Mainettaan parempi peruna: Tutustu suosikkivihanneksen terveysvaikutuksiin ja nappaa herkulliset reseptit

Monipuolinen peruna kuuluu suomalaisten perusruokavalioon. Suomalainen syökin keskimäärin 52 kiloa perunaa vuodessa. Oletko tietoinen perunan terveysvaikutuksista?

Koisokasveihin kuuluvaa perunaa on syöty Euroopassa noin viisisataa vuotta, mutta Etelä-Amerikassa kasvia on hyödynnetty ruoanlaitossa jo tuhansia vuosia. Eurooppalaiset innostuivat perunasta valloitusretkillään.

Espanjalaiset lastasivat laivoihinsa alkuperäiskansojen aarteiden lisäksi perunaa, joka pitikin espanjalaisten yllätykseksi keripukin loitolla pitkän laivamatkan ajan. Nykytiedon valossa osataan sanoa, että kiitos tästä kuuluu perunan sisältämälle C-vitamiinille.

Ekologinen ja terveellinen valinta

Kotimaisella perunalla on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Sen kuljetusmatkat jäävät pieniksi, joten perunan käyttö jokapäiväisessä ruokavaliossa on suositeltavampaa kuin riisin tai pastan.

Perunan kulutus on laskenut 2010-luvulla noin 60 kilosta per henkilö noin 52 kiloon. Perunaa ei kuitenkaan tarvitse vältellä kaloreiden pelossa, sillä se sisältää vähemmän energiaa kuin sama määrä riisiä tai pastaa.

Peruna on myös ravintoarvoiltaan hyvä valinta, sillä se sisältää enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin sama määrä riisiä tai pastaa. Perunan voi siis hyvillä mielin valita annoksen hiilihydraatiksi.

Peruna on terveellistä lähiruokaa.

Peruna sisältää esimerkiksi C- ja B-vitamiinia. Erityisesti uusi peruna on C-vitamiinipitoista, mutta pitkään säilytetty vihannes menettää säilytyksessä C-vitamiinia.

Valmistustavalla on väliä

Hivenaineet ja vitamiinit säilyvät parhaiten, kun kypsennät perunan höyryssä tai uunissa. Pois heitettävään keitinveteen liukenee osa vitamiineista ja kivennäisaineista.

Annoksen kaloripitoisuutta ajatellen paras valmistustapa perunalle on keittäminen, höyryttäminen tai kypsennys uunissa ilman lisärasvaa. Sen sijaan ranskalaiset perunat ja sipsit sisältävät paljon epäterveellisiä transrasvoja ja kaloreita.

Mikä tahansa perunavalmiste ei siis ole automaattisesti terveellistä. 150 gramman annos perunaa eri muodoissa sisältää 105–790 kcal energiaa, joka vaihtelee valmistustavan, lähinnä rasvan määrän mukaan.

Säilytä oikein

Peruna on terveellistä lähiruokaa.

Peruna nauttii pimeästä ja viileästä. Valossa ja lämpimässä sen elintoiminnot käynnistyvät ja se alkaa itää. Itänyttä tai vihertävää perunaa ei pidä syödä, sillä näissä myrkyllisen glykoalkaloidin määrä lisääntyy.

  • Säilytä valolta suojattuna.
  • Pakatun perunan oikea säilytyslämpötila on +4 – +6 astetta. Liian alhainen säilytyslämpötila voi palelluttaa sen. Liian korkeassa lämpötilassa se alkaa itää.
  • Pesemättömänä peruna säilyy parhaiten, kotikellarissakin jopa läpi talven.
  • Liian kuiva säilytyspaikka kuivattaa perunan: kuori on nahistunut ja pehmeä.
  • Pestyn ja pakatun perunan säilyvyys on noin kolme viikkoa pakkauspäivästä oikein säilytettynä.

Nappaa perunareseptit herkutteluun

Lämmin peruna-sipulisalaatti syntyy uuden sadon tuotteista ja vie kielen mennessään.

Hasselbackan perunat on klassikko, joka sopii hyvin liharuokien lisukkeeksi.

Hasselbackan perunapaistos

Hauskat perunalaivat saavat kaverikseen täyteläisen juuressoseen.

Perunarieska on klassikko, jonka tekeminen on nopeaa. Tähteeksi jääneestä peruna- ja juuressoseesta leivot pikaisesti rieskan.

BBQ-perunat ovat täydellinen pari grilliruoalle. Ne saavat makua valkosipulista ja tulisesta chipotle-kastikkeesta.

Lähteet: Evira, Suomen siemenperunakeskus

Lue myös:

Peruna on maittavaa perusruokaa
Parhaat perunareseptit
Uusi peruna tuo kesän
Parsakaali: tutustu terveysvaikutuksiin ja maukkaisiin resepteihin
Kahvi onkin terveyspommi! Katso yllättävät terveysvaikutukset

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mainettaan parempi peruna: Tutustu suosikkivihanneksen terveysvaikutuksiin ja nappaa herkulliset reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X