Ruoka

Isänpäivälounas kotona – kokkaa ja nauti isän suosikkiruoat yhdessä läheisten kanssa

Isänpäivälounas on loistava tapa juhlistaa päivänsankaria ja koota läheiset saman pöydän ääreen nauttimaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Valitse isän suosikkiruoat ja kokkaa ruoat yhdessä perheen kanssa.

Isänpäivälounas ei vaadi tuntikausien aherrusta keittiössä, vaan maittavan kolmen ruokalajin aterian voi koota myös vähän pienemmällä vaivalla. Näin aikaa jää tärkeimmälle eli läheisten seurasta nauttimiselle. 

Kokosimme tähän isänpäivän lounasvaihtoehtoja, joista voit koota mieleisesi kokonaisuuden. 

Isänpäivän alkuruoat

Alkuruoaksi voi tarjota esimerkiksi hirvitartaria, jonka maku viimeistellään suppilovahveroilla sekä sinappimajoneesilla. Tartar on helppo tehdä ja takuulla maukas, kunhan käytät tuoretta lihaa.

Kuohkea sosekeitto on juhlava aterian aloitus. Raaka-aineeksi sopii sesongin maa-artisokka, jonka maun viimeistelee rapea mallasmuru. Tarvitset juhlavaan keittoon vain kourallisen raaka-aineita. Ei voisi olla helpompaa! 

Lohi-kuha carpaccio sopii hyvin juhlapöytään. Pakastamisen ansiosta voit tehdä sen jo hyvissä ajoin ennen juhlia valmiiksi.

Juhlava ja vähän enemmän vaivaa vaativa alkuruoka syntyy myös sesongin juuriselleristä. Paahdettu, ohuen ohuiksi viipaleiksi leikattu juures saa seurakseen muun muassa graavattua keltuaista, lämmintä vinegretteä sekä kastanjakreemiä. 

Isänpäivälounas: Pääruoaksi lihaa

Pataruoat kuuluvat syksyyn, ja ne ovat oivallinen vaihtoehto myös isänpäivän ruoaksi. Aamulla uuniin laitettu pata hautuu meheväksi aamupäivän aikana ja samalla ehtii myös viettää aikaa perheen kesken. Sesongin kasvikset ja juurekset luovat liemeen syvää makua. Kokkaa hienostunut ranskalainen jänispata tai kokeile vaihteeksi naudan poskia. Pataruoat onnistuvat tietenkin myös broilerista.

Jos saatavillasi on riistaa tai poroa, käytä se isänpäivän herkutteluun. Hirvipaisti ja jallu-kermakastike yhdessä porkkanoiden ja nauriin kanssa on taatusti isän mieleen. 

Jos isä on pastan perään, pääruoaksi voi olla huolella valmistettua pastaa, kuten gorgonzolalla ja pekonilla ryyditettyä kurpitsapastaa tai hissukseen haudutettua ragua.

Sinappiset broilerileikkeet saavat upean makunsa väkevän makeasta hunaja-dijoninsinapista. Rapea panerointi ja mehevä sisus ovat tämän ruoan avainsanoja.

Isänpäivälounas: Pääruoaksi kalaa

Kala on loistava vaihtoehto pääruoaksi. Jos valmistat mieluiten perinteisen uunilohen, tee se huolella kypsentämällä kala hissukseen matalassa lämpötilassa ja käytä lämpömittaria. Näin kala säilyy taatusti mehevänä eikä kypsy yli. 

Herkullinen vaihtoehto perinteisen uunilohen sijaan on myös lohi-lehtikaalilaatikko, jonka kermainen kastike raikastuu sitruunalla. Tähän laatikkoon käytetään keitettyjä perunoita, joten niitä kannattaa tehdä edelliselle aterialle reilusti.

Kala-äyriäiskeitto on jotain ihan muuta kuin perinteinen lohisoppa. Sahrami antaa liemeen hienostuneen maun. Pyydä kaupasta kalan perkeet mukaan ja valmista itse kalaliemi.

Suolakuoressa kypsennetty taimen on näyttävän näköinen, mutta helppo valmistettava. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty kala kypsyy uunissa mehukkaaksi vaivattomasti ja kala pysyy taatusti mehevänä.

Unohda lohi ja valitse kalatiskiltä vaihteeksi turskaa. Paistetun turskanseläkkeen kanssa tarjotaan perunapyreetä ja simpukkalientä. Myös paistetut sienet, herneet ja kasvikset sopivat seuraan.

Isänpäivälounas: Pääruoaksi kasviksia

Jos kokkaat mieluiten vegenä, sopii isänpäivälounaaksi vaikka sakea kurpitsakeitto, joka on kuin lämmin halaus sisältäpäin. Chilitahna tuo kultaiseen keittoon potkua. Raasta sopan pinnalle parmesaanijuustoa ja kruunaa ranskankermanokareella. Täydellistä!

Loistavan sienivuoden jälkeen emmerrisotto on täydellinen isänpäivälounaan pääruoka. Lampaankäävillä höystetty emmerrisotto keitetään kypsäksi maukkaassa sieniliemessä ja lopuksi sekaan lorautetaan kuumaa umamilientä. 

Maukas pasta sulattaa taatusti isän sydämen. Pasta all’aglio, olio e peperoncino syntyy kourallisesta raaka-aineita, mutta maku hurmaa. Koska ainekset ovat yksinkertaiset, satsaa laatuun. 

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Eikä ihme! Samettisen pehmeäksi muhinut munakoiso sulaa suuhun ja tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo kastikkeeseen potkua.

Näyttävä vegetarjottava on myös kokonaisena paahdettu kukkakaali. Mikä parasta se näyttää paistettuna juhlavalta, mutta sen tekeminen onnistuu ihan minimaalisella vaivalla.

Lisukkeita perunasta ja kasviksista

Huolella valmistettu isänpäivälounas ja pääruoka ansaitsevat arvoisensa lisukkeet. Perunsta syntyvät esimerkiksi supersuositut mäiskypotut tai timjamivoilla silattu muusi.

Sesongin kasviksia, kuten kurpitsaa, juureksia ja erilaisia kaaleja kannattaa käyttää luovasti. Kolmen kaalin pelti yhdistää kukkakaalit, ruusukaalit ja lehtikaalin. Paahtaminen tuo niihin aivan erityisen maun. Tässä täydellinen lisuke erityisesti liharuoille.

Hasselbackan kurpitsa tuo hauskaa ja herkullista vaihtelua syksyn kurpitsaruokiin. Voit täydentää makuelämystä paahdetun pekonin ja pinjansiementen seoksella.

Hasselbackan tapaan voi valmistaa myös juuripersiljaa, jonka makua tujaus piparjuurta piristää ihanasti.

Isänpäivälounas: Jälkiruoat

Jälkiruoaksi tarjotaan sesongin makuja. Persimonpannacotta ja rommipaahdetut hedelmät on juhla-aterian elegantti päätös. Aikuisten makuun maustettu fiini jälkiruoka terästetään tilkalla rommia. 

Puolukkakiisseli on raikas päätös isänpäivälounaalle. Ranskankerma tekee vaniljavaahdosta täyteläisen ja maukkaan. 

Sesongin hedelmistä valmistettu raikas hedelmätartar ja granaattiomenasabaione on juhlapöydän kaunotar, joka hunnutetaan kuohkealla ja makealla granaattiomenamehuun tehdyllä sabaionella.

Kuppi kahvia vai sittenkin jotain pientä makeaa? Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja tarjoa jälkiruoaksi affogato al caffe eli espressoon hukutettua vaniljajäätelöä.

Koko perheen suosikki on Geisha-suklaamousse. Tällä herkulla ei voi iskeä harhaan!

Lue myös Anna.fi: Isänpäiväkakku on suklainen – täydellisessä kakussa on vahva suklaan maku, raikas täyte tai valuva sisus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isänpäivälounas kotona – kokkaa ja nauti isän suosikkiruoat yhdessä läheisten kanssa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.