parsareseptit

Parsareseptit keväiseen herkutteluun

Kevään myötä alkaa herkkusuiden hartaasti odottama aika: parsakausi. Keitetty parsa on suussa sulavaa syötävää.

Parhaat parsareseptit löytyvät tästä. Kokosimme Kotilieden herkullisimmat parsareptit yhteen.

Parsa sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, kastikkeen kera tai salaatteihin, leivonnaisiin ja vaikka risottoon lisättynä.

Parsan kypsennys vaatii tarkkuutta

Parsan voi kypsentää monin tavoin. Keittämällä, höyryttämällä, pannulla tai grillissä paahtaen. Kypsennyt parsat voi  höystää oliiviöljyllä, mausteilla ja parmesaaniraasteella ja nauttia lisukkeena tai alkupalana.

parsat

Parsan keittäminen

Parsa syödään useimmiten keitettynä. Ennen keittämistä puumainen tyviosa poistetaan. Säikeäpintainen valkoinen parsa kuoritaan aina. Vihreä parsa on välttämätöntä  kuoria vain, jos sen varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Parsa on hyvä kuoria aina koko varren mitalta nupun alapuolelta tyveen asti. Kätevimmin työ sujuu liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä.

Parsaa keitettäessä vältä ylikeittämistä, sillä parsan tulee jäädä keittämisen jälkeen napakaksi.  Vihreät ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät 3-10 minuutissa, paksummat valkoiset parsat 12-15 minuutissa.

Parsan paahtaminen

Paahdetut parsat onnistuvat niin grillissä kuin uunissa grillivastuksen alla, uunin keskitasolla tai vaikkapa parilapannulla. Uunissa paahdetut parsat valmistuvat vartissa ja säilyvät ihanan napakkoina.

Vihreä parsa sopii myös grillattavaksi. Paahdetut parsat maustetaan öljyllä, sitruunamehulla tai balsamiviinietikalla ja soijakastikkeella. Grillatut pancettaparsat kääräistään kinkku- tai pekoniviipaleisiin ja tarjotaan juustoraasteen kera.

Parsasta herkullinen alkupala

Keitetyn parsan voi tarjoilla alkupalana kinkun kera ja lisukkeena sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden kuten sitruunaisen hollanninkastikkeen, parmesaanikastikkeen  tai tyrnivoikastikkeen kera. Yksinkertaisimmillaan keitetty parsa tarjotaan kuumana voisulan kanssa.

Parsa-pecorinosalaatti on yksinkertainen alkupala, joka syntyy kun keitetyt parsat vuollaan ohuiksi lastuiksi ja tarjotaan pinjansiementen, sitruuna-öljykastikkeen ja pecorinojuuston kera. Ihana alkupala kevään juhla-aterioille on myös jääkellarin limettilohi parsan kera.

Parsareseptit risottoon ja keittoon

Parsarisotto on parsakauden täyteläinen herkkuruoka, joka maistuu sellaisenaan tai paistetun kalan kera. Sitruunainen parsarisotto tarjotaan keitettyjen viiriäisen munien kera ja savulohi-parsarisotto ryyditetään kymäsavulohella.

Parsasta syntyy myös keväinen ja kermainen sosekeitto, jonka voi tarjota lounaaksi tai alkukeitoksi. Parsa-savulohikeitto saa ruokaisuutta kylmäsavulohesta, joka ripotellaan pieninä viipaleina keiton pinnalle.

Parsapiirakka on juhlapöytien suolainen tarjottava

Kevään juhlapöytien suolapalaksi sopii tietysti parsapiirakka. Filotaikinapohjainen parsapiirakka on ihana yhdistelmä ihanan rapsakkaa pohjaa, pehmeää peruna-juustotäytettä ja tuoretta parsaa.

Juhlavassa parsapiirakassa on ruisleipämuruista tehty maukas pohja, jonka päälle levitetään ensin kermainen parsatäyte ja sitten täyteläinen lohi-tuorejuustoseos.

Lue lisää parsasta:

Parsan keitto-ohje
Parsapiirakka ja muut parsaherkut

Ruoka.fi: Parsa parhaimmillaan

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parsareseptit keväiseen herkutteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X