Ruoka

Punasipuli ihastuttaa upealla värillään ja aromillaan – ota haltuun punasipulin säilytys, käyttö ja parhaat reseptit

Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos. Se tuo hehkuvaa väriä ja upeaa aromia niin salaatteihin, tahnoihin kuin suolaisiin leivonnaisiinkin. Erityisen ihanaa punasipuli on pikkelöitynä. Nappaa ohjeet ja vinkit, joilla saat punasipulin loistamaan.

Punasipuli on edullinen ja monipuolinen kasvis, joka tuo makua moneen ruokaan. Siitä on helppo valmistaa herkkuja moneen makuun, ja saatavuus on hyvä läpi vuoden. 

Punasipuli on ekologinen, edullinen ja sen hiilijalanjälki on yhtä pieni kuin avomaalla kasvatetuilla juureksilla. Lisäksi punasipuli on todella ravinteikas ja siihen yhdistetään runsaasti terveysvaikutuksia. Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa flavonoideja on todettu olevan 10-20 % enemmän kuin keltasipulissa.

Tässä siis monta syytä napata punasipulia ostoskoriin. Mutta mihin kaikkeen punasipulia kannattaa sujauttaa ja miten se säilyy kotioloissa parhaiten?

Lue myös: Sipulit kuuluvat kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

Punasipulin käyttö

Punasipulia voi usein käyttää samoin kuin keltasipulia. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi keittojen ja liemien maustamiseen. Punasipulin maku on sisartaan hieman lempeämpi ja täyteläisempi minkä vuoksi sitä syödään usein raakanakin esimerkiksi blinien kanssa. 

Raakana punasipuli sopii maustamaan myös erilaisia tahnoja. Leikkaa punasipuli aivan pieneksi ja sekoita sitä esimerkiksi tonnikalatahnan joukkoon. Tai leikkaa punasipuli renkaiksi ja ujuta burgerin väliin. Upean värinsä puolesta punasipuli sopii myös annosten koristeluun.  

Moni kokee kuitenkin raa’an punasipulin liian ärhäkkänä omille makuhermoilleen ja vatsalleen. Jos kuulut tähän joukkoon, kokeile tätä kikkaa: Pilko punasipulit, laita ne lävikköön ja kaada päälle pannullinen kiehuvan kuumaa vettä. Kuuma vesi miedontaa punasipulien makua mukavasti.

Marinoitu punasipuli – herkkua melkein kaiken kanssa

Ehkä ihaninta punasipuli on kuitenkin marinoituna, hillottuna tai tavalla tai toisella pikkelöitynä. Lempeästi hapan marinoitu punasipuli tuo särmää moniin ruokiin.

Marinoitu tai pikkelöity punasipuli on maukas lisuke grilliruoan kanssa. Se toimii myös bageleiden, täytettyjen leipien sekä hampurilaisten välissä ja sopii erinomaisesti monenlaisiin salaatteihin. Marinoitu punasipulu piristää niin arkisen vihersalaatin kuin ruokaisamman lounassalaatinkin. 

Kruunaa marinoiduilla punasipulilla myös astetta arkisemmat herkut. Esimerkiksi jauheliha- tai kasvispihvit perunamuusin kera saavat marinoidusta punasipulista pirteän lisän. 

Punasipulin pikkelöinti on helppoa ja sitä kannattaa pitää aina jääkaapissa varalla. Mausteita ja etikoita vaihtamalla saat makuun uutta jujua. 

Vai pidätkö punasipulista sitten astetta makeampana? Tee mausteinen punasipulihilloke. Punasipulihilloke maistuu juustojen kanssa tai liharuokien lisukkeena. Kauniiseen lasipurkkiin pakattuna se on myös mainio joululahjaidea. Pienen keittelyn jälkeen lopputulos palkitsee ruhtinaallisesti.

Punasipuli säväyttää kalaruoat

Pirteä punasipuli sopii erinomaisesti kalan ja mädin kaveriksi. Blininen täytteenä pieneksi hienonnettu punasipuli onkin jo klassikko. 

Sillilautasella punasipuli maustaa ja voi jopa hehkua. Upea ja maukas punasipulisilli tarjotaan punaviinisiirapin kanssa vaikkapa joulupöydässä. 

Mätimalja ja lohicarpaccio on helmeilevä juhlapöydän herkku. Miedosti suolattu lohi leikataan ohuiksi viipaleiksi ja tarjotaan carpacciona mädin, punasipulin ja smetanan kanssa.

Erilaiset dipit ja tahnat sopivat loistavasti juhla-aterialle. Herkullinen savulohitartar tehdään kylmäsavulohesta, punasipulista, sitruunasta ja ranskankermasta. Se maistuu erityisen hyvältä saaristolaisleivän päällä. Supersuosittu mätidippi puolestaan on huikea herkku perunalastujen kanssa tarjottuna. 

Savulohimousse säväytetään punasipulilla ja piparjuurella. Tahnan salaisuus on kolmen erilaisen lohen yhdistelmä. Graavattu, kylmäsavustettu ja lämminsavustettu lohi yhdistetään ihanaksi tahnaksi, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Juhlava tarjoilutapa on lusikoida kolmen lohen mousse pienten karjalanpiirakoiden päälle. Kokeile tahnaa myös ruis- tai saaristolaisleivän makuparina.

Arkiruokiinkin punasipuli tuo mukavasti särmää. Tee herkullinen kalatahna luonnonkalasäilykkeestä ja tarjoa uuniperunoiden kanssa. Tai suikaloi punasipulia pizzan täytteeksi yhdessä tonnikalan, oliivien ja paprikan kanssa.

Tai tutustu roskakalaksi miellettyyn särkeen. Särkisäilyke onnistuu helposti itse tehden. Särki on oivallinen säilöttävä. Isot kalat kannattaa säilöä fileinä ja pienemmät paloiteltuna. Kalat, punasipulit ja mausteet ladotaan tölkkeihin ja uuni hoitaa loput. 

Suolaiset leivonnaiset, hampurilaiset ja täytetyt leivät

Renkaiksi leikattu punasipuli antaa mukavasti särmää niin hampurilaisille kuin täytetyille leivillekin. Kutsu ystävät koolle ja aseta tarjolle muhekea muffuletta eli täytetty kokonainen leipä, joka kätkee sisäänsä herkkuja punasipulista mozzarellaan ja herkkusienistä kalkkunaleikkeleeseen. Täytettyyn leipään saa eri täytteillä luotua vaikka minkälaisia makukokonaisuuksia. 

Rakastatko hampurilaisia? Nämä miniburgerit eli sliderit eivät vaadi montaa raaka-ainetta väliinsä. Hyvä sämpylä, laadukas liha, marinoitu punasipuli ja maukas juusto riittävät. Joskus vähemmän on enemmän. 

Makkarakebab on helpoista helpoin arjen aarre. Se tehdään lenkkimakkarasta ohuita lastuja veistämällä ja paahdetaan uunissa rapeaksi. Kokoa makkarakebabista ruokaisat sämpylät yhdessä punasipulin, tomaatin, salaatin ja chilimajoneesin kanssa.

Toast Skagen, Pohjolan suosituin katkarapuleipä on ruotsalaisen keittiön klassikkoleipä. Runsas ja mehevä, punasipulista särmää saava katkarapuleipä saa veden herahtamaan kielelle. Toast Skagen sopii alkupalaksi ja kevyeksi lounaaksi salaatin kanssa.

Sillileipä on astetta arkisempi tarjottava, mutta siinä on  silti varsin ihastuttavat maut: uudet perunat, marinoidut punasipulit ja silli tuovat kesän kielelle.

Punasipulipiirakat leivotaan hauskasti muffinivuokaan. Rukiinen rahkavoitaikina painellaan vuoan pohjalle ja päälle ladotaan vuohenjuustoa, muutama timjaminoksa sekä halkaistu, pannulla pehmennetty punasipulin puolikas. Hetki uunissa ja kohta jo herkutellaan. 

Kuka voisikaan rakastaa pehmeää focaccia-leipää? Focaccia on helppo höystää maustein ja päällystein mieleisekseen. Punasipulifocaccia saa upean maun timjamista ja balsamicomarinoidusta punasipulista.

Vai etsitkö jotain astetta juhlavampaa tarjottavaa? Upea mätijuustokakku mukailee suositun mätidipin makumaailmaa. Hyydytetty, punasipulista särmää saava mätijuustokakku hurmaa alkupalana tai noutopöydässä. Koristele mätikakku raikkaasti herneenversoilla ja värikkäillä tomaateilla, retiiseillä ja mädillä.

Vegaaneja puolestaan ilahduttaa hyydytetty porkkalakakku, joka tehdään lohikakun tapaan. Koristelussa houkuttavat merileväcaviart, herneenversot ja syötävät kukat.

Punasipuli piristää salaatit ja salsat

Punasipuli tuo särmää salaattiin kuin salaattiin ja on huippu makulisä myös erilaisiin salsoihin. 

Tarjoa joulupöydässä vegaanista munakoisosalaattia ja juhannuksena ihanaa parsa-perunasalaattia tai savukalasalaattia. Oliivi-pähkinäsalaatti sopii juhlien buffetpöytään ja sitruscaprese piristämään talven pimeitä päiviä. 

Kesällä melonisesongin ollessa makeimmillaan, kannattaa punasipuli yhdistää vesimelonin tai galiamelonin makupariksi. Kokeile labneh-juuston täytelöittämää vesimelonisalaattia tai nappaa retkievääksi raikas meloni-fetasalaattia. Salaatti kannattaa esivalmistella kotona, jos kokkaat retkipaikan grillinuotiolla. 

Texmex-päivää puolestaan piristävät ruokaisa tacosalaatti sekä papu-maissisalsa, jota kauhoo mieluusti vaikka tacojen täytteeksi.

Lämpimät ruoat saavat särmää punasipulista

Punasipuli sopii toki moneen muuhunkin aina fetan muhevoittamista lihapullista kepeään kasviswokkiin.  

Mehukas kreikkalaishenkinen kasvispaistos valmistuu uuninpellillä paahtaen lähes itsekseen. Paprikan, munakoison, punasipulin ja kesäkurpitsan seuraan voi lisätä oliiveja tai tarjoilla ne halutessaan erikseen. Ruokaisa kasvispaistos sopii kasvisruoaksi sellaisenaan tai liharuokien lisukkeeksi.

Luksushummus on juuri sitä, mitä nimikin lupaa. Itse tehdyn hummuksen päälle kootaan herkkuja maun ja mieliteon mukaan: punasipulia, fetajuustoa, tuoreita yrttejä sekä kurkkua ja tomaattia. Myös kikherneet, granaattiomenan siemenet, avokado ja oliivit sopivat loistavasti täytteeksi. 

Tuhti tortillalasagne on saanut idean lasagnesta. Pastalevyt vaihtuvat tortillalettuihin, joiden väliin kasataan herkullista kastiketta, punasipulin piristämää papu-maissiseosta ja juustoja. 

Marokkolaisen lihapadan raaka-ainelista on hengästyttävän pitkä, mutta juuri se takaa makujen ilotulituksen. Marokkolainen lihapata maustetaan marokkolaisittain kukkaisella ras el hanout -mausteseoksella, luumuilla sekä punasipulilla. Maukas lihapata kypsenetään hitaasti uunissa.

Punasipulin pilkkominen

Kyllä, keltasipulin tavoin myös punasipulin pilkkominen itkettää. Silmien vetistelyn aiheuttaa kasviksessa oleva aine, joka silmän pinnassa olevan kyynelnesteen kanssa muodostaa mietoa rikkihappoa. Reaktiona tähän, silmät alkavat tuottamaan lisää kyynelnestettä laimentaakseen ärsyttävää vaikutusta.

Juuri itkettävät ainesosat antavat punasipulille tyypillisen maun ja aromin. Älä siis suotta pelkää kyyneliä. Mikäli haluat välttyä vetistelystä, unohda vitsikkäät laskettelulasit ja muut kikkailut. Kokeile sen sijaan löytyisikö apu todella terävästä veitsestä, sillä tylsällä veitsellä itkettäviä ainesosia pääsee vapautumaan enemmän. Kyyneleet voi välttää myös laittamalla punasipulin pakkaseen noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Lue myös Anna.fi: Sipuli tuo makua ruokaan

Punasipulin säilytys

Punasipuli on keltasipulin punainen muunnos, jota löytää kaupasta varastoituna ja kesällä myös tuoreena. Tuore punasipuli maistuu varastoitua miedommalle ja mehukkaammalle. Valitse tuoreista sipuleista jäykkävartisia ja jänteviä yksilöitä. Varastoiduista punasipuleista puolestaan kannattaa valikoida kiinteitä yksilöitä, joissa on kiiltävä, helposti irtoava ja ohut kuori.

Varastoitu punasipuli on herkkä homehtumaan. Siksi niitä kannattaa säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä, jossa ilma pääsee kiertämään hyvin. Jos punasipulit eivät saa ilmaa, ne pilaantuvat nopeammin. Okein säilytetty varastoitu punasipuli saattaa säilyä pitkäänkin hyvänä. Tuoreen nippusipulin säilymisaika on jääkaapissa säilytettynä yhdestä kahteen viikkoa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punasipuli ihastuttaa upealla värillään ja aromillaan – ota haltuun punasipulin säilytys, käyttö ja parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.