Ruoka

Tuorejuustot ovat todellisia monikäyttöaineksia leivontaan, levitteeksi ja ruoanlaittoon – kokosimme suosituimmat reseptit!

Tuorejuustot ovat helppo tapa maustaa ja luoda ruokiin sekä leivonnaisiin mukava juustoinen makumaailma. Juustokakku on klassikko, mutta tuorejuustoja kannattaa rohkeasti hyödyntää myös suolaisessa ruoanvalmistuksessa.

Tuorejuustot ovat kypsyttämättömiä juustoja, jotka ovat valmiita nautittaviksi heti valmistuksen jälkeen. Monipuoliseen tuorejuustojen joukkoon lukeutuu levitettävien tuorejuustojen lisäksi myös muun muassa raejuusto, leipäjuusto, mascarpone, ricotta ja maitorahka. 

Tuorejuustot ovat valmiita nautittavaksi heti valmistuksen jälkeen. Maito saostetaan juustojuoksutteella, piimällä tai kananmunalla. Toisin kuin muun tyyppisiä juustoja valmistettaessa, tuorejuuston valmistuksessa maidosta sen kiinteytyessä juustomassaksi erottuvaa nestettä eli heraa ei poisteta kokonaan, mikä tekee tuorejuustojen koostumuksesta pehmeitä ja kosteita. Juustojen painosta noin 80 % onkin vettä. 

Toisin kuin kypsytetyissä juustoissa, tuorejuustoissa on laktoosia, jos sitä ei ole pilkottu tai poistettu. Suuri osa levitettävistä tuorejuustoista on kuitenkin laktoosittomia.

Erilaiset tuorejuustot

Tuorejuustojen maku on mieto ja hieman hapan ja niiden rasvapitoisuus vaihtelee. Täys- ja puolirasvaisiin tuorejuustoihin lisätään valmistuksessa kermaa. Leivontaan kannattaa valita täysirasvainen tuorejuusto, vähärasvaisemmat tuorejuustot sopivat parhaiten erilaisiin tahnoihin sekä leivän päälle levitettäväksi siltään.

Levitemäisiä tuorejuustoja ja niiden kaltaisia kasvirasvalevitteitä valmistetaan niin maustamattomina kuin maustettuina, suolaisina ja makeina. Vegaaniseen ruokavalioon on tarjolla kasvipohjaisia, tuorejuuston kaltaisia valmisteita, jotka valmistetaan esimerkiksi kaurasta, cashewpähkinöistä tai soijasta. 

Mihin tuorejuustoja voi käyttää?

Suolaiset tuorejuustot sopivat monenlaisiin pikkusuolaisiin, tahnoihin hampurilaisiin, keittoihin, patoihin tai pastaan sekä esimerkiksi voileipäkakkujen kuorrutukseen. 

Makeiden tuorejuustojen pehmeä koostumus sopii leivonnassa mainiosti sekoitettavaksi erilaisiin massoihin, kreemeihin ja kuorrutuksiin. Tuorejuustot sopivat myös sellaisenaan maustamaan juustokakkuja sekä muita herkkuja. Kokeile makeaa tuorejuustoa myös paahtoleivän tai keksin päällä.

Tuorejuustot kakkujen valmistuksessa

Ehkä tutuin tapa hyödyntää tuorejuustoja, on tehdä niistä juustokakku. Juustokakun voi leipoa uunissa paistettuna tai hyydytettynä. Täytteeksi sopii parhaiten maustamaton tuorejuusto, mutta myös makeat tuorejuustot sopivat juustokakkujen leivontaan, kunhan sokeria lisää maltillisemmin. Valitse aina täysirasvainen tuorejuusto, jotta maku ja koostumus ovat täyteläisiä.

Juustokakkujen valmistuksessa vain omat makumieltymykset ovat rajana. Amerikkalainen suklaajuustokakku on tuhti ja täyteläinen, todellinen suklaanystävän unelma. Paistettu puolukka-kinuskijuustokakku puolestaan maistuu erityisen ihanalta joulun aikaan, ja raikas hyydytetty passionjuustokakku ilahduttaa kevään ja kesän kahvipöydässä.

Juustokakkujen lisäksi tuorejuustot kannattaa muistaa myös muita kakkuja valmistettaessa. Niistä valmistuu herkullinen kreemi, täyte ja kuorrute esimerkiksi täytekakkuihin. Supersuloinen nakukakku yhdistää mehevän kesäkurpitsapohjan, täyteläisen tuorejuustotäytteen ja tuoreet mansikat.

Porkkanakakku on monen suosikkikakku, eikä vähiten suussa sulavat kuorrutteen vuoksi. Sekoita kuorrute maustamattomasta tuorejuustosta, voista sekä tomusokerista ja mausta tilkalla sitruunamehua ja vaniljasokeria. 

Perinteinen kahvikakkukin piristyy, kun se saa mehevän tuorejuustoraidan. Valmiiksi maustettu vaniljatuorejuusto sopii käytettäväksi täydellisesti.

Tuorejuustot makeassa leivonnassa

Tuorejuustoista voi tehdä myös herkullisen kreemin, täytteen tai kuorrutteen erilaisiin makeisiin leivonnaisiin. Leivo vapuksi herkulliset munkit suolakinuskitäyttellä tai tuorejuustokreemillä kuorrutetut rahkamuffinit pääsiäisen kahvipöytään.

Sujauta tuorejuustoa myös pullan täytteeksi sekä kääretortun kierteisiin. Tai hyödynnä tuorejuustoja piirakoiden täytteissä. Raparperipiirakka vaniljatuorejuustolla yhdistää ihanasti kirpsakan raparperin ja täyteläisen tuorejuuston.

Tee tuorejuustosta jälkiruokaa

Jälkiruoissa tuorejuustoja voi hyödyntää monella tapaa. Mustikka-juustokakkujäätelö valmistetaan helposti ilman jäätelökonetta. Koukuttava kesäherkku yhdistetään mustikkasoseesta, tuorejuuston pehmentämästä jäätelömassasta ja rapeista keksimuruista. 

Marjaisat bruschetat puolestaan syntyvät pikapikaa pullaviipaleista, appelsiinilla maustetusta tuorejuustosta sekä tuoreista marjoista. Grillaa pullaviipaleet rapeiksi, sipaise pintaan tuorejuustoa ja viimeistele sesongin marjoilla. Nam!

Tuorejuustot suolaisessa leivonnassa

Suolaiseen leivontaan voi hyödyntää sekä maustamatonta että suolaista tuorejuustoa. Erityisesti voileipäkakkujen täytteissä ja kuorrutteissa tuorejuusto on todellinen ässä, ja ne ovat perinteisesti käytettyä majoneesia kevyempi ja raikkaampi vaihtoehto. Esimerkiksi savuporovoileipäkakussa maukas porotäyte saa seurakseen mehevän parmesaanijuustotäytteen. 

Juustokakku onnistuu myös suolaisena versiona. Kylmäsavulohijuustokakku tehdään perinteisen juustokakun tapaan maustamattomasta tuorejuustosta ja hyydytetään syöntikuntoon liivatteen avulla. 

Kasvispiirakkaa on nopea leipoa koko pellillinen valmiista rukiisesta piirakkapohjasta. Mehevä tuorejuusto-kasvistäyte saa rapsakkuutta auringonkukansiemenistä. Aivan yhtä helposti valmistuu myös sushipiirakka, jossa rapean lehtitaikinapohjan päälle levitetään wasabin makuista tuorejuustoa sekä sushista tuttuja raaka-aineita. 

Tai sipaise tuorejuustoja nakkikääröjen sekä kinkkukiekkojen täytteeksi. Astetta paremmat nakkikääröt kruunataan tuplajuustolla ja suolakurkulla, kinkkukiekot puolestaan saavat makean makuvivahteen viikunasta. Nämä suupalat sopivat yhtä hyvin iltapalaksi, glögikutsujen tarjottaviksi kuin leffaillan herkuksi.

Tuorejuustoja pikkusuolaisen mielitekoon

Kun kaipaat pikkusuolaista suupalaa, kaiva tuorejuustot esiin. Levitä niitä esimerkiksi leikkuulaudalle ja kokoa rento butter board eli levitelauta. Butter board tehdään yleensä voista, mutta sen voi vallan mainiosti korvata tuorejuustolla ja koristella haluamillaan lisukkeilla. Tämä ruokaisa levitelauta sopii bageleiden ystäville. 

Kurkkusushi on raikas herkkupala, joka valmistuu viidessä minuutissa kourallisesta raaka-aineita. Leikkaa kurkku pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja sipaise pintaan tuorejuustoa. Levitä sitten täytteeksi kylmäsavulohta sekä chilikastiketta ja wasabitahnaa ja kääri rullalle. Tämän suolaisen suupalan voit tarjota niin lounaalla kuin iltapalaksikin!

Ruisvuokaleivistä, tuorejuustosta ja savuporoviipaleista valmistettavat poroleivät maistuvat suolaisena suupalana glögin kera. Kokoa poroleivistä kaunis joulukuusi pikkujoulupöytään ja ihastuta juhlijat!

Tuorejuustosta valmistuvat pehmeät tahnat ja mousset

Erilaiset tahnat ja mousset valmistuvat tuorejuustosta nopeasti ja vaivattomasti. Supersuosittu ja joka tilanteeseen sopiva kalatahna onnistuu monella tapaa savukalasta sekä smetanalla, ranskankermalla tai kuohukermalla notkistetusta tuorejuustosta. Kalatahna sopii tarjottavaksi uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kera tai vaikka pienten karjalanpiirakoiden päältä. Kokeile tahnaa myös rapeiden rieskakuppien täytteenä. 

Fetasta ja maustamattomasta tuorejuustosta valmistuu vaahdottamalla superherkullinen fetamousse esimerkiksi rapeiden bruschettojen päälle. Lisää täytteeksi myös paahdettuja kirsikkatomaatteja ja aateloi oliiviöljyllä. 

Leivän päälle voin ja juuston sijaan kannattaa kokeilla myös paahdettua palsternakkalevitettä, ihanaa sikurirouskulevitettä tai punajuuresta pinkin värisävyn saavaa porotartaria

Tuorejuustot suolaisessa ruoanvalmistuksessa

Suolaisiin ruokiin tuorejuustot tuovat pehmeyttä, täyteläisyyttä ja juustoista makumaailmaa. Lisää purkillinen tuorejuustoa sosekeiton sekaan tai sujauta sitä vaikka erilaisten kastikkeiden joukkoon kerman asemasta. 

Supermehevät kasvispihvit syntyvät tuorejuustosta, perunasta, suppilovahveroista sekä punakaalista. Kasvispihvit maistuvat sellaisenaan kastikkeen ja muusin kanssa tai vaikkapa hampurilaisten välissä.

Täyteläinen punajuurilaatikko on loistava arkiruoka, mutta oiva tarjottava myös joulupöydässä perinteisten joululaatikoiden sijaan tai rinnalla. Laatikko saa pehmeyttä ja makua piparjuurituorejuustosta ja rouheaa rakennetta ohrasuurimoista. 

Kuorrutetut lohimedaljongit syntyvät helposti, mutta hurmaavat vieraasi varmasti. Piparjuurituorejuustolla kuorrutettu lohi saa ylellisen silauksen ilmakuivatusta kinkusta.

Lue myös Anna.fi: Suklaiset juustokakut ovat vastustamattomia – nautiskelijan luotto-ohjeet

Tuorejuustot – säilyvyys

Tuorejuustot säilyvät avaamattomina vähintään pakkauksessa mainittuun parasta ennen -päiväykseen asti – usein pidenmpäänkin. Avaamisen jälkeen pakkauksessa mainittu parasta ennen -leima ei ole enää voimassa, mutta juustoa voi käyttää niin kauan, kun se maistuu ja näyttää hyvältä – myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. 

Avattu tuorejuusto säilyy hyvänä yleensä muutaman päivän, mutta säilyvyyttä voi parantaa ottamalla sitä aina puhtaalla veitsellä tai lusikalla, jotta pakkaukseen ei pääse ylimääräisiä bakteereita. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuorejuustot ovat todellisia monikäyttöaineksia leivontaan, levitteeksi ja ruoanlaittoon – kokosimme suosituimmat reseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.