Sieniretki lähikauppaan

Sieniä voi poimia kauppojen vihannesosastoilta ympäri vuoden. Tuoreet, viljellyt sienet sopivat moniin ruokiin. Yrtit antavat sienien makuun viimeisen silauksen.

Päivittäistavarakauppojen valikoimiin kuuluvat esimerkiksi valkoiset ja ruskeat herkkusienet, isot herkkusienet eli portobellot sekä siitakesienet ja osterivinokkaat.

Viljeltyjen sienien käyttö on helppoa sekä terveellistä. Sieniä ei tarvitse pestä, pyyhkiminen talouspaperilla tai puhdistus pullasiveltimellä riittää.

Mausteet täydentävät sienten makua

Isot ja pienet herkkusienet voi nauttia raakana tai kypsänä. Ne sopivat salaatteihin, marinoitavaksi pikkupalaksi, paistettavaksi, haudutettavaksi ja keitettäväksi.

Siitakesienet ja osterivinokkaat puolestaan nautitaan kypsennettyinä ja ovat parhaimmillaan kastikkeissa, padoissa, vokkiruoissa, keitoissa tai paistettuna sekä piirakoiden täytteenä.

Viljeltyjen sienten ainutlaatuinen maku täydentyy yrteillä. Sieniruokia täydentämään sopivat erinomaisesti persilja, kirveli, pieni määrä rakuunaa, rosmariini, timjami, meirami ja oregano. Sopivasti hapokkuutta sieniruoalle antavat sitruunamehu, viini tai viinietikka.

Terveellistä syötävää

Sienet ovat terveellisiä. Niissä on paljon kuitua, kohtuullisesti proteiinia ja valkuaisaineita sekä lisäksi D-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja. Sienet ovat myös kevyttä syötävää: sata grammaa sieniä sisältää vain 30 kilokaloria.

Sienet säilyvät parhaiten jääkaapissa +2 – +6 asteen lämpötilassa. Lämpimässä ja vetoisessa paikassa sienet kuivuvat. Säilytä sienet pakkausrasiassaan, sillä se suojaa niitä ilmavirtauksilta ja kolhuilta.

Lähde: Kasvikset ry

Kokeile Kotilieden sienireseptejä:

Valkosipulimarinoidut herkkusienet
Lämmin sienisalaatti
Savuporo-sienipiirakka
Sienipasta
Sienirisotto
Isännän sieniseljanka
Sieni-broilerivokki
Sieni-perunasosekeitto
Sinihomejuusto-osterivinokaskeitto
Täytetyt herkkusienet
Sienitäytteiset kaalikääryleet
Sieni-sipulikeitto
Sienimunakasrulla

Avainsanat

Keskustelu

Osaako joku antaa vinkin herkkusienten paistoon: kannattaako käyttää paljon öljyä (imevät tosi paljon) vai voiko paahtaa kuivana ilman öljyä? Entä voiko niitä keittää, vai pitääkö ne paistaa ennen keittoon laittamista?

Kaikenkarvaiset vegaanit ja itudieeteillä elävät saavat omia erityisreseptejään aina jokapaikasta. Milloinkahan sienettömän dieetin reseptejä alkais saada…

Laitan herkkusienet pannulle ja niistä irtoava neste korvaa öljyn eli eivät tartu pohjaan. Lisään sipulia tai sipulijauhetta ja enimmän nesten haihduttua tilkan kermaa. Jos käytän tuoreita herkkusieniä keitossa tai kastikkeessa (esim. spagetti) lisään ne sellaisenaan pilkottuina tai kokonaisina.

tosiaan sienistä kannattaa ensin haihduttaa kaikki neste, jota lähtee yllättävän paljon. Sitten voi laittaa oman maun mukaan öljyä, jos vaikka lisää pannulle sipulia yms. joka vaatii paistamiseen rasvaa.

Kommentoi juttua: Sieniretki lähikauppaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X