Porkkana sopii säilöntään

Porkkana on tärkein juureksemme. Suomessa sitä syödään kaikista avomaalla viljellyistä vihanneksista eniten.

Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähä-Aasiassa. Sitä käytettiin ravintokasvina, lääkekasvina ja värjäysaineena.

Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia. Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Oranssin värin antaa karoteeni, A-vitamiinin esiaste. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa sen vitamiinipitoisempi se on. Myös keltaisia ja punaisia porkkanoita viljellään jälleen, kylläkin vain pieniä määriä.

Porkkanaa voi käyttää hyvin monella tavalla. Se maistuu sellaisenaan välipalana, raakaraasteena tai salaateissa. Porkkanoita käytetään lämpimien ruokien lisäkkeinä sellaisenaan tai maustettuna ja muun muassa wokkien, keittojen, kastikkeiden, laatikoiden, pataruokien ja muhennosten valmistuksessa.

Porkkana antaa leivonnaisissa kosteutta, väriä ja makua. Se tuo lisämakua ja väriä niin sämpylä- ja leipätaikinoihin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Porkkanasta voi tehdä myös hilloa ja marmeladia.

Porkkanaa säilytetään kylmässä +2-+5asteessa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Porkkanamarmeladi ja muutu porkkanasäilykkeet

Runsaasta porkkanasadosta voi valmistaa aurinkoisen oranssia marmeladia tai muita mainioita porkkanasäilykkeitä.

Kanelilla maustettuun porkkanamarmeladiin käytetään porkkanoiden lisäksi omenia.

Helppoon porkkanamarmeladiin voi lisätä porkkanoiden kaveriksi karviaisia, puolukoita tai raparperia.

Porkkana-appelsiinimarmeladi saa veikeän maun tähtianiksesta.

Porkkana-aprikoosimarmeladiin käytetään kuivattuja aprikooseja, appelsiineja ja inkivääriä.

Hunajaiseen porkkana-omenasoseeseen ei käytetä lainkaan sokeria, ainoastaan hunajaa.

Basilikaporkkanat viipaloidaan, keitetään pikaisesti ja säilötään basilikalla ja valkosipulilla maustettuun etikkaliemeen.

Lue lisää porkkanasta:
Porkkana värittää arkiaterian
Porkkana on syksyn suosituin juures
Porkkana on parasta
Ruoka.fi: Porkkanakeitto

Kuvat: Tommi Tuomi ja Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Porkkana sopii säilöntään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X