Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi
Ruoka

Raikas gazpacho, japanilaiset kanavartaat ja muut helpot herkut kesäisiin puutarhajuhliin

Kesällä on ihana järjestää pihajuhlat. Onnistuneet juhlat vaativat kuitenkin hieman etukäteissuunnittelua. Kokosimme parhaat reseptit ja vinkit, joilla loihdit kesäjuhlien unohtumattomimman noutopöydän.

Pidä ruoka kylmänä

Kesällä noutopöytä katetaan ulos. Lämpimänä kesäpäivänä kannattaa kuitenkin huomioida ruokien säilyvyys, sillä bakteerit alkavat lisääntyä huomattavasti jo tunnin kuluessa. Herkästi pilaantuvat ruoat, kuten kalat, kermakakut ja majoneesti on syytä unohtaa, mutta muidenkin ruokien kohdalla kannattaa olla huolellinen.

Nosta ruoat tarjolle vasta juuri ennen ruokailua ja muista huolehtia siitä, että ne ovat esillä korkeintaan pari tuntia. Ruokaa kannattaa laittaa tarjolle vain pieniä määriä ja täydentää menekin mukaan. Erilaiset kannet auttavat ruokaa säilyttämään lämpötilansa ja ne suojaavat myös kutsumattomilta vierailta, kuten kärpäsiltä. Sijoita noutopöytä varjoisaan paikkaan ja rakenna tarvittaessa kylmähaude esimerkiksi jääpaloista tai kylmävaraajista.

Mitä tarjolle hellepäivänä?

Suosi helppoja ja nopeita tarjottavia, jotka voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin tai ainakin esivalmistella mahdollisimman pitkälle. Siten myös isäntäväelle jää aikaa nauttia karkeloista.

gazpacho

Kylmä keitto maistuu raikkaalta kuumana kesäpäivänä. Espanjalainen vihanneskeitto, gazpacho tehdään tomaatista, kurkusta, paprikasta ja sipulista. Ainekset surahtavat sekaisin tehosekoittimessa, joten keittiössä ei tarvitse turhia tuskailla.

tomaatti-tapenadetikut

Hurmaavat tomaatti-tapenadetikut ovat kiva kaveri gazpachon kylkeen ja valmistuvat ihanan helposti valmiista lehtitaikinasta. Kaulitun taikinalevyn päälle levitetään täyte aurinkokuivatuista tomaateista, oliiveista sekä parmesaanijuustosta. Kiepauta nauhoiksi leikatut taikinatikut kierteelle ja paista uunissa vajaa vartti.

mansikka-juustosalaatti

Raikas kesäsalaatti kootaan makeista mansioista ja hunajamelonista sekä briejuustosta ja paahdetusta halloumista. Helppoa kuin mikä ja kastikkeenkin kanssa on lupa oikaista. Siirappimainen mansikkabalsamico sopii juusto-mansikkasalaatin makumaailmaan kuin nakutettu.

peruna-kikherne-tillisalaatti

Perunasalaati on kesäruokein parhaimmistoa. Tähän ruokaisaan salaattiin tarvitset perunoiden lisäksi punasipulia ja kikhenreitä. Maun tuovat tilli ja valkosipuli. Peruna-kikherne-tillisalaatin voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa sen maustua jääkaapissa meheväksi.

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Kanavartaat ovat huippuhyvää pihajuhlien tarjottavaa. Tikkuihin pujotetut lihapalat kypsyvät nopeasti, joten niistä loihdit vikkelästi tarjottavaa isommallekin porukalle. Japanilaiset yakitori-kanavartaat saavat makua soijasta, mirinistä ja saksesta sekoitetusta marinadista ja maistuvat makoisilta avokado-wasabikastikkeeseen dipattuna. Paras kesän maku vartaisiin syntyy grillissä, mutta manioon lopputulokseen pääset myös kypsentämällä kanat uunissa.

 

vadelma-persikkapiirakat

Makeista marjoista ja hedelmistä koottu piirakka on hurmaava kesäpäivän herkku. Kokoa täyte vadelmahillosta sekä tuoreista vadelmista ja persikoista ja viimeistele piiras juhlakuosiin tomusokerihunnulla. Tässä vadelma-persikkapiirakoiden ohjeessa taikina tehdään itse, mutta voit oikaista myös valmiilla muropohjalla ja tehdä pienten piirakoiden sijaan myös yhden isomman.

vadelmaviinerit

Nopeat vadelmaviinerit syntyvät nimensä mukaan nopeasti, sillä taikina tehdään valmisvoitaikinasta. Raasta ohueksi kaulittujen taikinalevyjen päälle mantelimassaa, lusikoi päälle vadelmahilloa sekä tuoreita vadelmia ja viimeistele pinjansiemenillä. Viinerit kypsyvät uunissa noin kymmenessä minuutissa ja ilahduttavat takuulla niin lapsia kuin aikuisiakin.

Myös nämä helpot herkut maistuvat pihajuhlissa:

Kanaa_tikussa

Grillattua korianterikanaa tikussa

vadelmakakkuset

Vadelmakakkuset

Persikkapiirakka

Toscakuorrutettu persikkapiiras

Ruoka.fi: Vaahtokarkkeja ja mansikoita vartaissa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raikas gazpacho, japanilaiset kanavartaat ja muut helpot herkut kesäisiin puutarhajuhliin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.