Joululeivonnaiset modernilla otteella

Joulu hiipii kotiin keittiöstä, kun uunista tulvivat mausteiset tuoksut. Katso ihania joululeivonnaisten reseptejä!

Valmista perinteisten leivonnaisten ohella juhlaan myös uusia herkkuja ja yhdistä tutut kanelin, pähkinän ja hedelmien maut modernimpiin leivonnaisiin.

Viineritaikinaan tehdyt pähkinäbriossit täytetään mantelimassalla, pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä. Korkeissa briossivuoissa tuhti pulla saa näyttävät muodot.

Tuttu maku ja suvun perinteinen ohje voidaan tarjoilla uudella tavalla. Peitä kuivatuilla karpaloilla maustettu piimäkakku tuorejuustokuorrutuksella.

Jos tuttujen tähtitorttujen voitaikinainen olemus alkaa kyllästyttää, voi samat maut yhdistää pikkuisiin luumuleivoksiin. Kookos antaa modernille joulutortulle uutta makua.

Keskieurooppalaiseen kahvipöytään kuuluu mehevä struudeli, joka on täytetty päärynä- tai omenasuikaleilla tai vaikka aprikoosisoseella.

Runsaasti hedelmiä ja pähkinöitä sisältävä englantilainen hedelmäkakku saa mehevyyttä tilkkasesta aromaattista alkoholia, jonka voi korvata myös kirsikoiden liemellä.

Suklaa kuuluu joulunajan makupaloihin. Moussetäytteinen suklaatorttu koristellaan lumimanteleilla ja valkosuklaahiutaleilla.

Pipareita ja pikkuleipiä

Jouluisissa pikkuleivissä maistuvat hedelmät ja piparkakkumausteet. Pipareilla herkutellaan jo adventin aikaan, valon juhlaa odoteltaessa.

Voilla leivotut kristallipiparit ovat herkullisen rapeita, kauniin värisiä ja makoisan makuisia, mutta syntyvät tavallisia piparkakkuja vikkelämmin.

Inkiväärileipäset tehdään hillotusta tai kandeeratusta inkivääristä.

Kirsikkasuukkojen mantelinen taikina kätkee sisäänsä coctailkirsikoita.

Suolaisia leivonnaisia

Suolaiset maut sykähdyttävät juhlijoita, kun makeaa on jo syöty mahan täydeltä.

Valmis piparkakkutaikina maustaa jouluiset sämpylät. Vaivaton ja edullinen sämpylätaikina syntyy vähistä aineksista.

Keliaakikon patongissa maistuvat yrtit ja gluteenittomassa joululeivässä siemenet, pähkinät, mausteet sekä kuivatut karpalot ja puolukat.

Vahvan makuisella vuohenjuustolla maustettu punajuuripiiras maistuu välipäivinä tai pyhäiltojen istujaisissa.

Aattoaterian kalapöydästä jääneet suolakalan ja mätimaljan rippeet voi tarjota joulupäivän iltapalalla tuulihattujen täytteenä.

Kuvat: Norman Ojanen

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joululeivonnaiset modernilla otteella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X