Kesäkurpitsa – kaikki parhaat kesäkurpitsareseptit ruoanlaittoon, leivontaan ja säilöntään
Kesäkurpitsa taipuu moneksi: keittoihin, salaatteihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa hilloksi ja kakkuun.
Kesäkurpitsa muistuttaa ulkonäöltään kurkkua, mutta sen malto on lähes valkoinen ja erittäin huokoinen. Tutuimmat, vihannestiskiltä löytyvät kesäkurpitsat ovat vihreitä tai keltaisia ja nykyään kaupoista löytyy myös pallonmallisia kesäkurpitsoja. Kurpitsat ovatkin kurkun ja melonien sukulaiskasveja.
Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettävissä ruoissa, kuten keitoissa, paistoksissa ja leivonnaisissa. Kesäkurpitsaviipaleita voi myös marinoida ja grillata. Paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisukkeeksi.
Kesäkurpitsalla on helppo lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa tai muunnella perinteisistä ruokalajeista kasvisversioita.
Maukkaat salaatit kesäkurpitsasta
Latinohenkinen, rento salaatti tehdään grillatusta pitkittäin leikatusta kesäkurpitsasta ja avokadosta. Frida Kahlon kesäkurpitsasalaatin nimellä kulkeva herkku höystetään lopuksi feta-juustolla ja tuoreella korianterilla ja viimeistellään balsamiviinietikka-oliiviöljykastikkeella.
Pähkinäisessä kesäkurpitsasalaatissa maistuvat kotimaiset omenat, rucola ja saksanpähkinät.
Maukas mozzarellasalaatti saa paahteisen mauna grillissä viivahtäneestä kesäkurpitsasta.
Keitot kesäkurpitsasta
Pitkänpulleista kesäkurpitsoista saa ihanan kesäisen keiton. Sulatejuusto ja kermatilkka pyöristävät sosekeiton täyteläiseksi, valkosipuli ja tuoreet yrtit maustavat ruoan herkuksi, joka saa suun napsaamaan. Samettinen kesäkurpitsakeitto sopii nautittavaksi kylmänä tai kuumana, hellepäivän lounaana tai vaikkapa juhla-aterian alkuruokana.
Basilika-kesäkurpitsakeitto syntyy vikkelästi ja saa täyteläistä makua valkosipulista, purjosta ja ripauksesta currya.
Kukkakaali-kesäkurpitsakeittoon tulee vahva väri ja hauska latinotwisti tomaatista, chilistä ja yrteistä. Keiton voi viimeistellä maissilastupalasilla.
Palsternakan ja kesäkurpitsan yhdistelmä on tässä sopassa mukavan pähkinäinen.
Kesäkurpitsa: Ihanimmat pastat, risotot ja paistokset
Kesän paras, pähkinäisen täyteläinen pasta höystetään ohuiksi trimmatuilla, pannulla oliiviöljyssä pyöräytetyillä kesäkurpitsanauhoilla ja itsetehdyllä pinaattipestolla. Pinjansiementen tilalla pinaatin kaverina tehosekoittimessa pyöräytetään cashew-pähkinät.
Perinteinen musaka valmistetaan munakoisosta ja jauhelihasta, mutta moussaka-tyyppinen uuniruoka valmistuu mainiosti myös kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa imee vähemmän öljyä kuin munakoiso, joten musakasta tulee kesäkurpitsan kanssa astetta keveämpi. Jos haluat tehdä ruoasta vegaanisen version, korvaa reseptin jauheliha härkiksellä ja munamaito hamppumaidolla tai kauramaidolla ja soijajauholla.
Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorruttaa uunissa.
Kesäkurpitsa sopii purkkiin ja pakastimeen
Jos onnekkaasti oman puutarhan kesäkurpitsasato on runsas, kannattaa kesäkurpitsaa säilöä pikkelssiksi. Makeaan kesäkurpitsamarmeladiin tulee yhtä paljon kesäkurpitsa ja vihreitä karviaisia.
Lue myös Anna.fi: Parasta kesäkurpitsasta: kesäkurpitsa-focaccia ja 7 muuta houkuttavaa reseptiä
Hukkaa kesäkurpissato leivontaan
Kuivakakkuun saa mehevyyttä, kun taikinaan lisätään hienoksi raastettua kesäkurpitsaa. Helpossa kesäkurpitsakakussa muna-sokerivaahdon joukkoon lisätään jauhot, öljy ja kurpitsaraaste. Kardemumma ja kaneli piristävät leivonnaisen makua ja tuovat kakkuun kotoisan makuvivahteen.
Kesäkurpitsaleipä on maukas lämpimäinen, joka katoaa hekessä parempiin suihin voisipaisun siivittämänä. Paahdetut pinjansiemenet tuovat leipään mukavaa purutuntumaa ja rakennetta. Kesäkurpitsaraaste, kauran, rukiin ja vehnän yhdistelmä tekee leivästä maukkaan ja mehevän. Leipä viimeistellään siirapilla ja merisuolalla.
Mehevä kesäkurpitsapiiras maistuu vaikka saunan jälkeen iltapalana. Viherpippuri tuo juustoiseen piirakkaan mukavaa potkua. Piirakan taikinan juju on raastetussa perunassa, mutta jos haluat päästä piirakanteossa todella helpolla, voit käyttää myös kaupan pakastetaikinaa.
Kesäkurpitsaraaste mehevöittää pannarit ja letut. Tee makoisat suolaiset kesäkurpitsaletut vehnäjauhoista ja kaurahiutaleista. Nokare ranskankermaa viimeistelee kesäkuripitsaletut. Letut maistuvat sellaisenaan tai vaikkapa savukalan kanssa.
Juttua on muokattu ja siihen on lisätty uusia reseptilinkkejä 6.5.2021.
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäkurpitsa – kaikki parhaat kesäkurpitsareseptit ruoanlaittoon, leivontaan ja säilöntään