Parsareseptejä herkutteluun

Keitetty parsa on suussa sulavaa syötävää. Se sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, kastikkeen kera tai salaatteihin ja ruokiin lisättävänä.

Parsa syödään useimmiten keitettynä. Ennen keittämistä puumainen tyviosa poistetaan. Säikeäpintainen valkoinen parsa kuoritaan aina. Vihreä parsa on välttämätöntä  kuoria vain, jos sen varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Parsa on hyvä kuoria aina koko varren mitalta nupun alapuolelta tyveen asti. Kätevimmin työ sujuu liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä.

Parsaa keitettäessä vältä ylikeittämistä, sillä parsan tulee jäädä keittämisen jälkeen napakaksi.  Vihreät ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät 5-10 minuutissa, paksummat valkoiset parsat 12-15 minuutissa.

Keitetyn parsan voi tarjoilla alkupalana kinkun kera ja lisäkkeenä sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden kuten sitruunaisen hollanninkastikkeen, parmesaanikastikkeen  tai tyrnivoikastikkeen kera. Yksinkertaisimmillaan keitetty parsa tarjotaan kuumana voisulan kanssa.

Vihreä parsa sopii myös grillattavaksi. Paahdetut parsat maustetaan öljyllä, sitruunamehulla tai balsamiviinietikalla ja soijakastikkeella.

Täydennä parsalla myös salaatteja. Kokeile esimerkiksi karibialaista parsasalaattia, keväistä couscoussalaattia tai länsirannikon salaattia.

Parsa sopii hyvin myös keittoihin, mehevään italialaiseen risottoon ja piirakan täytteeksi.

Parsan ravintoarvo ja säilytys

Parsa on sellaisenaan kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa parsaa on vain 26 kcal. Parsa sisältää myös runsaasti foolihappoa ja jonkin verran myös muita B-ryhmän vitamiineja sekä K-vitamiinia, C-vitamiinia ja beetakaroteenia.  Lisäksi parsa on kohtuullisen hyvä kaliumin ja kuidun lähde.

Parsa säilyy parhaiten kosteassa ja pimeässä paikassa lähellä nollan asteen lämpötilaa (+2-+5). Pidä parsat erillään voimakkaan tuoksuisista tuotteista!

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Katso tarkat ohjeet parsan käsittelyyn ja keittämiseen täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parsareseptejä herkutteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X