Kasvissyöjän jouluruoat – katso maukkaat ohjeet

Myös kasvissyöjä herkuttelee jouluna. Mehevät joululaatikot, juhlavat pateet, kasvis”mäti” ja kasvissyöjän kinkku tuovat vaihtelua joulupöytään.

Kylmät kalaherkut korvataan kasvissyöjän joulupöydässä esimerkiksi marinoiduilla vihanneksilla ja juhlavilla salaateilla.

Kasvisrosolli sopii mainiosti kasvissyöjälle. Glögisipulit maustetaan punaviinillä ja glögillä ja tarjotaan kylminä. Sillin sijaan voi tarjota isoja tai pieniä valkoisia papuja marinoituina etikka-öljyliemessä.

Tuorejuustolla täytetyt taatelit sopivat alkupalapöytään. Myös marinoidut herkkusienet ovat juhlavaa ruokaa, ja niitä voi myös asetella kasvispateen päälle koristeeksi.

Kasvisyöjän mätitahna on juhlava herkku. Hyvin varustettujen kauppojen kalatuotehyllyistä löytyy Caviart-nimistä merilevävalmistetta, joka on valmista käytettäväksi mädin tapaan. Caviartia löytyy oranssina, keltaisena ja mustekalan musteella värjättynä mustana ”kaviaarina”.

Juhlavat salaatit ja pateet

Sienisalaatti ja kasvissienisalaatti maistuvat muillekin kuin kasvissyöjille. Jouluinen juustosalaatti kootaan pähkinöistä, päärynöistä ja sinihomejuustosta.

Joulupöydän salaatissa maistuvat viinirypäleet ja pinjansiemenet. Juhlavin salaateista on kasvissyöjän juhlava kaviaaripastasalaatti. Siitä saa vegaanillekin sopivan version jättämällä savuvuohenjuuston pois.

Juurespatee on kaunista ja näyttävää tarjottavaa. Pateessa on päällekkäin punajuuri- ja porkkanatäytettä, ja ne antavat sille upean värin.

Kaalien ystävä tekee pateen kukka- ja parsakaalista. Pähkinäpatee on ravitsevaa herkkua.

Mehevät juureslaatikot

Kaikki tutut joululaatikot, kuten porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko kuuluvat myös kasvissyöjän jouluun.

Raidallinen juureslaatikko yhdistää kekseliäästi perunaa, porkkanaa ja punajuurta. Bataatin ystävä innostuu lanttu-bataattivuoasta. Inkiväärinmakuinen juuresvuoka voidaan tarjoilla annosvuoissa.

Vegaanin juureslaatikoissa kerma ja maito korvataan kaura- tai soijamaidolla ja -kermalla. Soijatuotteissa on voimakkaampi ominaismaku kuin kauramaitovalmisteissa.

Mitä kinkun tilalle?

Kasvissyöjän kinkku tehdään soijapavuista ja –rouheesta, ja se saa päälleen voitaikinatakin. Jos soijapapuja ei löydy tölkeissä, osta kuivattuja papuja ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Kasvisyöjän pääruoaksi voi tarjota myös esimerkiksi valmiiksi marinoitua tai savustettua tofua, joita molempia löytyy hyvin varustetuista kaupoista juustohyllystä. Keyvt paistaminen riittää. Marinoimaton tofu kannattaa marinoida itse ja paistaa sitten.

Kuivatuotehyllyistä löytyviin soijaleikkeisiin imeytetään pakkauksen ohjeen mukaan nestettä ja mausteita ja sen jälkeen ne voidaan paistaa pannulla lihan tapaan. Luontaistuotekaupoista, ekokaupoista ja etnisistä ruokakaupoista löytyy myös monenlaisia kasvis”liha”tuotteita.

Keskustelu

Kiva kun joku oli laittanut hyvät kasvisruokaohjeet. Miniäni on kasvissyöjä ja haluan hänen myös nauttivan hyvästä jouluruoasta ”anoppilassa” 🙂 Kiitos !

En ymmarra mika ongelma kasvissyojilla olisi joulupyodassa. Laatikoita on monenlaisia, ja monen joulupoytaan kuuluu myos salaatit. Itse jatan pois vain kinkun.

Muuten hyviä ohjeita, maidon voi korvata soijamaidolla, mutta vegaani ei syö myöskään kananmunaa, joita oli useassa ohjeessa. Olisiko munattomia ohjeita?

Hei Vegaanin äiti, lanttulaatikon voi valmistaa vegaanisena, sillä ohjeessa suluissa mainittuja kananmunia ei tarvitse käyttää. Myös juuresvuoan ohje on kananmunaton. Kerma ja maito korvataan vastaavilla soija- tai kauratuotteilla. Suuri osa salaateista sopii vegaanille. Levätahnassa smetanan voi korvata maustamattomalla soijajugurtilla tai -kermalla.

Parasta on se, kun pikku Anni, Oskari ja kaikkein pienin Elisa avaavat paketteja. Paperit lentelevät, lahjojen arvostus tulee silmänräpäyksessä ”hyvä tai huono” .Se on hauskaa sivusta seurata.

Joulu tuo mielenrauhaa ja muistuttaa meitä Jeesuksen syntymästä. Hiljentyminen kaikesta humusta on jotain arvokasta, lahjojen ja syömisen jälkeen alkaa leppoissa aika odotellessa vuotta 2009.

Omaan jouluuni kuuluvat olennaisesti uunissa paahdetut kasvikset (erityisesti palsternakka ja maa-artisokka, jälkimmäisen kuorrutan usein kuivatuilla sienillä) ja jokin bataattiruoka. Lisäksi syön esim. tofu-seitan-kalkkunaa, savutofua, Tartexin herkullisia kasvistahnoja, sitruuna-rosmariini-pistaasi-vihreitä papuja ja balsamico-valkosipuli”voi”-parsakaalia.

Kananmuna on ohjeesta riippuen helppo korvata esim. soijajauholla (+ vedellä), tofulla, perunalla, banaanilla, soijajugurtilla, pellavansiemenillä (+ vedellä) tai tarvittaessa kaupallisella munankorvikejauholla.

Miksi ei ole mitään muuta pääruokavaihtoehtoa kuin kasvissyöjän kinkku? Monet kasvissyöjät eivät ollenkaan pidä lihan korvikkeista ja yleensä muut ideat kuin lihan korvikkeet maistuvat paremmilta. Miksei esimerkiksi portobello-sieniä ja vuohenjuustoa? Kuten yllä joku totesi kommentissa, jouluna on jo kasvissyöjälle laatikoita ja salaatteja joka tapauksessa, joten ongelma on enemmän pääruoan kanssa.

Kommentoi juttua: Kasvissyöjän jouluruoat – katso maukkaat ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X