Ruoka

Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat

Mikä on sinun suosikkisi kaaliruoista: perinteinen pehmeäksi haudutettu laatikko tai herkulliset kääryleet? Kääryleisiin saat vaihtelua erilaisista täytteistä. Kokosimme tähän Kotilieden maukkaimmat kaalireseptit.

Kaalireseptit hurmaavat ja kaaliruoat on suomalaisten suosikkeja. Kaalikasvien satokausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn. Kokosimme koko joukon maukkaita ja meheviä kaaliruokia, lisukkeitä ja leivonnaisia.

Lue myös: Kaalilaatikko x 3: perinteinen, härkis ja soijarouhekaalilaatikko

Valkokaali muuntuu moneksi

Valko- eli keräkaali on tunnetuin ja suosituin kaalilajimme.  Keräkaali on monikäyttöinen, se maistuu raakana raasteissa, salaateissa  ja sopii hyvin keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja erityisen hyvin lampaanlihan seuraksi.

Lue myös Anna.fi: Mehevä kaalilaatikko

Kaalireseptit: Punakaali hurmaa lämpimänä ja kylmänä

Kaunis ja maukas punakaali soveltuu käytettäväksi valkokaalin tapaan.

Kukkakaali on trendiruokaa

Kukkakaalin kukinnot maistuvat niin raakana kuin kypsennettynäkin. Kukkakaali näyttää kokonaisena paistettuna juhlavalta, mutta sen tekeminen onnistuu ihan minimaalisella vaivalla. Kukkakaalista syntyy pizzapohja tai pehmeä muusi. Monikäyttöinen kukkakaali onkin varsinainen trendiherkku.

Kaalireseptit: Helppoa ja herkullista parsakaalista

Parsakaali eli brokkoli on parhaimmillaan kypssennettynä. Parsakaalista syntyy keitto, piirakka tai lämmin salaatti.

Kyssä-, ruusu- ja kurttukaali

Kyssäkaali on muista kaaleista poiketen juureksen omainen mukulakasvi, jota käytetäänkin lantun ja nauriin tavoin. Kyssäkaali maistuu yksinkertaisimmillaan keitettynä lisukkeena, gratiinina, salaattina tai piirakkana. Kyssäkaalin voi myös kypsentää uunissa juuresten tapaan. Ruusukaali eli brysselinkaali on voimakkaanmakuinen kaali ja se onkin parhaimmillaan liharuokien lisukkeenä. Kurttukaalin eli savoijinkaalin lehdet ovat poimuttuneet kurttuisiksi. Kurttukaalia käytetään valkokaalin tapaan sekä raakana että kypsennettynä.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat

Kansakoulun kasvatti

Voi sitä ihanaa tuoksua, kun lapsuuskodissa paistui kaalilaatikko tai -kääryleet uunissa. Oman maan kaalista tehty, meillä olikin kaikki mahdolliset vihannekset, marjapensaat ja hedelmäpuut, joista riitti syömistä ympäri vuoden. Mutta osasikos sitä silloin arvostaa – hui hai! Manailtiin vain, kun jouduttiin kitkemään ja poimimaan jne.
Koulussakin oli kaalilaatikko lempiruokiani, toinen oli uutispuuro.

Leena N.

Laitan tähän nyt oman kaalilaatikkoni ohjeen viitteellä, että tämä maistuu nuorisollekkin.

Leenan kaaliloora

1,5 kilon kaali
3 keltasipulia
2 lihaliemikuutiota
600-800 g paistijauhelihaa
1 dl riisiä
2-3 dl siirapppia
1 tl valkopippuria
2 tl maustepippuria
(2 tl suolaa)
runsaasti Provencen yrttimaustetta (Herbes de Provence)
(kaalin keitinlientä)

Kaalista koverretaan puumainen kanta pois. Sitten kaali neljään osaan ja keitetään isossa kattilassa, kunnes al dente. Kaali suikaloidaan erittäin pieneksi. Sipulit hakataan kokkiveitsellä. Keitetään lihalientä kahdesta kuutiosta noin 1 litra.(Lihaliemestä ja mausteista saadaan sen verran makua, että suolan voi halutessaan jättää pois.) Keitetään riisi kypsäksi. Jauhelihaa EI ruskisteta. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan sitten voideltuun vuokaan. Ellei seos tunnu riittävän löysältä, lisätään kaalin keitinlientä.Paistetaan 3 tuntia 150 asteessa, puolet ajasta kansi päällä, puolet ajasta ilman kantta, että saadaan pintaan väriä. Itse roiskin tuon siirapin ja Provencen yrttimausteiden kanssa aika hulvattomasti, mutta kukin löytää kokeilemalla oman makutaivaansa. Sanomattakin lienee selviö, että tämä ruoka vain paranee lämmityksestä. Sitten vain puolukkasurvosta kyytipojaksi ja syksyn juhla on siinä.

Loppui kesken

Tein juuri kaalilaatikon ja vaihdoin riisin (meillä basmatia) rikottuihin ohrasuurimoihin. Oli maukasta.

Ei ohraa eikä riisiä

Kaalilaatikkoon ei tarvita sen kummemmin riisiä kuin ohraakaan, niidenhän on tarkoitus maistua kaalilta! Siirapista riittää pari teelusikallista. Kaali makeutuu itsestään, kun sen antaa hautua uunissa tarpeeksi kauan. Näin saadaan vähemmän lihottavaa, mutta – anteeksi vain – vieläkin parempaa kaalilaatikkoa.

Lukija

Hyvän ohjeen olit Leena N laittanut.Kelpasi myös lapsille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.