Ruoka

Kasvissyöjän jouluruoat – katso maukkaat ohjeet

Myös kasvissyöjä herkuttelee jouluna. Mehevät joululaatikot, juhlavat pateet, kasvis”mäti” ja kasvissyöjän kinkku tuovat vaihtelua joulupöytään.

Kasvissyöjän jouluruoat ovat tulvillaan värejä ja makuja. Kokosimme tarjolle Kotilieden herkullisimmat kasvisruoat, jotka taatusti maistuvat joulupöydässä.

Kasvissyöjän jouluiset alkupalat

Pienellä vaivalla syntyy hyvää ja erilaista.  Kylmän alkupalapöydän vegaaniruoat ovat yllättävän helppoja valmistaa. Rosolli sopii sellaisenaan mainiosti kasvissyöjälle ja sen kylkeen voi tehdä  munakoisosta  herkullista vegaanista sinappi”silliä”. Sillin sijaan voi tarjota isoja tai pieniä valkoisia papuja marinoituina etikka-öljyliemessä.

Somehitiksi noussut porkkala, korvaa mainiosti graavatun lohen kasvissyöjän joulupöydässä. Vegaaninen skagenröra syntyy kätevästi safutofusta.

Glögisipulit maustetaan punaviinillä ja glögillä ja tarjotaan kylminä.

Juurespatee on kaunista ja näyttävää tarjottavaa. Pateessa on päällekkäin punajuuri- ja porkkanatäytettä, ja ne antavat sille upean värin. Patee maistuu kylmänä alkupalana saaristolaisleivän kanssa. Kaalien ystävä tekee pateen kukka- ja parsakaalista. Pähkinäpatee on ravitsevaa herkkua.

Pehmeäarominen maa-artisokkakeitto on juhlava aloitus jouluaterialle. Korvaa ohjeen kerma soija-tai kaurakermalla.

Pienet ja somat falafel­bruschetat uppoa­vat nopeasti nälkäisiin suihin. Falafel-tarjoiluun sopii myös mainiosti paahdettu kurpitsatahna, sen makumaailma viittaa Lähi-itään.

Juhlavat salaatit ja kasvislisukkeet loistavat kasvissyöjän pöydässä

Sienisalaatti kuuluu suomalaiseen joulupöytään. Kermavaahtopohjainen, perinteinen sienisalaatti tehdään haaparouskuista ja suolasienistä. Sienisalaatin modernimpi versio syntyy herkkutateista, pähkinöistä ja omenoista. Tarjoa tämä salaatti rapeiden keksien päällä.

Joulupöydän salaatissa maistuvat viinirypäleet ja pinjansiemenet. Kepeä pääryinöillä höystetty salaatti maistuu tuhtienkin jouluruokien kanssa. Paahdetuista juureksista koottu salaatti viimeistellään appelsiinikastikkeella

Ruusukaali on joulun kasvislisukkeiden ykkönen. Sheivattu ruusukaalisalaatti täydentyy pähkinöillä ja karpaloilla, voit jättää ohjeessa mainitun juuston pois, jos haluat salaatista vegaanisen.

Keltaisena hohtava kukkakaali-kvinoasalaatti ja paahdettu kurpitsalaatti sopivat  joulupöytään kuin nakutetut.

Helposti valmistuvat mutta maukkaat seesamipavut maistuvat joulupöydässä.

Mehevät juureslaatikot

Kaikki tutut joululaatikot, kuten porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko kuuluvat myös kasvissyöjän jouluun.

Raidallinen juureslaatikko yhdistää kekseliäästi perunaa, porkkanaa ja punajuurta. Bataatin ystävä innostuu lanttu-bataattivuoasta. Inkiväärinmakuinen juuresvuoka voidaan tarjoilla annosvuoissa.

Vegaanin juureslaatikoissa kerma ja maito korvataan kaura- tai soijamaidolla ja -kermalla. Soijatuotteissa on voimakkaampi ominaismaku kuin kauramaitovalmisteissa.

Mitä kinkun tilalle?

Kasvisyöjän pääruoaksi voi tarjota myös esimerkiksi valmiiksi marinoitua tai savustettua tofua, joita molempia löytyy hyvin varustetuista kaupoista juustohyllystä. Keyvt paistaminen riittää. Marinoimaton tofu kannattaa marinoida itse ja paistaa sitten. Tofusta taiot upean vegaanisen joulukinkun. Tofukinkku maistuu koko perheelle.

Savustettu munakoiso on yllättävän lihaisa ja maistuu kasvissyöjän joulupöydässä kinkun sijaan.

Yksinkertaisen nerokas kokonaisena paahdettu kukkakaali on helppo, herkullinen ja superkaunis – todellinen joulupöydän kuningatar.

Kuivatuotehyllyistä löytyviin soijaleikkeisiin imeytetään pakkauksen ohjeen mukaan nestettä ja mausteita ja sen jälkeen ne voidaan paistaa pannulla lihan tapaan. Luontaistuotekaupoista, ekokaupoista ja etnisistä ruokakaupoista löytyy myös monenlaisia kasvis”liha”tuotteita.

Portobellosienistä syntyy maukas pääruoka, kun täytät sienet nyhtökauralla, tomaateilla ja maustat valkosipulilla.

Kasvissyöjän ei tarvitse syödä jouluna pelkkiä laatikoita tai salaattia. Paistonarulla sidottu kokonainen kurpitsa on upean näköinen joulupöydässä ja toimii vegaanisessa joulupöydässä kinkun sijaan aterian kruununa.

Linssimureke maustetaan savupaprikalla, tomaatilla ja oreganolla. Annoksesta saa vegaanisen, kun vaihtaa ranskankerman vastaavaan kasvipohjaiseen valmisteeseen.

Kasvisyöjän jouluiset jälkkärit

Suklaamousse, glögipäärynät, juustokakku ja –tarjotin ovat joulupöydän klassikkojälkiruokia. Näillä ohjeilla voit valmistaa ne kaikki kasvisruokavaliota noudattavalle.

Artikkelia on päivitetty 8.12.2021

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvissyöjän jouluruoat – katso maukkaat ohjeet

Unskit

Kiva kun joku oli laittanut hyvät kasvisruokaohjeet. Miniäni on kasvissyöjä ja haluan hänen myös nauttivan hyvästä jouluruoasta ”anoppilassa” 🙂 Kiitos !

Kirjatoukka

Kiitos todella hyvistä kasvisruokaohjeista!

Ei lihaa

En ymmarra mika ongelma kasvissyojilla olisi joulupyodassa. Laatikoita on monenlaisia, ja monen joulupoytaan kuuluu myos salaatit. Itse jatan pois vain kinkun.

Vegaanin äiti

Muuten hyviä ohjeita, maidon voi korvata soijamaidolla, mutta vegaani ei syö myöskään kananmunaa, joita oli useassa ohjeessa. Olisiko munattomia ohjeita?

Laura

Hei Vegaanin äiti, lanttulaatikon voi valmistaa vegaanisena, sillä ohjeessa suluissa mainittuja kananmunia ei tarvitse käyttää. Myös juuresvuoan ohje on kananmunaton. Kerma ja maito korvataan vastaavilla soija- tai kauratuotteilla. Suuri osa salaateista sopii vegaanille. Levätahnassa smetanan voi korvata maustamattomalla soijajugurtilla tai -kermalla.

JN

Kiitos näistä kasvisjouluruokaresepteistä! Ihanaa!

Isompi Anni

Parasta on se, kun pikku Anni, Oskari ja kaikkein pienin Elisa avaavat paketteja. Paperit lentelevät, lahjojen arvostus tulee silmänräpäyksessä ”hyvä tai huono” .Se on hauskaa sivusta seurata.

Isompi Anni

Joulu tuo mielenrauhaa ja muistuttaa meitä Jeesuksen syntymästä. Hiljentyminen kaikesta humusta on jotain arvokasta, lahjojen ja syömisen jälkeen alkaa leppoissa aika odotellessa vuotta 2009.

Kiitos

kiitos kiitos!! 🙂

Kasvissyöjän äiti

Kiitos tästä ohjesivusta, hyvin löytyi!

MaijaH

Omaan jouluuni kuuluvat olennaisesti uunissa paahdetut kasvikset (erityisesti palsternakka ja maa-artisokka, jälkimmäisen kuorrutan usein kuivatuilla sienillä) ja jokin bataattiruoka. Lisäksi syön esim. tofu-seitan-kalkkunaa, savutofua, Tartexin herkullisia kasvistahnoja, sitruuna-rosmariini-pistaasi-vihreitä papuja ja balsamico-valkosipuli”voi”-parsakaalia.

Kananmuna on ohjeesta riippuen helppo korvata esim. soijajauholla (+ vedellä), tofulla, perunalla, banaanilla, soijajugurtilla, pellavansiemenillä (+ vedellä) tai tarvittaessa kaupallisella munankorvikejauholla.

Outi

Miksi ei ole mitään muuta pääruokavaihtoehtoa kuin kasvissyöjän kinkku? Monet kasvissyöjät eivät ollenkaan pidä lihan korvikkeista ja yleensä muut ideat kuin lihan korvikkeet maistuvat paremmilta. Miksei esimerkiksi portobello-sieniä ja vuohenjuustoa? Kuten yllä joku totesi kommentissa, jouluna on jo kasvissyöjälle laatikoita ja salaatteja joka tapauksessa, joten ongelma on enemmän pääruoan kanssa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.