Mausteinen joulumenu tuo vaihtelua perinteisiin

Lähi-idän mausteiset ruoat tuovat vaihtelua perinteisiin. Miksipä et vaihtaisi joulun alkupalapöytää meze-valikoimaan? Kinkun ja laatikoidenkin tilalla voi olla jotakin ihan muuta.

Kun kinkku, laatikot ja perinteinen rosolli tylsistyttävät, ota kokeiluun paahdetut porkkanat tahinikastikkeella, herkulliset tahnat ja dipit sekä marokkolaisittain maustettu uunilohi tai lammas. Lähi-idän lämmin makumaailma on kuin luotu suomalaiseen joulupöytään.

Lue myös: Perinteinen joulumenu

Meze-pöytä korvaa perinteiset alkupalat

Herkulliset alkupalat syntyvät rosollin tyyliin tehdystä tabboulehsalaatista, värikkäistä tahnoista, mausteisista lammaslihapullista sekä uunituoreesta pitaleivästä. Eikä mätiäkään ole joulupöydästä unohdettu.

Lammaslihapullat maustetaan Lähi-Idän tapaan valkosipulilla, kanelilla, juustokuminalla, silputulla taatelilla sekä lehtipersiljalla ja korianterilla.

lammaslihapullat

Kaneli ja taatelit yllättävät lammaslihapullien mausteena. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Lammaslihapullat

Munakoisotahna eli baba ghanoush kuuluu meze-pöydän antimiin. Paahdetuista munakoisoista pyöräytetty tahna viimeistellään sitruunanlohkoilla sekä granaattiomenan siemenillä. Paahda munakoisot riittävän kypsiksi. Paras tahna syntyy, kun kuori on reilusti ryppyinen ja paahtunut. Silloin sisus on kermaisen pehmeä.

munakoisotahna eli baba ganoush

Granaattiomenansiemenet tuovat munakoisotahnaan joulun hohdetta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Munakoisotahna eli baba ghanoush

Rosolli-tabbouleh kokoaa yhteen perinteisestä rosollista tutut raaka-aineet: etikkapunajuuret, maustekurkut ja omenan. Couscous tuo rosollisalaattiin mehevyyttä ja tuoreet yrtit lisämakua.

rosolli-tabbouleh

Rosollin voi tarjota myös näin. Couscous tuo tabbouleh-tyyliseen salaattiin mehevyyttä, yrtit lisämakua. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Rosolli-tabbouleh

Punajuurihummus sekoitetaan perinteiseen tapaan kikherneistä sekä seesaminsiementahnasta eli tahinista. Etikkapunajuuret antavat hummukselle kauniin värin. Punajuurihummuksen kruunuksi sopivat herkulliset sattumat: oliivit, kaprikset tai suolakurkkukuutiot. 

punajuurihummus

Monen suosikki, kikherneistä surautettu hummus saa jouluksi pirteän pinkin värin punajuuresta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Punajuurihummus

Pitaleivät ovat pehmoisia leipäsiä, jotka kuuluvat Lähi-Idän herkkujen seuraan ja maistuvat meze-pöydän antimien kera. Uunituoreiden leipien avulla viimeisetkin maut ja kastikepisarat saa kaavittua lautasilta parempiin suihin. Tee taikina edellisenä päivänä ja paista leiviksi vasta seuraavana.

pitaleivät

Pitaleivät kuuluvat Lähi-idän herkkujen seuraan. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Pitaleivät

Mädin ystävät ilahtuvat taramasalata-mätisalaatista, jossa on perunaa, mantelia ja mätitahnaa. Herkullinen mätitahna on alkujaan Kreikasta, jossa sitä käytetään levitteenä ja dippikastikkeena. Vaikeaa tahnassa ei ole kuin nimi, sillä ainekset surahtavat monitoimikoneessa yhdessä hujauksessa. Pinnan voi halutessaan viimeistellä mätinokareilla.

taramasalata-mätitahna

Mätiä, tottakai! Taramasalata-mätisalaatti on alkujaan Kreikasta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Taramasalata -mätitahna

Pääruoaksi lohta tai lammasta

Jätä kinkun paisto tänä jouluna sikseen ja tee jotain ihan muuta. Vaikeaa on ainoastaan valinta: marokkolaisittain maustettua lohta vai kenties sittenkin lammasta?

Kalaruoan ystäviä ilahduttaa marokkolainen uunilohi. Siinä kala saa itämaisen maun tomaattisen mausteisesta kastikkeesta, jota ryydittävät jättikatkaravut, rusinat ja pinjansiemenet.

marokkolainen uunilohi

Muhkeat jättikatkaravun pyrstöt ilahduttavat uunilohen seurassa. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Marokkolainen uunilohi

Lammasta voi tarjoilla muulloinkin kuin pääsiäisenä. Valkosipuli, kardemumma ja kaneli antavat marokkolaiselle karitsanpaistille itämaista makua. Liha saa marinoitua mausteiden ja jogurtin kanssa yön yli, seuraavana päivänä ei tarvitse kuin nostaa liha uunin. Käytä apuna paistomittaria. Lammas on parhaimmillaan, kun sisälämpö on noin 70 astetta.

Paahdetut bataatit valmistuvat helposti uunissa. Seesaminsiemenillä viimeistellyt bataattilohkot sopivat niin lohen kuin lampaankin lisukkeeksi.

marokkolainen lammas ja paahdetut bataatit

Valkosipuli, kardemumma ja kaneli antavat marokkolaiselle karitsanpaistille itämaista makua. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Marokkolainen lammas

Paahdetut bataatit

Joulun porkkanaruoan ei aina tarvitse olla se perinteinen laatikko. Kun valitset oranssien porkkanoiden sijaan värikkäitä sateenkaariporkkanoita, paahdat ne uunissa ja tarjoilet tahinilla maustetun jogurttikastikkeen, saat joulun eleganteimman juuresherkun. Smaragdinhohtoiset granaattiomenansiemenet viimeistelevät makumaailman.

sateenkaariporkkanat ja tahinikastike

Paahdetut sateenkaariporkkanat tahinikastikkeella on joulun elegantein juuresruoka. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Paahdetut sateenkaariporkkanat tahini-jogurttikastikkeella

Jälkkäriksi hedelmäsalaattia tai maustekakkua

Jälkiruoaksi nautiskellaan baklavaisen makeaa, pistaasimanteleilla kuorrutettua sitruunakakkua, joka saa maukkaan vastaparin hapahkosta jogurttikastikkeesta. Jo pieni pala tätä herkkua riittää tyydyttämään sokerihampaan kolotuksen.

sitruunakakku ja jogurttikastike

Mehevä Lähi-idän sitruunakakku viimeistellään makealla sitruuna-sokeriliemellä ja pistaasipähkinöillä. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Sitruunakakku ja jogurttikastike

Itämainen hedemäsalaatti on täydellinen makea päätös aterialle, jos vatsat ovat pinkeinä jouluruoista. Salaatti sekoitetaan sesongin makeimmista hedelmistä: sitrushedelmistä, persimonista, granaattiomenasta ja viinirypäleistä. Taatelit antavat hedelmäsalaatille makeutta ja appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike vie suoraan tuhannen ja yhden yön satuihin. 

itämainen hedelmäsalaatti

Itämainen hedelmäsalaatti vie suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa raikkaan jälkiruoan. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Itämainen hedelmäsalaatti

Artikkeli on päivitetty 11.10.2019.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mausteinen joulumenu tuo vaihtelua perinteisiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X