Punajuuri on makean mehukas juurikas

Punajuuri on mehukas ja monikäyttöinen juures.

Marinoi punajuurta raakoina viipaleina tai suikaleina. Linkoa korjuutuoreesta punajuuresta makeaa mehua tai paahda makeaa juurikasta uunissa. Leivontaankin punajuuri tuo uutta puhtia.

Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle.

Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Kuori pitää keiton ajan punajuuren värin ja ravintoaineet tallessa. Leikkaa jäähtyneistä punajuurista molemmista päistä pois siivut ja liu’uta kuori irti. Kuoriminen sujuu siististi, kun sujautat juuren muovipussiin. Jos kädet värjäytyvät, vesiliukoisena väri lähtee vedellä huuhtoen.

Täyttä ravintoa

Ravitsemuksellisesti punajuuri lunastaa paikkansa ruokalautasella. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaakin.

Vitamiineja siitä saa mukavasti: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti. Juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle.

Vahva väri kertoo punajuuren bioaktiivisista aineista. Energiaa punajuuresta kertyy suunnilleen sama määrä kuin porkkanasta.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Kokeile Kotilieden punajuurireseptejä:

Punajuuripihvit
Punajuurikiusaus
Borssikeitto
Hunajaiset punajuuret
Helppo punajuurilaatikko
Lindströminpihvit
Punajuurichipsit
Punajuuri-aurajuustokiusaus
Punajuuri-jauhelihapyörykät
Punajuurileipä
Helpot punajuuripiiraset
Punajuurisoppa
Punajuuritimbaalit
Punajuurisalaatti
Punajuuripiirakka

Lue myös: Puhtia punajuuresta

Avainsanat

Keskustelu

Ainoa huono puoli tässä herkkuvihanneksessa on, että vatsani ei kestä sitä! Se aiheuttaa kipristelyä suolessa ja vessaan tulee kiire parin tunnin sisällä reilummasta punajuurella herkuttelusta. Tykkään kovasti etikkapunajuurista ja sallatista, jossa on porkkanaa ja punajuurta reilusti ja perunaa vain nimeksi. Heikko maha vain rajoittaa ikävästi punajuurella mässäämistä.

vuoden 2008 herkkujuures. tulee hyvä kakkukin ainakin marttojen ohjeilla!

Olen tehnyt punajuurijauhelihapyöryköitä ja punajuurijauhelihakastikkeita tänä syksynä ensimmäisen kerran. En osannut aikaisemmin käyttää raakaa punajuuriraastetta valmistuksessa. Hyvää ja helppoa!!

Kommentoi juttua: Punajuuri on makean mehukas juurikas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X