Buffetpöytä juhliin

Runsas buffetpöytä on kätevä tapa hoitaa juhlien ruokatarjoilu. Siitä löytyy jokaiselle jotakin: suolaista ja makeaa, kevyttä ja ruokaisaa - eikä erityisruokavalioitakaan ole unohdettu.

Buffetpöydän perustan muodostavat usein salaatit. Salaatteja voi mainiosti olla noutopöydässä tarjolla useampaa eri sorttia, kuten vaikkapa yksinkertaista, yrttiöljyllä ja kapriksilla maustettua perunasalaattia, vaivatonta ja ruokaisaa papusalaattia sekä raikasta ja rapeaa kaalisalaattia.

Salaattien seuraksi buffetpöytään kannattaa kattaa myös ruokaisampia tarjottavia etenkin pitkään kestävissä juhlissa. Noutopöydän mainiota nälänviejiä ovat esimerkiksi marinoitu karitsa, helpot broilerivartaat, itämainen tikkulohi ja kasvistikut, jotka kootaan falafelpyöryköistä ja tuoreista vihanneksista.

Kylmänä tarjottavat keitot valmistuvat helposti ja nopeasti tehosekoittimella. Buffetpöytään ne kannattaa kattaa valmiina annoksina pieniin laseihin tai kuppeihin.

Jogurttipohjainen kurkkukeitto on keväisen vihreä ja kevyt keitto, jonka voi maustaa omilla mieliyrteillä. Raikkaan punainen tuoretomaattikeitto sopii niin gluteenittomaan, maidottomaan kuin vegaaniseenkin ruokavalioon.

Leipää ja levitteitä buffetpöytään

Buffetpöydän salaattien, keittojen ja muiden ruokien kaverina maistuu tuore, kotitekoinen patonki. Patongit kannattaa leikata valmiiksi pieniksi viipaleiksi ja asettaa tarjolle isoihin kulhoihin.

Porkkanapatonki saa makua, väriä ja mehevyyttä porkkanasta, kauraleseet tuovat rouheisuutta. Hedelmäisessä patongissa on runsaasti ihania peaanipähkinä- ja aprikoosisattumia.

Patonkien seuraksi voi pyöräyttää muutaman maukkaan levitteen, jotka säilyvät noutopöydässä voita ja margariinia paremmin ja sopivat myös maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Kasvistapenade on maukas, välimerellinen tahna. Artisokkahummus syntyy säilötyistä artisokan sydämistä ja kikherneistä.

Buffetpöydän makeat palat

Valtavaa kermakakkua varmempi valinta noutopöytään on muutaman erilaisen makupalan muodostama jälkiruokabuffet, josta vieraat voivat poimia lautaselleen mieluisimmat herkut.

Aprikoosilla täytetyt Aleksandran leivokset syntyvät yllättävän helposti, sillä leivokset valmistetaan levynä ja leikataan pieniksi annospaloiksi vasta valmiina. Hempeän väriset ja sokerisen makeat leivokset viimeistellään syötävän suloisiksi vaaleanpunaisella tomusokerikuorrutuksella ja syötävillä kukilla.

Italialainen suklaakakku on mutakakun tapainen, sisältä kostea ja pehmeä leivonnainen. Täyteläisen suklainen kakku on riittoisa tarjottava, sillä pienikin pala sulostuttaa suun jälkiruokana tai kahvin kanssa. Tarvittaessa kakun voi helposti leipoa laktoosittomana ja gluteenittomana, kunhan muistaa kiinnittää huomiota leivontaan käytettyyn voihin ja suklaaseen.

Marinoidut limettimansikat raikastavat tuhtia suklaakakkua mukavasti ja sopivat sellaisenaan jälkiruoaksi vaikkapa vegaaneille.

Valkosuklaa vadelmapiirakkatikkarit ja lakritsiwhoopiet ovat karkinmakuisia trendileivonnaisia, jotka sopivat etenkin nuoremman juhlaväen buffetpöytään.

Lisää ruokaideoita buffetpöytään:

Noutopöydän menu
Noutopöydän suolaiset suupalat
Juhlapöydän makeat herkut
Suolainen piirakka juhliin x 10
Ruoka.fi: Noutopöydän menu

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Kira Autiosuo
Kuvat: iStock, Kristiina Kurronen, Suvi Laine ja Pekka Holmström / Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti