Kotoisia kalaruokia

Useimmat kalaruoat ovat kevyitä ja maistuvat erilaisten kasvislisäkkeiden kanssa.

Talvella kala on yksi tärkeimmistä D-vitamiinin lähteistä. Myös kalan pehmeät rasvat tekevät hyvää sydämelle. Syö kalaa kaksi kertaa viikossa!

Kalaruokien valmistaminen on helppoa kun muistaa, että kala kypsyy nopeasti eikä tarvitse voimakkaita mausteita tai erityisen korkeita lämpötiloja. Siksi hyviä valmistustapoja ovatkin höyryttäminen, keittäminen ja uunissa paistaminen.

Kalakeitto muuntuu moneksi

Kalakeittoa voi valmistaa monin mauin. Helppo kalaseljanka on kotoisin itänaapurista, kun taas tuttu madekeitto on kotimaista helmikuun herkkua.

Jos haluat kalakeittoon eksoottisempia makuja, kokeile thai-kalakeittoa, joka maustetaan thai-basilikalla ja korianterilla. Tarjoa kalakeiton kanssa tuoretta ruisleipää tai täysjyväsämpylöitä.

Mehevää uunissa, hyvää höyryllä

Maukas kalamureke tai sitruunasiika sopivat tarjottavaksi niin juhlavaan kuin arkiseenkin pöytään. Uunikalasta saa erilaista kalaa ja mausteita vaihtelemalla.

Kookoskalaan sopii tavallinen seiti ja pinaattikalaan lohi. Myöskään hyvää ja edullista silakkaa ei kannata unohtaa. Tutut silakkapihvit paistuvat nopeasti pannulla tai uunissa. Uuniin voi sujauttaa myös silakkalaatikon tai kala-parsakaaligratiinin.

Kokeile höyrytettyä ahvenfileetä pannulla kypsentäen. Ahvenen tilalla voit käyttää myös muuta kalaa. Kalamurekepihvit ja kermaviilikastike perunoiden kera sopii vaikka viikonloppulounaaksi, josta lapsetkin pitävät.

Lisää kalaruokia ohjeita ja vinkkejä kalan käsittelyyn löydät täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Syömme kalaa kolme kertaa viikossa pääruokana ja tähteitä tai valmiiksi savustettua kalaa lounasruokana lähes päivittäin. Kirjolohesta,Koskenlaskija- paketista, piparjuuritahnatuubista on moneksi, kun lisänä on hyviä perunoita. En ole ikinä kuullutkaan Wasabi-tahnoista, kevätsipuleista ja sitruunaruohoista.Sitruunaa jopa limettiäkin osaamme sentään käyttää. Jos noita kaikkia mausteita rupeaa metsästämään, niin jäävät kalat pian vanhenemaan ja mielestäni riittää, että keittiössä on vain yksi vanha, olkoon sitten isäntä tai emäntä. Tuore kala on hyvän ruuan perusta, liiat mausteet saattavat pilata jalon kalan maun. Valitettavasti tänä talvena on kuhaa ja siikaa ollut huonosti tarjolla tai hinta on ollut liian korkea eläkeläisille.
Suomessa on niin jaloja kalalajeja, että niitä ei pidä pilata ”inkivääreillä ja pirunsäärillä”.

Minäkin syön pari kertaa viikossa kalaruokaa jotenkin laitettuna.Tänä vuonna on taas kuha liikkunut tosi hyvin ja uinut verkkoon täällä itä-suomessa monta kertaa.Jopa niin paljon että tympäsemään rupeaa jo.Mutta on syöty muutakin kalaa,siika on minun herkkuani,mutta sitä ei ole paljon saatu….Ei minunkaan mielestäni kalaa tarvitse maustaa kuin suolalla ja kalamausteella ja sitten tietenkin sitruunalla.Esim. madekeitto ei tarvitse muita mausteita kuin sipulin,suolan ja pippurin.Paistokaloille olen laittanut sitruunanmehua,suolaa ja kalamaustetta.Voi on ainoa oikea rasva jossa paistan kalat.Tykkään myös savukalasta ja pääsiäiseksi savustankin siikaa ja arvelin kokeilla myös kuhaa savustettuna.

Mitä mausteita löytyisi kotoa siian maustamisseen?????
Ettei tarvis mennä kauppaan!!!

Tarvis vielä kylläkin olla terveellistä ettei mittään epäterveellistä laittais kalaan…………………………..

Kommentoi juttua: Kotoisia kalaruokia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X