. Valmis pasta tarjoillaan heti, jotta raikkaat rucolanlehdet eivät veltostu lämpimien raaka-aineiden joukossa.

190312-vuohenjuustorucolafrittatat.jpg

Herkulliset vuohenjuusto-rucolafrittatat kruunaavat viikonloppubrunssin tai juhlien noutopöydän. Juhlavat munakkaat eli frittatat valmistetaan muffinivuoissa annoskokoisiksi herkuiksi. Munamassa kaadetaan muffinivuoan koloihin, joihin lisätään myös nokare rucola-vuohenjuustotäytettä. Frittatat paistetaan uunissa grillivastusten alla kullanruskeiksi ja tarjoillaan nälkäisille ruokailijoille.

Seitsemän yrtin pestoa purkeissa

Seitsemän yrtin pesto on ravinteikas kastike pastalle ja salaateille. Yrttejä voi vaihdella mielensä mukaan tai vaikka oman yrttitarhan antimia hyödyntäen. Pestoon sopivat esimerkiksi rucola, basilika, korianteri, minttu, meirami, persilja ja sitruunamelissa. Tehosekoittimessa valmistuvaan pestoon tulee lisäksi parmesaania, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä. Lisämakua saadaan valkosipulista ja sitruunasta – pientä suolaripausta unohtamatta.

184323-rucolakeitto.jpg

Täyteläinen rucolakeitto on uudenlainen tapa hyödyntää pirteänmakuista sinappikaalia. Samettiseen sosekeittoon käytetään perunaa, omenaa, palsternakkaa ja purjoa. Kanaliemessä pehmeäksi hautuneet kasvikset soseutetaan, jonka jälkeen joukkoon lisätään rucolaa ja savujuustoa. Keitto viimeistellään raikkaalla sitruunamehulla ja kermalorauksella. Muutama rucolanlehti ja keko rapeita krutonkeja keiton pinnalle, ja maukas lounas on valmiina nautittavaksi.

sushiburrito lohesta

Suomeen rantautuneet sushiburritot kulkevat kätevän muotonsa ansiosta mukana vaikka piknikille. Herkullinen sushiburrito lohesta yhdistää aasialaiset maut latinovaikutteisiin. Trendiherkku valmistetaan sushien tapaan kokoamalla täytteet merileväarkin päälle. Ohut kerros wasabilla maustettua majoneesia tuo potkua kääröön, kun taas kurkku raikastaa kokonaisuuden. Burritossa maistuvat lisäksi sushiriisi ja rucola sekä graavattu tai kylmäsavustettu lohi. Komeus kääräistään tiukalle rullalle ja pakataan eväskoriin lounastaukoa odottamaan.

184664-rucolalevite.jpg

Raikas rucolalevite on maukas vaihtoehto aamiaisleipien mehevöittäjäksi. Maustamattoman tuorejuuston joukkoon sekoitetaan hienonnettua rucolaa, ripaus mustapippuria ja pari puristettua valkosipulinkynttä. Täydellinen levite valmistuu näppärästi monitoimikoneessa, jolloin ainekset sekoittuvat hyvin keskenään. Muutaman tunnin makuuntuminen tekee levitteelle hyvää, jotta herkullisen raikkaat maut pääsevät täyteen kukoistukseensa.

Kesäsalaatti

Näyttävä kesäsalaatti sopii niin arkiseen ruokailuun kuin juhlien noutopöytään. Raikas pohja salaatille syntyy sekoittamalla keskenään vuonankaalia, rucolaa ja vesikrassia sekä erilaisia yrttejä. Vivahteikkaan salaattipohjan päälle nostellaan kananmunanpuolikkaita ja koristeeksi syötäviä kukkia, kuten ruohosipulin kukkia. Kevyen salaatin rinnalla tarjoillaan täyteläistä kastiketta, joka sekoitetaan ranskankermasta, majoneesista ja yrteistä.

129663-riimiliha.jpg

Juhlavan riimiliha-alkupalan voi valmistaa valitsemastaan lihasta: Poron, naudan ja lampaan sisäfileet sopivat annokseen erinomaisesti. Lisämakua lihapalaan saadaan hieromalla pintaan mausteseosta ja antamalla lihapalan makuuntua viinitilkassa parin vuorokauden ajan. Maustunut liha nostetaan pois mausteliemestä, kääritään tiiviisti folioon ja laitetaan pakastimeen vuorokaudeksi. Jäisestä fileestä leikataan terävällä veitsellä paperinohuita viipaleita, jotka asetellaan lautaselle vasta vuollettujen parmesaanilastujen sekä tuoreen rucolan kera.

tuorepitsa

Herkullinen tuorepitsa maistuu väli- tai iltapalana sekä illanistujaisten suolapalana. Itsetehty pitsataikina kaulitaan ohueksi ja päälle levitetään ohut kerros punaista tai vihreää pestoa. Pitsapohjat paistetaan sellaisinaan, sillä muut täytteet kootaan trendikkään tuorepitsan päälle vasta paiston jälkeen. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana ja vaikutteita voi ottaa esimerkiksi pitsan kotimaasta Italiasta: Mozzarella, parmesaani ja tomaatit ovat päällysten klassikoita. Lisäksi rucola, basilika sekä espanjalainen chorizo-makkara sopivat pitsojen makumaailmaan erinomaisesti.

Kokeile raikkaita salaatteja:
Kesäpäivän ruokaisat lounassalaatit
Kaali-pähkinäcaesar
Mansikka-halloumisalaatti
Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti
Ruoka.fi: Salaatti x 7

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paahdettu bataatti-rucolapasta ja 8 muuta ohjetta rucolan ystävälle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X