Ruoka

Paras viikonloppuruoka – kokosimme 10 huippuhyvää lohturuokaa

Viikonloppuruoka etsinnässä? Nopeus ja helppous ovat arkiruoan taikasanat, mutta viikonloppuna on onneksi aikaa kokkailla kaikessa rauhassa. Nämä ruoat sopivat täydellisesti viikonlopun herkkuhetkiin.

Viikonloppuruoka voi olla uunissa hissukseen kypsyvä pataruoka, vähän viitseliäisyyttä vaativa lasagne tai vaikka astetta laadukkaamista raaka-aineista valmistettu pasta tai risotto. Toki viikonloppuna kelpaa herkutella myös nachopellillä tai texmex-ruoilla.

Kokosimme alle liudan ruokia, jotka sopivat erityisen hyvin viikonlopun leppoisiin kokkaushetkiin. 

Viikonloppuruoka hitaasti uunissa

Vikonloppuna on aikaa haudutella ruokaa uunissa vaikka useampi tunti. Nosta uuniin esimerkiksi marokkolainen lammas-perunasoselaatikko tai vuoallinen naudan poskia punaviinin maustamassa liemessä.

Käsi ylös, jos broileri kuuluu arkiruokiesi vakiokalustoon! Unohda hetkeksi hunajamarinadin makuiset kanasuikaleet ja nappaa kaupasta mukaasi kokonainen broileri. Siitä saat vähällä vaivalla näyttävän ja herkullisen viikonloppuruoan. Täytä kokonainen kana vaikka mandariiniviipaleilla ja nosta uuniin kypsymään. 

Myöskään kokonaisena kypsennetty kala ei ole vaativa valmistettava, mutta niin juhlavan näköinen, että sitä kelpaa tarjota myös viikonloppuvieraille. Kypsennä kokonainen espanjalaisella yrttitahnalla maustettu kirjolohi isossa vuoassa kermaisten perunaviipaleiden päällä, niin saat kokonaisen aterian samalla vaivalla. 

Lasagne on koko perheen suosikkiruokaa, mutta harmillisen vaivalloinen valmistettava arki-iltana. Siksi se sopiikin täydellisesti viikonlopun leppoisiin kokkaushetkiin. Sinihome-, emmental- ja parmesaanijuusto aateloivat lasagnen viikonlopun luksusherkuksi.

Jos haluat, että viikonloppuruoka valmistuu vähällä vaivalla, mutta maistuu silti mahtavalta, kokeile marokkolaista lammastaginea. Ainekset pilkotaan pataan ja sitten ruoan voikin unohtaa uuniin useammaksi tunniksi. Uunista leijaileva lämpimän mausteinen tuoksu kutsuu odottajansa syömään, mutta malta mielesi: Pitkä haudutusaika takaa intensiivisen maun sekä lihan mureuden.

Parhaat viikonloppupastat ja risotot 

Pasta on arkiruokien aatelistoa, mutta astetta fiinimmät raaka-aineet tai vähän monimutkaisempi valmistustapa takaavat, että se on myös oiva viikonloppuruoka. Erityisesti alusta asti itse tehty tuorepasta on viikonlopun todellista herkkuruokaa. Pinaatista ja yrteistä viehkeän vihreän värinsä saava papardelle-nauhapasta tarjotaan suussa sulavan vuohenjuustokastikkeen sekä pähkinöiden ja parmesaanijuuston kera.

Risotto on helppo ja nopea valmistettava. Se vaatii kuitenkin tekijältään jatkuvaa huomiota, mihin arkena ei aina ole rahkeita. Kokkaa esimerkiksi raikasta sitruunarisottoa, sahramilla maustettua risotto milanesea tai tarjoa fenkolirisotto pannulla paistettujen siikafileiden kanssa. 

Viikonloppuruoka: Keitot

Viikonloppuna on aikaa panostaa myös huolella valmistettuihin keittoihin, joiden maun salaisuus piilee usein alusta alkaen itse tehdyssä liemessä.

Esimerkiksi maailman parhaan lihakeiton salaisuus on juurikin itse tehty liemi. Se valmistetaan ydinluusta ja luullisista lihapaloista, jotka antavat keittoon erityisen hyvän, täyteläisen ja umamimaisen maun. Sattumiksi soppaan pilkotaan roppakaupalla kotimaisia juureksia. Päälle saksitaan tuoretta persiljaa. Kaiken kaikkiaan keittoa keitellään kolmisen tuntia, mutta sen myös huomaa lopputuloksesta.

Jos mielit herkullista kalakeittoa, pyydä kalakauppiaalta perkeet mukaan ja valmista sopan pohjaksi itse tehty kalaliemi. Thaimaalaisesta keittiöstä tutut lime, chili ja inkivääri sopivat hyvin ahvenen kanssa samaan soppaan. Sahrami puolestaan antaa kala-äyriäiskeitolle hienostuneen maun. 

Ranskalainen sipulikeitto on klassikko ja täydellinen viikonloppuruoka, joka syntyy varsin vaatimattomista aineksista, mutta vaatii valmistajaltaan hieman malttia. Salaisuus on kuullottaa sipulia voissa miedolla lämmöllä niin pitkään, kunnes se makeutuu ja rakenne muuttuu ihanan pehmeäksi. Täydellinen soppa syntyy, kun lorautat liemeen tilkan viiniä ja gratinoit keiton vahvanmakuisella juustolla, kuten gruyerella.

Wonton-keitto vaatii valmistuakseen hieman viitseliäisyyttä ja sorminäppäryyttä. Siksi se onkin oiva viikonloppuruoka. Jättikatkaravunpyrstöillä täytetyt wonton-nyytit tarjotaan kirkkaan sieniliemen kanssa. 

Viikonloppuruoka: Pizzat, hodarit ja texmex-herkut

Viikonloppuna voi herkutella myös astetta rennommin pizzalla, hodareilla tai erilaisilla texmex-ruoilla. Pizza margherita voi kuulostaa tylsältä ja vaatimattomalta, mutta huolella valmistettu pohja ja laadukkaat raaka-aineet, nostavat sen viikonloppuruokien kärkikastiin. Tässä versiossa tomaatin ja mozzarellan makupariksi yhdistetään villioreganoa.

Mexican hot dog on maukas hodari ja herkullinen viikonloppuruoka, jolle mukavaa vivahdetta antavat rapsakka punakaali ja täyteläinen avokadomajoneesi.

Parhaat kalatacot täytetään friteeratuilla turskafileillä, pikantilla punakaalisalaatilla ja täyteläisellä valkosipulikastikkeella. Parasta viikonloppuruokaa!

Muut viikonloppuruoat

Viikonloppuna kelpaa herkutella oikeastaan millä mielii. Vasikkaa italialaisittan valmistetaan suositun saltimboccan tapaan. Saltimbocca on ohut vasikanleike, jonka ympärillä on salviaa ja ilmakuivattua kinkkua. Se on viikonloppuruoka, jonka valmistus kestää vain muutamia minuutteja.

Jos kaipaat viikonloppuusi astetta eksoottisempia makuelämyksiä, kokkaa esimerkiksi intialaista kanakormaa tai kiinalaisia momonyyttejä.

Tartiflette tehdään perunasta, makkarasta tai pekonista ja Reblochon-juustosta, joka tulee Itä-Ranskan vuoristosta. Tämä helppo ja maukas uuniruoka on tyypillinen ranskalainen vuoristoruoka ja todellinen viikonlopun lohturuoka. 

Lue lisää Anna.fi: Vaihtelua perjantaipizzaan – näillä ohjeilla vaihdat vapaalle vaivatta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras viikonloppuruoka – kokosimme 10 huippuhyvää lohturuokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.