
Ranskalainen ruoka on yksi maailman arvostetuimmista – kokosimme klassikko-ohjeet alkukeitosta jälkkäreihin ja leivonnaisiin
Ranskalainen ruoka on tunnettu ympäri maailmaa - eikä turhaan! Tutustu rankalaisen keittiön makumaailmaan ja löydä suosikkireseptisi. Ranskalaisten makujen loihtiminen omassa kotikeittiössä on yllättävän helppoa!
Ranskalainen ruoka on täynnä klassikkoja bouillabaissesta ratatouilleen sekä crème brûléesta tarte tatin -piirakkaan. Hienostuneet ruokalajit tulevat ensimmäisenä mieleen maan ruokakulttuurista, mutta Ranska on tunnettu myös maukkaista maalaisruoista ja toinen toistaan herkullisemmista jälkiruoista sekä leivonnaisistaan.
Ranskalainen ruokakulttuuri ja ranskalainen keittiö tunnetaan maailmalla
Ranskalaisen ruoan valmistustaito on vaikuttanut merkittävästi lähes kaikkiin länsimaiden ruokakulttuureihin, ja sen perusteita käytetään lähes kaikissa länsimaiden keittotaidon koulukunnissa.
Ranskalaisen ruokakulttuurin kulmakiviä ovat laadukkaat tuotteet ja tuoreet raaka-aineet, joissa suositaan erityisesti paikallisia vaihtoehtoja. Ranskan eri paikkakunnilla on oma perinteinen tapansa valmistaa ruokaa, ja maan monipuolista ruokakulttuuria täydentävät maan eri alueiden omat erikoisuudet.
Ranskalainen ruoka koostetaan erilaisista kasviksista ja lihasta, mutta myös erilaisia lintuja, kuten kanaa, kukkoa, ankkaa ja viiriäisiä käytetään paljon. Maan rannikkoalueilla merenelävät ovat monesti annosten pääosassa ja tarjolla on esimerkiksi kalaa ja simpukoita. Erikoisempia vaihtoehtoja lautaselle ovat etanat ja sammakot.
Ranskan perinneruoka voi olla rennon rustiikkista tai hienostunutta, mutta aina taidolla valmistettua. Erilaiset keitto- ja pataruoat ovat Ranskassa suosittua ruokaa ja usein klassikon maineessa. Sipulikeitto ja bouillabaisse lienevät keitoista tunnetuimpia. Pääruoat ovat ranskalaisessa maalaiskeittiössä usein melko tuhteja ja rustiikkisia, mutta Ranskassa valmistetaan paljon myös erikoisempia ja hienostuneempia ruokia, kuten simpukoita ja ostereita.
Rankalainen ruoka: Aterian alkuun keittoa tai ostereita
Erilaiset pateet ovat Ranskassa yleinen kylmä alkuruoka. Lämpimistä alkuruoka-annoksista perinteisimpiin kuuluu sipulikeitto, joka kuorrutetaan leipäviipaleella sekä juustolla.
Tartar eli raakana syötävä pihvi on Ranskassa suosittua ruokaa. Sen kanssa tarjoillaan yleensä raaka kananmunan keltuainen ja kapriksia.
-
Ranskalainen sipulikeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Crème Ninon (ranskalainen hernekeitto)
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Maalaispatee
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Sienipatee
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Hirvitartar
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Pekonivoilla gratinoidut osterit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Pääruoaksi pataa tai simpukoita
Ranskassa tyypillinen pääruoka sisältää lihaa tai mereneläviä. Lisukkeena on yleensä kasviksia, jotka vaihtelevat sesongin ja alueen mukaan. Peruna eri muodoissa on suosittu lisuke monissa annoksissa.
Suositut pääruoka-annokset vaihtelevat alueen mukaan. Esimerkiksi Länsi-Ranskassa suosittua on moules marinières eli kattilallinen sinisimpukoita yhdessä ranskalaisten perunoiden kera.
Yksi tunnetuimmista ranskalaisista pääruoista on coq au vin, joka on viinissä kypsytettyä kukkoa tai kanaa. Klassinen ranskalainen ruoka on myös burgindinpata.
Ratatouille on erityisesti Provencen alueen klassinen kasvispata, johon upotetaan tyypillisesti tomaattia, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Ratatouille voidaan nauttia pääruokana tai lisukkeena lihan kera.
Keitoista suosittuja ovat paitsi kala-äyriäsikeitto bouillabaisse, myös bourride eli provencelainen kalakeitto. Ranskalainen kesäkeitto tarjoillaan pistou-kastikkeen kera.
-
Lyonin kanaa
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Burgundinpata
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Coq au vin (kukkoa viinissä)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 5 annosta
-
Ratatouille
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Merimiehen sinisimpukat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Bouillabaisse-liemi ja halstrattu lohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Bourride (provencelainen kalakeitto)
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Ranskalainen kesäkeitto ja auringonkukkapistou
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Ranskalainen keittiö: Juustot ovat ylpeydenaihe
Pääruoan jälkeen tarjotaan juustoja, onhan Ranska yksi tunnetuimmista juustontuottajamaista. Sieltä ovat kotoisin monet suositut juustot, kuten brie, camembert ja roquefort. Juustoja valmistetaan niin lehmän- kuin vuohenmaidosta.
Tarjolle asetetaan aina useampaa erilaista juustolaatua, joista jokainen voi poimia itselleen mieleisensä. Juustojen kanssa voidaan tarjota esimerkiksi hedelmiä, leipää tai salaattia.
Ranskalainen ruoka: Jälkiruoat
Ateria päätetään pieneen makeaan, joka yksinkertaisimmillaan voi olla tuoreita hedelmiä jäätelön, sorbetin tai kermavaahdon kera. Ranskassa jälkiruoat ovat toinen toistaan upeampia ja herkullisempia.
Crème brûlée eli paahtovanukas on yksi ranskalaisten ravintoloiden klassikkojälkiruoista. Myös suklaasta tehdyt jälkiruoat kuten fondant au chocolat eli suklaafondant sekä suklaamousse löytyvät monesti ravintoloiden ruokalistalta.
-
Crème brûlée
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Suklaafondant
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Ranskalainen suklaamousse
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Ranskalainen keittiö: Makeat leivonnaiset
Ranska on myös lukuisten herkullisten makeiden leivonnaisten koti, joista moni on maailmalla tunnettu klassikko. Ranskassa päivä aloitetaan usein leipomosta haetuilla herkuilla. Yksinkertaisimmillaan aamiainen koostuu croissantista tai pain au chocolat -leivonnaisesta, jossa voitaikinan täytteenä on suklaata. Juomana on usein maitokahvi, cafe au lait.
Eclair on tuulihattutaikinasta valmistettu leivonnainen, joka kuorrutetaan suklaalla ja täytetään kermalla. Financier-leivokset puolestaan ovat ranskalaisia, pieniä kultaharkon muotoisia leivonnaisia, joiden ihanan maun salaisuus on ruskistetussa voissa.
Madeleine-leivos on ranskalaisen leivoskulttuurin klassikko. Vaikka pieni kakku on luonteeltaan vaatimaton, saa siitä korean herkun, kun sen koristelee teemaväreihin sopivaksi. Ehdottomasti leipomisen arvoisia ovat myös keikauskakku tarte tatin sekä hienostuneet macaron-leivokset, joiden makuvaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana.
Jouluna Ranskassa herkutellaan perinteisesti jouluhalolla, joka on näyttävästi koristeltu ja kuorrutettu kääretorttu. Ranskalaisen jouluhalon koristelussa voi käyttää mielikuvitusta, tässä koristelussa on jäljitelty klassisesti oksakuviointia.
Ranskalainen Galette des Rois -torttu on saanut nimensä kolmen tietäjän mukaan. Loppiaisena mantelitäytteistä kuninkaiden torttua tarjotaan samppanjan kanssa. Leivonnaisen sisään kätkettiin ennen onnea tuottava papu, jonka asemesta nykyisin käytetään pientä muovi- tai posliiniesinettä. Se, joka saa tortusta pavun, kruunataan illan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Kuningas saa kultaisen kruunun ja kuningatar hopeisen ja kruunupää valitsee joukosta itselleen kruunattavan puolison.
-
Clafoutis
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Financier-leivokset
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Madeleine-leivos
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
-
Ranskalainen jouluhalko
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Macaron ohje – suosikkileivos suolakaramellitäytteellä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
-
Eclair
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Savariini
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 25 annosta
-
Tarte tatin luumuista
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Florentiinit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Tarte tatin (ranskalainen omenakeikauskakku)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
-
Kuninkaiden torttu (Galette des Rois)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ranskalainen ruoka: Suolaiset leivonnaiset
Suolaisten leivosklassikoiden joukkoon kuuluu ainakin galette eli rento ja rustiikkinen avopiirakka, jonka voi täyttää vaikka juureksilla tai äyriäisillä.
Patonki lienee ranskalaisista leivistä tunnetuin, mutta vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla myös peikonlehden muotoista fougasse-leipää.
Quiche Lorraine eli kinkkujuustopiirakka on klassikko, josta on monia muunnelmia. Perinteisissä versioissa piirakan täytteeksi lisätään sakeaa kermaa, munia ja pekonia, muttei juustoa. Quicheen voi kuitenkin lisätä lähes mitä tahansa, mikä sopii yhteen kananmunien ja kerman kanssa, jokainen voi tehdä omat yhdistelmänsä. Täyte kaadetaan voitaikinakuoreen ja paistetaan uunissa kuohkeaksi ja kullanruskeaksi.
Lue myös Anna.fi: Tee croissantit kotona – näillä kuvallisilla ohjeilla onnistut!
-
Fougasse-leipä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Patonki
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
-
Juuresgalette
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Ranskalainen äyriäisgalette
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Quiche Lorraine (kinkku-juustopiirakka)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Metsäinen riista-quiche
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Juustocroissantit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Ranskalaiset voisarvet
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Kinkkuquiche
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ranskalainen ruoka: illallinen pitkän kaavan mukaan
Ranskassa erityisesti illallinen ruokaillaan yleensä pitkän kaavan mukaan. Ranskalainen 3 ruokalajin menu koostuu alku-, pää- ja jälkiruoasta, mutta lisänä tarjotaan yleensä myös juustoja. Leipää on ranskalaisella aterialla yleensä tarjolla koko aterian ajan.
Ruoan ohella aivan yhtä tärkeä aterian osa ovat myös juomat, jotka valitaan aina sopimaan yhteen tarjolla olevien annosten kanssa. Aterian aloittaa usein aperitiivijuoma, jonka kanssa voidaan joskus napostella jotain pientä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ranskalainen ruoka on yksi maailman arvostetuimmista – kokosimme klassikko-ohjeet alkukeitosta jälkkäreihin ja leivonnaisiin