Ruoka

Porkkana hehkuu hyvää makua

Makeita porkkanoita on saatavilla ruoanlaittoon läpi vuoden. Hehkuva juures sisältää vain vähän energiaa mutta rutkasti hyvää makua. Porkkanat ovat usean edullisen ja maittavan arkiruoan perusta.

Porkkanaa tiedetään viljellyn jo 1100-luvulla. Vanhimmat viljellyt porkkanat olivat kirkkaanpunaisia, mustia, valkoisia ja keltaisia. Meille tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Edelleen viljellään punaisia ja keltaisia porkkanoita, kuitenkin vain pieniä määriä.

Hyvä porkkana on suora, sileäpintainen ja hehkuvan oranssi. Sen ydinosa on ohut ja mahdollisimman paljon malton värinen. Hehkuvan värin porkknalle antaa karoteeni, joka on A-vitamiinin esiastetta ja säilyy hyvin ruoanvalmistuksessa. Karoteeni imeytyy parhaiten keitetyistä porkkanoista. Niiden popsimisella on hyviä terveysvaikutuksia ja juures auttaa ihoa pysymään terveenä.

Säilytä porkkanat viileässä

Porkkanat säilytetään viileässä, mieluiten 2-5 asteen lämmössä.

Multaporkkanat säilyvät hieman pestyjä paremmin. Kesän ensimmäisistä nippuporkkanoista naatit kannattaa katkaista heti, sillä ne haihduttavat porkkanoista enemmän kosteutta.

Satokauden aikaan porkkanat ovat parhaimmillaan, ja silloin niitä kannattaa myös säilöä. Ne voi pakastaa joko kuutioiksi leikattuina tai raasteena.

Monipuolinen porkkana

Porkkana on kotikeittiön monipuolinen raaka-aine, joka tuo moniin ruokiin kauniin värisävyn.

Porkkanat ovat usean edullisen ja maittavan arkiruoan perusta. Ne maistuvat raakaraasteena, salaateissa, keitoissa, vokeissa, pihveissä ja pataruoissa.

Leivonnaisiin raastettu porkkana antaa väriä, kosteutta ja makua. Porkkanoista voidaan valmistaa myös hilloa tai puristaa mehua.

Porkkana-kikhernekeitto on samettisen pehmeä, lämpimän mausteinen kasvissosekeitto, jolle paahdetut kikherneet antavat ruokaisuutta ja uutta makua.

Arki-illan nopea, helppo ja maukas ateria syntyy pastasta ja porkkanapestosta, joka pyöräytetään keitetyistä porkkanoista, cashewpähkinöistä ja parmesaanista.

Paahdettu porkkana-maapähkinälevite sopii sipaistavaksi leivän päälle rasvalevitteiden sijaan. Se sopii myös gluteenitonta, maidotonta tai vegaanista ruokavaliota noudattaville.

Maukkaat porkkanakeksit syntyvät pähkinöistä ja porkkanoista. Pienet keksit sopivat evääksi tai vaikka teekupposen kaveriksi. Keksien kanssa maistuu pirteän värinen ja makuinen porkkana-inkiväärihillo.

Tuorejuustokuorrutuksella viimeistelty porkkana-ananaskakku on täydellinen leivonnainen syksyiseen kahvipöytään. Purkkiananas antaa kakulle mehukkuutta, saksanpähkinät rouheisuutta ja kaneli, neilikka ja inkivääri mukavaa mausteisuutta.

Lisää ruokaideoita porkkanasta:
Porkkana värittää arkiaterian
Porkkana on parasta
Porkkana sopii säilöntään
Porkkana on syksyn suosituin juures
Ruoka.fi: Porkkanahalva

Kuvat: Jorma Marstio, Marjo Tynkkynen ja Ari Heinonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porkkana hehkuu hyvää makua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.