Ruoka

Jouluherkkuja ihan jokaiselle – pienet herkkupalat sopivat yhtä hyvin naposteluun kuin ruokalahjoiksi

Jouluherkkuja on oltava niin makean kuin suolaisenkin mielitekoon. Piparit, joulupullat, jouluiset kuivakakut, tortut ja muut pikkuherkut virittävät mielen ja kielen joulun tunnelmaan

Jouluherkkuja kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulun pyhiä, sillä niiden avulla tulevaa juhlaa on ihana fiilistellä. Kokosimme avuksesi herkullisen kattauksen ideoita ja reseptejä, joiden avulla teet jouluherkut niin lahjaksi kuin omaksi iloksesikin. Ihanaa joulunaikaa!

Helpot jouluherkut valmistuvat nopeasti

Jouluherkkuja voi valmistaa yllättävän nopeasti, eikä niiden todellakaan tarvitse olla tuntikausien uurastuksen tulos.

Pipari-suklaamarengit valmistuvat vaivattomasti kastamalla marengit sulaan suklaaseen ja viimeistelemällä herkut piparkakkumuruilla. Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, kaupoissa myydään laaduk­kaita marenkeja valmiina. Silloin herkun valmistus vie vain muutaman minuutin.

Jos etsit jouluherkkuja suklaan ystävälle, tartu tähän reseptiin. Itse tehdyt valkosuklaatryffelit valmistuvat helposti parista raaka-aineesta.

Suklaiset appelsiinineliöt valmistuvat neljästä raaka-aineesta ja suorastaan sulavat suuhun. Sulatettu suklaanougat antaa herkkupaloille ihanan hasselpähkinän maun ja maissihiutaleet rouskuvat ihanasti suussa. Voit vaihtaa kuivatut karpalot rusinoihin tai aprikoosiin.

Nämä jouluherkut yhdistävät suolaisen ja makean. Pursota prezeleiden päälle sulaa suklaata ja ripottele pinnalle polkakaramellirouhetta ja saat karkkikoristeiset suolatikut. Pehmeän suklaan ja rapean karamellin yhdistelmä on kutkuttavan hyvä.

Jouluherkkuja lahjaksi

Pohditko joululahjoja? Itse tehdyt ruokalahjat ilahduttavat jokaista ja erityisesti heitä, joilla on jo kaikkea. Kurkkaa tästä reseptit joulun makeimpiin ruokalahjoihin ja yllätä läheiset kermakaramelleilla, sokerissa pyöräytettyillä somilla manteli-aprikoosikekseillä tai vaikkapa itse tehdyllä pretzelsuklaalla.

Kookkaat rusinoilla, pähkinöillä ja suklaahippusin höystetyt amerikkalaiset cookiet sopivat täydellisesti lahjaksi. Kokoa ainekset lasitölkkiin, liitä mukaan resepti ja anna makoisia jouluherkkuja makean ystävälle lahjaksi.

Tai mitäpä jos tekisit pannukeksit pieniin valurautaisiin paistinpannuihin? Ripusta kahvaan nimilaput ja kääri pannuosa halutessasi sellofaaniin.

Terveellisiä jouluherkkuja

Joulu on suklaan, piparkakkujen, joulutorttujen ja toinen toistaan överimpien makeiden ja suolaisten ruokien sesonki, mutta jouluherkkuja on mahdollista loihtia pöytään myös astetta terveellisemmin.

Jouluaterian voi päättää raikkaasti itämaiseen, sesongin hedelmistä koottuun hedelmäsalaattiin, jota tähtianis sekä appelsiininkukka- ja ruusuvesi hurmaavasti maustavat.

Pähkinät pursuavat kuituja, proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja, joten niitä kannattaa popsia myös joulun pyhinä iso kourallinen tai kaksikin. Itse tehdyt suolapähkinät on helppo valmistaa ja maustaa makoisiksi tuoreella rosmariinilla.

Jos haluat herkutella joulun aikaan suklaalla astetta terveellisemmin, loihdi tarjolle syntisen hyvä vegaaninen suklaamousse, jonka raaka-aineita ovat muun maussa banaani, avokado, taatelit sekä raakakaakaojauhe.

Raakasuklaakakku täytetään samettisella suklaamoussella, joka syntyy cashewpähkinöistä, banaanista ja kaakaojauheesta. Pohja tehdään pähkinöistä ja kuivatuista taateleista. Tämä jouluunkin loistavasti sopvia kakku on tuhtia tavaraa, joten vain pieni palanen riittää hillitsemään makean himon.

Gluteenittomat jouluherkut maistuvat kaikille

Maukkaita jouluherkkuja voi valmistaa myös gluteenittomasti. Somat, mutta ah, niin herkulliset ranskalaiset macaron-leivokset vaativat leipojalta tarkkuutta ja taitoa, mutta ohjetta tarkasti seuraamalla pääsee suussa sulavaan lopputulokseen. Joulun maun macaron-leivoksiin voi loihtia piilottamalla keksikerrosten väliin glögin tai suolakinuskin makuista täytettä.

Vaahtokarkkien valmistus alusta alkaen itse on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Vaahtokarkkien valmistus ei ole vaikeaa kunhan välineet ovat oikeat. Yleiskone on kätevä apuväline massan sekoitukseen ja digitaalinen lämpömittari välttämätön sokeriliemen lämpötilan mittaamiseen. Valmiista massasta voi painella pienellä piparimuotilla mieluisia kuvioita.

Piparminttutryffelit tehdään valkosuklaasta, voista ja kermasta sekä piparminttukarkkirouheesta. Piparminttutryffelit sopivat täydellisesti pikkujouluihin naposteltaviksi, myyjäisiin hittituotteiksi ja ystäville ruokalahjaksi.

Suolaisia jouluherkkuja

Ei makeaa mahan täydeltä. Tarjolle kannattaa asettaa myös suolaisia jouluherkkuja. Hitiksi noussut mätidippi on paras dippi sipsien kylkeen.

Juustotarjotin on joulun ajan hitti. Jos haluat panostaa, leivo suolaisia keksejä juustojen, hedelmien ja hillojen kyytipojaksi. Timjamin makuiset juustokeksit ja sinihomejuusto-pekaanitähdet nostavat vaatimattomammankin juustotarjottimen hetkessä luksusluokkaan.

Vai yllättäisitkö juhlavieraasi herkullisilla pasteijoilla tai suolaisilla leivoksilla? Herkulliset vegepasteijat syntyvät itse tehdystä rahkavoitaikinasta, jonka sisään sujautetaan kurpitsaa, saksanpähkinöitä sekä sinihomejuustoa. Filotaikinasta valmistetut pienet poropiiraat puolestaan saavat makua ja mehevyyttä Appenzeller-juustosta.

Lue myös Anna.fi: Itse tehty ja kauniisti pakattu ruokalahja on aina hyvä idea – kokosimme parhaat ohjeet erilaisiin herkkuihin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluherkkuja ihan jokaiselle – pienet herkkupalat sopivat yhtä hyvin naposteluun kuin ruokalahjoiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.