Bataatti-rucolapasta, tandoori-kvinoa-kasvispata ja 6 muuta gluteenitonta ruokaa
Homman juju on jättää ruokavaliosta pois gluteenipitoiset viljat eli vehnä, ohra sekä ruis ja korvata ne gluteenittomilla vaihtoehdoilla, kuten riisillä, tattarilla, kvinoalla ja maissilla. Suosi näissäkin täysjyvää ja lastaa lautaselle reilusti kasviksia, jotta päivittäinen kuidun tarve tulee täytettyä. Tässä kahdeksan herkullista ja hyvää tekevää gluteenitonta reseptiä.
Ravinteikas kvinoa sopii pataan ja lisukkeeksi
Kvinoa on gluteeniton viljankaltainen siemen, joka sisältää runsaasti kuitua sekä proteiinia. Tämän mausteinen, kikherneillä rikastettu tandoori-kvinoapata on siitä kätevä, että se sopii syötäväksi sellaisenaan tai lihan lisukkeeksi. Ruoka valmistuu vikkelästi, joten se sopii myös arki-illan ateriaksi.
Resepti: Tandoori-kvinoa-kasvispata
Kvinoasta, porkkanoista ja pinjansiemenistä valmistettu lisuke sopii erityisen hyvin mehevien kasvis-halloumipihvien kylkeen. Ruokaisa kvinoa-porkkanasalaatti maustetaan hauskasti fenkolinsiemenillä ja tuoreilla yrteillä.
Resepti: Kasvis-halloumipihvit ja kvinoa-porkkanasalaatti
Aromikas tattari antaa makua gluteenittomiin ruokiin
Kvinoan tavoin myös tattari on viljankaltainen siemen, jota löytyy niin jauhona, hiutaleena kuin kokonaisena ja rikottuna suurimonakin. Korvaa tattarirouheella korppujauhot ja kokeile sitä kuhafileiden panerointiin. Tattarin maku on melko voimakas, mutta voissa paistettuna ja sitruunalla raikastettuna lopputulos on napakymppi!
Resepti: Tattaripaneroitua kuhaa
Punajuuriraasteesta ja tattarinjyvistä syntyy huippuhyvä vuokaruoka, joka sopii niin gluteenittomaan kuin kasvisruokavalioonkin. Sekaan sujautetaan myös paistettuja sieniä, kuten tatteja tai siitakkeita sekä pehmeää vuohenjuustoa tuomaan makua ja mehevyyttä. Muiden vuokaruokien tavoin myös tämä punajuurilaatikko kypsyy uunissa lähes itsekseen ja maistuu herkulta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.
Resepti: Gluteeniton punajuuri-tattarivuoka
Maittava risotto syntyy nopeasti
Risotto on nopea ja maukas ruoka, joka maistuu niin arkena kuin viikonloppunakin. Sen valmistamiseen tarvitaan hieman malttia ja oikeanlaiset raaka-aineet eli pyöreäjyväistä risottoriisiä sekä laadukasta liemifondia.
Risoton vaikein vaihe on se, ettei risottoa jätä yksin, vaan sitä kannattaa vahtia ja hämmentää, ettei se kuivu. Kuumaa lientä lisätään pienissä erissä, jotta koostumuksesta tulee valuva ja silkinpehmeä. Joukkoon voi sujauttaa melkeinpä mitä mieli tekee. Tähän huippuhyvään risottoon laitetaan cheddaria, pekonia ja rucolasalaattia.
Resepti: Pekoni-cheddarrisotto
Gluteenittomista riisinuudeleista valmistuu wokkia ja keittoa
Maukas ja nopea kasviswokki syntyy tofusta, pähkonöistä, kasviksista ja nuudeleista. Jätä vehnänuudelit kaupan hyllylle ja poimi niiden sijaan esimerkiksi tattari- tai riisinuudeleita, ne sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Täyteläinen kastike syntyy maapähkinävoista, jota limetti mukavasti raikastaa.
Mausteeksi käytetään myös soijakastiketta, joka sisältää vehnää. Keliakialiiton mukaan keliaakikot voivat kuitenkin käyttää fermentoitua tamari-soijakastiketta, sillä gluteeni pilkkoutuu vaarattomiksi sen valmistusprosessissa, eikä sitä ole enää valmiissa tuotteessa.
Resepti: Maapähkinäwokki
Gluteenittomat riisinuudelit tekevät myös tästä vietnamilaisesta kanakeitosta ruokaisan. Se on mukaelma trendikkäästä pho-keitosta, jossa käytetään perinteisesti naudanlihaa. Broilerinfileen voi halutessaan korvata esimerkiksi katkaravunpyrstöillä tai tofulla ja pinnalle voi lisätä reilusti höysteitä maun mukaan. Rapeiden kurkkusuikaleiden lisäksi siihen sopivat esimerkiksi tuoreet yrtit, chiliviipaleet, limettilohkot, erilaiset idut sekä suolapähkinät.
Resepti: Vietnamilainen kanakeitto
Gluteenittomissa pastoissa on valinnanvaraa
Gluteenittomalla ruokavaliolla ei tarvitse luopua edes pastasta. Valikoimista löytyy esimerkiksi riisi- ja tattarjauhoista tai proteiinipitoisista pavuista ja kikherneistä valmistettua makaronia ja spagettia.
Paahdettu bataatti-rucolapasta on nopea arkiruoka, joka kootaan lautaselle pastasta, uunissa paahdetuista bataattikuutioista, tuoreesta rucolasta ja kotijuustosta. Jos haluat ruokaan enemmän makua, voi miedon kotijuuston vaihtaa myös astetta aromikkaampaan feta- tai vuohenjuustoon.
Resepti: Paahdettu bataatti-rucolapasta
Keskustelu
Kommentoi juttua: Bataatti-rucolapasta, tandoori-kvinoa-kasvispata ja 6 muuta gluteenitonta ruokaa