Ruoka

Joulumenu kahdelle – kokkaa herkullinen juhla-ateria omista suosikkiaineksista

Joulumenu kahdelle on parhaimmillaan kuin illallinen hienossa ravintolassa. Silloin panostetaan määrän sijasta laatuun. Mukana voi olla joulun tuttuja makuja, mutta muoto on hieman perinteisestä poikkeava.

Joulumenu kahdelle tarkoittaa sitä, ettei kompromisseja tarvitse juuri tehdä, vaan pöytään voi loihtia juuri itselle mieluisat herkut. Pöytään voikin kattaa jotain aivan erityisen hyvää, jonka valmistaminen onnistuu myös pienemmällä mittakaavalla.

Nappaa alta ideoita ja inspiraatiota ja kokoa mieleisesi jouluateria kahdelle.

Joulumenu kahdelle: Alkuruoat

Kun jouluruokaa loihtii vain kahdelle, voi aattoillan perinteisen kalapöydän unohtaa ja keskittyä vain yhteen tai kahteen, mutta sitäkin parempaan alkuruokaan. Kaloja ei missään tapauksessa kannata kuitenkaan unohtaa, jos ne lukeutuvat omiin suosikkijouluruokiin.  

Pikagraavattu lohi syntyy ilman mittavia etukäteisvalmisteluita ja kerralla voi tehdä sen verran kuin tarvitsee. Tuore lohi kypsyy tarjolle parissa minuutissa sit­ruunan happojen avulla. 

Graavilohen sijaan alkuruoaksi sopii myös japanilainen lohitartar, dukkahilla maustettu lohipastrami tai ihanan raikas kinilaw eli filippiiniläinen versio cevichestä, jossa solakat silakkafileet kypsyvät inkiväärin maustamassa lime-kookosliemessä kuumentamatta.

Persimonicarpaccio yhdistää vastustamattomalla tavalla suolaisen kylmäsavulohen ja makean persimonin. Ohuen ohuiksi viipaloitujen hedelmien päälle taiteillaan kauniita lohiruusukkeita. Simppeli alkuruoka herättää taatusti ihastusta juhla-aterialla.

Juurisellerikin on todellista juhlaruokaa, varsinkin carpaccioksi valmistettuna. Suolapedillä paahdettu, ohuen ohueksi viipaloitu juuriselleri tarjotaan graavatun keltuaisen, keltajuurikarkkien sekä lämpimän vinaigretten kanssa.

Joulumenu kahdelle: Pääruoat

Kun jouluaterian tarjoaa kahdelle, kannattaa perinteinen kinkku jättää paistamatta. Sen sijaan pääruoaksi voi valmistaa persimonilla täytettyä porsaanfileetä tai viikunapossua

Porsaanlihan sijaan aterian tähtenä voi olla myös ankankoipi, joka on helppotekoinen mutta näyttävä tarjottava juhlapöydässä. 

Upea jouluruoka syntyy myös turskan seläkkeestä. Rapeaksi paistetun turskan seläkkeen kanssa sopii tarjottavaksi perunapyree ja simpukkaliemi. Myös paistetut sienet, herneet ja kasvikset sopivat seuraan.

Jos mielestäsi silliä on oltava joulupöydässä muodossa tai toisessa, tarjoa silli vaihteeksi uunissa kypsennettynä. Uunisilli punasipulin, purjon, yrttien ja kerman kanssa haudutettuna on ihana lohturuoka. Lorauta lopuksi joukkoon ruskistettua voita ja nauti.

Lisukkeet täydentävät aterian

Erilaiset joululaatikot ovat tuttuja kinkun kavereita. Kun ruokaa valmistaa vain kahdelle, voi juurekset tarjota esimerkiksi paahdettuina gremolatakastikkeen kera tai makealla persimonilla höystettynä

Joulusalaatti on raikas ja astetta kevyempi tarjottava joulupöydässä. Hedelmät antavat salaattiin makeutta ja sopivat upeasti paahdettujen punajuurien sekä aromikkaan sinihomejuuston seuraan. 

Perunoistakin valmistuu ihana lisuke joulupöytään perinteisen perunalaatikon sijaan. Hitiksi nousseet mäiskypotut ovat niin herkullisia, että maistuvat vaikka jouluaterialla. Maukas juusto ja tuore rosmariini kruunaavat maun. 

Jälkiruoka päättää aterian

Joulumenu kahdelle päättyy pieneen makeaan. Lasiin koottu piparkakkutiramisu päättää jouluaterian maukkaasti. 

Ranskalainen paahtovanukas, eli crème brulée valmistuu yllättävän helposti uunissa. Ja joulupöydässä siinä maistuu vaihteeksi appelsiini. 

Itse tehty jäätelö on loistava jälkiruoka, kun herkuttelijoita on vain kaksi. Aprikoosijäätelö ilman jäätelökonetta säilyy pakastimessa hyvänä pitkään ja siitä riittää herkuteltavaa myös joulupäiväksi. 

Persimoni-pannacotta on jouluaterian elegantti päätös. Aikuisten makuun maustettu fiini jälkiruoka terästetään tilkalla rommia.

Kun kaipaat vain pientä makeaa, tarjoa jälkiruoaksi itse valmistettuja piparminttutryffeleitä. Valkosuklaa ja polkakaramellit ovat täydellinen makupari. 

Joulumenu kahdelle: Leivonnaiset

Toki jouluksi voi leipoakin, vaikka herkuttelijoita olisi vain kaksi. Erilaiset keksit säilyvät hyvänä pitkään, kunhan säilytät ne ilmatiiviissä rasiassa. Mantelikeksit maustetaan mantelitahnalla ja appelsiinilla ja ne valloittavat taatusti makuhermot. Saksalaiset perin­teiset Lebkuchen­-keksit puolestaan ovat kuin kotoisien pipar­kakkujen sisaria. Hunaja ja maus­teet antavat niille herkullisen maun.

Nina Lincolnin jäädytetty suklaa-juustotorttu on klassikko ja taatusti herkkusuiden mieleen. Neliskanttisessa vuoassa pakastetun kakun voi tarjota leivoksina tai pikkuisina suupaloina.

Joulutortut ovat käteviä leivottavia, sillä niitä voi leipaista tarjolle vaikka kaksi kerrallaan, kunhan käyttää valmista torttu- tai voitaikinaa. Unohda perinteinen luumumarmeladi ja aseta täytteeksi vaihteeksi herkullinen toffifee-suklaamakeinen. 

Joulumenu kahdelle: Juomat

Unohda kattilallinen glögiä ja tarjoa joulun suosikkijuoma vaihteeksi drinkin muodossa. Glögidrinkki sekoitetaan jaloviinasta, viskilikööristä sekä glögistä. 

Tai mitäpä jos valmistaisit siemailtavaksi esimerkiksi kuplivan jouluspritzin tai iki-ihanan viikunabellinin? Itse tehdystä viikunasoseesta sekä roseekuohuvasta sekoitettu juoma hurmaa taatusti. 

Juotava tiramisu on niin herkullinen, että sen nauttii vaikka jälkiruoaksi. Ylellisen juoman kruunaa lasiin pyöräytetty ihana kahvi-sokerireunus.

Lue myös Anna.fi: Vietä stressitön joulu – ota talteen helppo joulumenu!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulumenu kahdelle – kokkaa herkullinen juhla-ateria omista suosikkiaineksista

Lukija360784

Kai tuohon pääruoaksi voisi laittaa, kun liha ei kerran kelpaa, niin vaikka kalapuikkoja tai kananugetteja, eineksenä tietysti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.