Pääsiäiskaritsa kruunaa juhlapöydän

Karitsa on pääsiäispöydän perinteinen juhlaruoka. Sen voi tarjota niin perinteisenä paistina, riittoisana patana, pikaisina kyljyksinä kuin mausteisina lihapullinakin. Rippeistä syntyy ruokaisa salaatti.

pääsiäiskaritsa

Perinteinen karitsanpaisti maustetaan rosmariinilla, timjamilla, mintulla ja oreganolla. Pääsiäiskaritsa saa lisämakua, kun valelee paistia sitruunamehulla, valkoviinillä tai kermakahvilla.

Välimerellisen karitsanpaistin juju on maukas, välimerellinen täyte, joka tehdään fetajuustosta, aurinkokuivatuista tomaateista, oliiveista, pinjansiemenistä, valkosipulista ja oreganosta.

Marokkolainen karitsanpaisti puolestaan saa itämaista makua jogurttimarinadista, joka maustetaan valkosipulilla, kardemummalla ja kanelilla.

karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaistit tarjotaan tattirisoton ja tumman dijonkastikkeen kera. Tattirisottoon voi upottaa syksyllä kuivatun sienisadon.

Karitsanpotkat saavat mahtavan maun, kun ne kypsennetään ajan kanssa uunissa yhdessä kasvisten ja mausteiden kanssa. Kypsentämisen loppuvaiheilla samalle pannulle voi lisätä vielä karitsan paahtopaistit.

Maukas lammaspata riittää ruoaksi isollekin porukalle. Paras pata syntyy karitsan potkasta tai muusta luullisesta lihasta, joka saa hautua hissuksiin uunissa tai liedellä säilyketomaattien, punaviinin ja yrttien kera.

karitsan kruunukyljykset

Karitsan kruunukyljykset kierretään näyttäväksi kruunuksi ja kuorrutetaan italialaisella yrttitahnalla.

Karitsankyljykset sopivat kiireisen kokin pääsiäisaterialle, sillä maukas karitsaruoka valmistuu pannulla pikavauhtia.

Pääsiäiskaritsa voidaan tarjota myös lihapullina, jotka maustetaan Lähi-Idän tapaan valkosipulilla, kanelilla, juustokuminalla, silputulla taatelilla, lehtipersiljalla ja korianterilla.

salaatti

Lampurin salaatti syntyy marinoiduista kasviksista ja aasialaisittain lisämaustetuista karitsanpaistiviipaleista. Tarjoa ruokaisa salaatti vaikka pääsiäisen iltapalaksi tai toisen pääsiäispäivän lounaaksi, ja käytä siihen pääsiäisaterialta jääneet karitsanrippeet.

Lisää ruokaideoita pääsiäiseksi:
Hyvän mielen pääsiäisateria
Helppoa pääsiäisruokaa broilerista
Pasha kuuluu pääsiäiseen
Mämmi kuuluu pääsiäispöytään

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Vaivaton pääsiäsmenu

Kuvat: Jorma Marstio, Kristiina Kurronen ja Mirva Kakko / OM-arkisto

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pääsiäiskaritsa kruunaa juhlapöydän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X