Perunalajikkeet tutuiksi

Valitse perunalajike käyttötarkoituksen mukaan. Käytä uuniruokiin, muusiin ja muhennokseen jauhoisia, helposti hajoavia ja muhevaksi kypsyviä lajikkeita. Keitettäväksi ja salaattiin sopivat kiinteämaltoiset lajikkeet.

Van Gogh

Van Gogh on Suomen suosituin perunalajike. Se on suurikokoinen, pyöreähkö yleisperuna, joka jauhoisuudestaan huolimatta kestää keittämistä. Sopii kaikkiin ruokiin, erityisesti keitettäväksi ja uuniruokiin mutta myös soseeksi.

Velox

Velox on jauhoinen ja silti kiinteämaltoinen yleisperuna, joka säilyy hyvänä pitkälle kevääseen. Keltamaltoinen ja maukas mukula kestää hyvin keittämistä ja se sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen.

Nicola

Nicola on kiinteämaltoinen, sileäkuorinen ruokaperuna, jonka mukulat ovat pitkänomaisia ja keltamaltoisia. Sopii hyvin kuorittavaksi ja salaattiperunaksi.

Siikli

Siikli on kiinteämaltoinen, herkullinen kesä- ja syyslajike. Sen mukulat ovat kauniita ja pitkänomaisia.

Pito

Pito on jauhoinen, voimakkaan keltamaltoinen, hyvänmakuinen ruokaperuna, jonka mukulat ovat kauniin muotoisia, pyöreähköjä ja tasakokoisia. Se sopii hyvin soseutettavaksi. Keitä varoen, mieluiten höyryssä. Hajoaa helposti.

Puikula

Puikula on jauhoinen, vanha perunalajike, jonka maku kehittyy parhaaksi pohjoisen pitkässä päivässä. Mukulat ovat pitkulaisia ja käyriä. Malton väri on voimakkaan keltainen. laatu, maku ja säilyvyys on erittäin hyvä. Keitettäessä hajoaa helposti.

Säilytä perunat pimeässä

Väärin säilytetty peruna on käyttökelvoton. Peruna pehmenee, nahistuu ja alkaa itää huoneenlämmössä. Kylmässä se imeltyy sokeriksi muuttuneen tärkkelyksen ansiosta.

Valossa säilytetty peruna vaihtaa värinsä vihreäksi. Vihreyden aiheuttama solaniini on myrkyllistä, ja siksi vihertyneet perunat on syytä heittää pois.

Parhaiten säilyy pesemätön multaperuna. Oikea säilytyslämpötila on viileä, noin 4-asteinen, pimeä paikka. Kotioloissa perunat säilyvät kellarissa tai jääkaapin vihanneslokerossa.

Lue myös:
Peruna
Perunasta perusruokaa
Perunan parhaat puolet
Peruna on maittavaa perusruokaa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perunalajikkeet tutuiksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X